Sonia Bohosiewicz

Sonia Bohosiewicz fot. AKPA
data urodzenia
9 grudnia 1975
narodowość
Polska
3,2
Oceń
Głosy
4856

Biografia

Od 1998 roku do 2005 roku aktorka Starego Teatru w Krakowie. Od 2005 roku można ją oglądać na scenie Teatru Słowackiego w Krakowie, gdzie - między innymi - zagrała tytułową rolę w "Elektrze" w reżyserii Barbary Sass. Od lat związana z kabaretową Grupą Rafała Kmity. Zyskała rozgłos za sprawą brawurowych występów wokalnych w spektaklach Grupy (między innymi: "Aj waj! Czyli historie z cynamonem"). Rola zmysłowej praskiej fryzjerki Hanki B. w "Rezerwacie" Łukasza Palkowskiego przyniosła jej nagrodę dla najlepszej aktorki na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film" oraz nagrodę dla najlepszej aktorki drugoplanowej i nagrodę Prezesa TVP na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

Wybrana filmografia
2007: Rezerwat
2007: I kto tu rządzi? (odc. 5)
2005: Zakochany anioł
2005: Magda M. (odc. 11, 12, 15)
2003: Show
2001: Az utolso blues (Ostatni blues)
1994: Spis cudzołożnic

Filmografia

Sonia Bohosiewicz w kinach

  • Piotrków Tryb., Helios: Wtorek, 29 września g. 11:00 Czarny mercedes
Zobacz repertuar kin

Wiadomości

Zdjęcia

Najlepsze tematy