Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
"Szczęście to radość powtarzana (...) człowiek, który chodzi na brzeg codziennie i za każdym razem jest olśniony, to jest człowiek szczęśliwy". Słowa Agnieszki Osieckiej pasują idealnie do dzieła Anh Hunga Trana "Bulion i inne namiętności", który z niepotrzebnym opóźnieniem (wielokrotnie przekładana premiera) trafia w końcu do kin. Trawestując zdanie Osieckiej: "Szczęście kulinarne to radość...
Czytaj więcej