"Bulion i inne namiętności": To będzie najbardziej smakowity film 2024
15 marca na ekrany polskich kin trafi "Bulion i inne namiętności" - najnowszy film wietnamsko-francuskiego reżysera Trần Anh Hùnga. Główną rolę w obrazie, który otrzymał na festiwalu w Cannes nagrodę za najlepszą reżyserię, zagrała Juliette Binoche.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Trần Anh Hùng ("Rykszarz", "Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! "Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną "Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.