Reklama

Reklama

"Anatomia strachu": O OBSADZIE

NICOLAS CAGE (Kyle Miller)

Jeden z najwszechstronniejszych współczesnych aktorów, doskonale czujący się we wszystkich gatunkach filmowych. Laureat Oscara i Złotego Globu za główną rolę w "Zostawić Las Vegas" (1995). Nominowany do Oscara, Złotego Globu i nagrody BAFTA za pierwszoplanową rolę w "Adaptacji" (2002). Ostatnie hity filmow Cage'a to: "Kick Ass" (2010), "Uczeń czarnoksiężnika" (2010), w dramat Wernera Herzoga "Zły porucznik" (2009) oraz w katastroficzny thriller "Zapowiedź" (2009).

Cage zadebiutował w "Beztroskich latach w Ridgemont High" (1982), a uznanie publiczności i krytyki zdobył rolą weterana z Wietnamu w "Ptaśku" Alana Parkera (1984). Ma na swoim koncie niezliczone niezapomniane role zarówno w filmach artystycznych, jak i komercyjnych hitach. Wystąpił m.in. w: "Cotton Club" (1984), "Pocałunek wampira" (1989) (rola nominowana do nagrody Independent Spirit), "Dzikość serca" (1990), "Miesiąc miodowy w Las Vegas" (1992) (rola nominowana do Złotego Globu), "Twierdza" (1996), "Bez twarzy" (1997), "Miasto aniołów" (1998), "Osiem milimetrów" (1999), "60 sekund" (2000), "Kapitan Corelli" (2001), "Skarb narodów" 1 i 2 (2004, 2007), "Pan życia i śmierci" (2005), "Ghost rider" (2007), "Zły porucznik" (2009), "Polowanie na czarownice" (2011).

Reklama

NICOLAS CAGE - filmografia:

2012 - Black Butterfly

2012 - The Frozen Ground

2012 - The Croods

2012 - Medallion

2012 - Ghost Rider: Spirit of Vengeance

2011 - Anatomia strachu

2011 - Seeking Justice

2011 - Drive Angry

2011 - Polowanie na czarownice

2010 - Uczeń czarnoksieznika

2010 - Kick-Ass

2009 - Astro Boy

2009 - Złly porucznik

2009 - Załoga G

2009 - Zapowiedź

2008 - Ostatnie zlecenie

2007 - Skarb narodów: Księga tajemnic

2007 - Next

2007 - Grindhouse

2007 - Ghost Rider

2006 - Kult

2006 - World Trade Center

2006 - Po rozum do mrówek

2005 - Prognoza na zycie

2005 - Pan życia i śmierci

2004 - Skarb narodów

2003 - Naciagacze

2002 - Adaptacja

2002 - Sonny

2002 - Szyfry wojny

2001 - Christmas Carol: The Movie

2001 - Kapitan Corelli

2000 - The Family Man

2000 - 60 sekund

1999 - Ciemna strona miasta

1999 - 8 mm

1998 - Oczy węża

1998 - Miasto aniolów

1997 - Bez twarzy

1997 - Con Air: Lot skazanców

1996 - Twierdza

1995 - Zostawic Las Vegas

1995 - Pocałunek śmierci

1994 - Zagubieni w raju

1994 - Dwa miliony dolarów napiwku

1994 - Rycerz pierwszej damy

1993 - Śmiertelna pułapka

1993 - Red Rock West

1993 - Amos i Andrew

1992 - Miesiąc miodowy w Las Vegas

1991 - Zandalee

1990 - Dzikość serca

1990 - Ogniste ptaki

1990 - Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Brokenhearted

1989 - Czas zabijania

1989 - Nigdy we wtorek

1988 - Pocałunek wampira

1987 - Wpływ Księżyca

1987 - Arizona Junior

1986 - Peggy Sue wyszłla za mąż

1986 - Błękitny chłlopak

1984 - Ptasiek

1984 - Cotton Club

1984 - Wyścig z ksieżycem

1983 - Rumble Fish

1983 - Dziewczyna z doliny

1982 - Beztroskie lata w Ridgemont High

1981 - Best of Times

NICOLE KIDMAN (Sarah Miller)

Laureatka Oskara oraz Złotego Globu za przejmującą rolę Virginii Woolf w filmie "Godziny" (2002).

Zadebiutowała mając 14 lat główną rolą w filmie "Bush Christmas". Lata 80. przyniosły jej popularność za sprawą udziału w australijskich serialach telewizyjnych. W 1989 roku pojawiła się w obsadzie obrazu "Martwa cisza". Jej grę określono wtedy lakonicznie jako "znakomitą". Na swoim koncie ma także pamiętne role w obrazach - "Billy Bathgate" (1991), "Za horyzontem" (1992), "Batman Forever" (1995), "Za wszelką cenę" (1995) oraz "Portret damy" (1996). W 1998 roku wcieliła się w rolę czarownicy Gillian w sympatycznej historii o dwóch siostrach Owens - "Totalna magia", gdzie partnerowała jej Sandra Bullock. Rok później, wraz z Tomem Cruisem(wtedy jeszcze jej mężem) pojawiła się w obsadzie kontrowersyjnego filmu Stanley'a Kubricka "Oczy szeroko zamknięte". Jednak prawdziwym przełomem, pod wieloma względami, był dopiero rok 2001. Za rolę aktorki Satine w musicalu "Moulin Rouge!" otrzymała nominację do Oscara. W 2003 roku zagrała u Larsa von Triera w filmie "Dogville", pojawiła się też w "Piętnie" u boku Anthony'ego Hopkinsa oraz w melodramacie "Wzgórze nadziei". Rok później dostała nominację do Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji za rolę w dramacie "Narodziny". W tym czasie otrzymała też zaszczytny tytuł "Obywatel Świata" przyznawany przez ONZ. W 2005 roku pojawiła się w obsadzie dwóch filmów kryminału "Tłumaczka" oraz komedii "Czarownica". W roku 2008 zagrała w epickim melodramatu "Australia", który odniósł wielki sukces, a 2009 roku wcieliła się w postać Claudii Graham w filmie "Dziewięć". Rok 2010 Kidman może zaliczyć również do udanych, otrzymała nominację do Oskara oraz Złotych Globów roku za rolę w filmie "Między światami" w reżyserii Johna Camerona Mitchella.

Nicole Kidman - filmografia:

2012 - Danish Girl

2012 - Stoker

2012 - Hemingway & Gellhorn

2012 - The Paperboy

2011 - Anatomia strachu

2011 - Żona na niby

2010 - Między światami

2009 - Nine: Dziewięć

2008 - Australia

2007 - Zloty kompas

2007 - Margot jedzie na ślub

2007 - Inwazja

2006 - Happy Feet: Tupot malych stóp (głos)

2006 - Futro: Portret wyobrazony Diane Arbus

2005 - Czarownica

2005 - Tłumaczka

2004 - Narodziny

2004 - Żony ze Stepford

2003 - Wzgórze nadziei

2003 - Piętno

2003 - Dogville

2002 - Godziny

2002 - Azyl

2001 - Dziewczyna na urodziny

2001 - Inni

2001 - Moulin Rouge!

1999 - Oczy szeroko zamknięte

1998 - Totalna magia

1997 - Peacemaker

1996 - The Leading Man

1996 - Portret damy

1995 - Batman Forever

1995 - Za wszelką cenę

1993 - Gra o życie

1993 - Pełnia zła

1992 - Za horyzontem

1991 - Billy Bathgate

1991 - Flirting

1990 - Szybki jak błyskawica

1989 - Bangkok Hilton

1989 - Martwa cisza

1988 - Emerald City

1987 - Vietnam

1987 - Room to Move

1987 - Watch the Shadows Dance

1987 - Un'australiana a Roma

1987 - The Bit Part

1986 - Windrider

1985 - Przygoda Archera

1985 - Wills & Burke

1985 - Five Mile Creek

1985 - Winners

1984 - A Country Practice

1984 - Matthew and Son

1983 - Bandyci kontra BMX

1983 - Bush Christmas

1983 - Skin Deep

1983 - Chase Through the Night

BEN MENDELSOHN (Elias)

Powszechnie uznawany za jednego z najlepszych australijskich aktorów. Posiada polskie korzenie, jego przodkowie żydowskiego pochodzenia mieszkali w Polsce. W 2010 roku zagrał w filmie Davida Michoda "Królestwo zwierząt", który przyniósł mu nominację Australijskiego Instytutu Filmowego. Mendelsohn zadebiutował w latach 80. filmem "The Still Point", pojawił się też w wielu serialach. W 1987 roku otrzymał pierwszą nominację AIF za rolę w filmie "The Year My Voice Broke". Następnie zagrał w "Wielkim szwindlu" (1990), "Menedżer w bamboszach" (1992), "Metal Skin" (1994), "True Love and Chaos" (1997) oraz "Granicach wytrzymałości" (2000). W 2001 roku otrzymał nominację do nagrody AIF za rolę Eddiego "Mullet" Maloneygo. Zagrał u boku Nicole Kidman kapitana Duttona w wielokrotnie nagradzanej "Australii" (2008). W 2009 otrzymał główną rolę w dramacie "Piękna Kate", zagrał pisarza Neda Kendalla. W tym roku zagrał w filmie Garego Mckendy "Elita zabójców".

LIANA LIBERATO (Avery Miller)

W wieku 15 lat otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki na Festiwalu Filmowym w Chicago (2010). Jest jedną z najbardziej utalentowanych i obiecujących młodych aktorek Hollywood. W 2010 roku zagrała Annie Cameron w filmie Davida Schwimmera "Pożegnanie z niewinnością", za który zebrała entuzjastyczne recenzje. W 2007 roku zadebiutowała w dramacie "The Last Sin Eater", z udziałem laureatki Oscara Louise Fletcher oraz Henry'ego Thomasa. W tym samym roku zagrała w dramacie romantycznym "Bezpieczna przystań" obok Melissy Gilbert i Brada Johnsona.

CAM GIGANDET (Jonah)

Utalentowany i konsekwentny w wyborze ról, będący niewątpliwie wschodzącą gwiazdą na amerykańskim rynku filmowym. W roku 2003 dostał pierwszą rolę - Marka Younga w czwartym sezonie "CSI: Kryminalne zagadki...". Kolejne role telewizyjne to: "Żar młodości" (2003), "Jack i Bobby" (2004-2005), "Życie na fali" (2003-2007). W międzyczasie zagrał w filmach: "Mistaken" (2004), "Who's Your Caddy?" (2007), "Po prostu walcz!" (2008) oraz w "Zmierzchu" (2008). W roku 2008 został uhonorowany kilkoma nagrodami, w tym "One to Watch", którą otrzymał na dziesiątym Young Hollywood Awards. Jest laureatem MTV Movie Award, którą dzieli ex-aequo z Seanem Farisem w kategorii najlepszej walki za film "Po prostu walcz!" (2008). W 2011 zagrał jedną z głównych ról w filmie "Współlokatorka", za którą otrzymał nominację do nagrody Teen Choice.

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Anatomia strachu

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy