"MasterChef Junior": Oto najlepiej gotujące dziecko w Polsce
11-letnia Natalia Paździor ze Zbludowic koło Buska-Zdroju wygrała pierwszą edycję programu kulinarnego dla dzieci "MasterChef Junior". W finale pokonała o rok starszego Kubę Tomaszczyka.
W dziecięcym MasterChefie wystartowało 14 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Ich popisy w kuchni oceniało jury w składzie Anna Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler.
W decydującym starciu mali kucharze musieli przygotować popisowe menu degustacyjne: 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Na ich przygotowanie mieli 2,5 godziny, jednak pierwsze z dań musiało zostać podane już po godzinie.
Natalia przygotowała roladkę z figą, kozim serem i szynką parmeńską. Następnie przyrządziła przegrzebki z salsą z mango i awokado, pstrąga w sosie szafranowym z mulami oraz comber z królika z kurkami i kluskami w sosie maślano-winnym. Na deser 11-latka zaserwowała jurorom sorbet jabłkowo-gruszkowy w polewie krówkowej.
Laureatka nie kryła zaskoczenia i wzruszenia. - Jestem w szoku. Nie wierzę, że wygrałam - mówiła Natalia.
Triumfatorka w nagrodę otrzymała statuetkę, czek na 15 tysięcy złotych, robota kuchennego oraz wycieczkę dla rodziny w dowolne wybrane miejsce na świecie. Przegrany musiał zadowolić się robotem, zegarkiem oraz 10 tysiącami złotych.