Reklama

Reklama

"Dziwka": AKTORZY

DENISE RICHARDS (Rebecca)

Właściwie Denise Lee Richards. Mając 15 lat została modelką. Reklamowała m.in. szminki z serii „Bonne Bella“. Aktorską karierę rozpoczęła od występów w telewizyjnych serialach („Doogie Howser – lekarz medycyny“, „Kroniki Seinfelda“, „Melrose Place“, „Beverly Hills 90210“, „Przyjaciele“). Pierwszy sukces odniosła w ekscentrycznym widowisku s.f. „Żołnierze kosmosu“. Była dziewczyną Jamesa Bonda („Świat to za mało“). W 2002 roku wyszła za mąż za Charliego Sheena, z którym ma córeczkę.

Reklama

Filmografia:

1993 – Strzelając śmiechem (Loaded Weapon 1)

1994 – Prawo Burke’a (Burke’s Law); Młody T-Rex (Tammy and the T-Rex); Lookin‘ Italian

1995 – P.C.H.; Piąta Aleja 919 (919 Fifth Avenue)

1996 – Pier 66 (tv); W mgnieniu oka (In the Blink of an Eye)

1997 – Donikąd (Nowhere); Żołnierze kosmosu (Starship Troopers)

1998 – Lookin‘ Italian; Dzikie żądze (Wild Things)

1999 – Świat to za mało (The World Is Not Enough); Wyścig (Tail Lights Fade); Drop Dead Gorgeous

2001 – Walentynki (Valentine); Dobre rady (Good Advice)

2002 – Empire

2002 – Facet z odzysku (You Stupid Man); Tajniak (Undercover Brother); Trzeci do pary (The Third Wheel)

2003 – Straszny film 3 (Scary Movie 3); To właśnie miłość (Love Actually)

2004 – Dziwka (Yo puta); Elvis Has Left the Building

DARYL HANNAH (Adriana)

Właściwie Daryl Christine Hannah. Urodziła się 3 grudnia 1960 roku w Chicago. W dzieciństwie uczyła się tańca baletowego. Aktorstwo studiowała w University of Southern California School of Theatre i w Goodman Theatre w Chicago. Zadebiutowała epizodem w 1981 roku w „Furii“ (The Fury) Briana De Palmy. Największe sukcesy odnosiła w latach 80. Krytycy wysoko ocenili jej występy w „Łowcy robotów“ (rola kobiety-androida), „Plusku“ (zagrała morską syrenę) i „Orłach Temidy“. Prasa bulwarowa rozpisywała się o jej romansie z Johnem Kennedy Jr.

W latach 90. aktorstwo przestało Hannah wystarczać. W 1994 roku zdobyła nagrodę jury na festiwalu w Berlinie za swój krótkometrażowy film „The Last Supper“. Hannah nie tylko film wyreżyserowała, ale także napisała do niego scenariusz. Triumfalnym comebackiem na ekrany stała się dla niej rola w obu częściach „Kill Bill“ Quentina Tarantino.

Filmografia:

1981 – Kraj dla twardzieli (Hard Country)

1982 – Paper Dolls; Łowca robotów (Blade Runner); Letni kochankowie (Summer Lovers)

1984 – Buntownik z Eberton (Reckless); Papież z Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village); Plusk (Splash)

1986 – Klan Niedźwiedzia Jaskinowego (The Clan of the Cave Bear); Orły Temidy (Legal Eagles)

1987 – Wall Street; Roxanne

1988 – Zjawy (High Spirits)

1989 – Stalowe magnolie (Steel Magnolias)

1991 – At Play in the Fields of the Lord

1992 – Wspomnienia niewidzialnego człowieka (Memoirs of an Invisible Man)

1993 – Kobieta-olbrzym (Attack of the 50 Ft. Woman); Dwaj zgryźliwi tetrycy (Grumpy Old Men)

1994 – Klan urwisów (The Little Rascals)

1995 – Córka morderców (The Tie That Binds); Dwaj jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men)

1996 – Zbyt wiele (Two Much)

1997 – Pistolet (Gun); Ostatnie dni Frankiego Muchy (The Last Days of Frankie the Fly); Ostatni Don (The Last Don); Prawdziwa blondynka (The Real Blonde)

1998 – Hi-Life; Rodzina Addamsów: Wielki zjazd (Addams Family Reunion); Opowieści o odwadze: Dwie rodziny (Rescuers: Stories of Courage: Two Families); Okno na podwórze (Rear Window); Fałszywa ofiara (The Gingerbread Man)

1999 – Speedway Junky; Wildflowers; Wróg mojego wroga (Diplomatic Siege); Mój przyjaciel Marsjanin (My Favorite Martian)

2000 – Dancing at the Blue Iguana

2001 – Hearts and Bones; Jackpot; Jack i Czarodziejska Fasola (Jack and the Beanstalk: The Real Story)

2002 – Brudna forsa (Run for the Money); W poszukiwaniu Debry Winger (Searching for Debra Winger); Szkoła uczuć (A Walk to Remember)

2003 – Zlecenie (The Job); The Big Empty; Northfork; Kill Bill (Kill Bill vol. 1)

2004 – Supercross; Dziwka (Yo puta); Silver City; Kill Bill 2 (Kill Bill vol. 2)

JOAQUIM DE ALMEIDA (Pierre)

Jeden z najbardziej uznanych aktorów portugalskich. Występuje w filmach portugalskich, hiszpańskich, włoskich, meksykańskich, francuskich oraz w produkcjach hollywoodzkich. Urodził się 15 marca 1957 roku w Lizbonie. Zna płynnie siedem języków. Zanim rozpoczął karierę aktorską był ogrodnikiem w ambasadzie Zairu w Wiedniu. Pierwszy rozgłos przyniosła mu rola w „Good Morning, Babylon“. Niedawno otworzył w Lizbonie restaurację „O Porcao“, gdzie serwuje się kuchnię brazylijską.

Filmografia:

1982 – The Soldier

1983 – Konsul honorowy (The Honorary Consul)

1987 – Reporter X; Good Morning, Babylon; The Sun and the Moon; Milan noir

1988 – Terre sacree

1989 – Les Deux Fragonard; Love Dream; Disamistade

1990 – Segno di fuoco; Sandino; A Ilha

1991 – A Idade Maior; El Dia que naci yo; El Rey pasmado

1992 – Aqui D’El Rei! (tv); Retrato de Familia; Mistrz szpady (El Maestro de esgrima); Terra Fria; Una Estacion de passo

1993 – Amor e Dedinhos de Pe; Sombras en una batalla; Amok; El Baile de las animas

1994 – Uma Vida Normal; Stan zagrożenia (Clear and Present Danger); Tylko ty (Only You); Estoria do Gato e da Lua (dubbing)

1995 – Desperado; Adco e Eva

1996 – Sostiene Pereira; Dead Man’s Walk (miniserial, tv); Nostromo (miniserial, tv)

1997 – Corazon loco; Fatima (tv); Elles; Tentacco; L’Enfant du bout du monde (tv)

1998 – Cucaracha (La Cucaracha); Złoto południa (Dollar for the Dead, tv)

1999 – On the Run; No Vacancy; Vendetta (tv), Ostatni bohater (One Man’s Hero); Inferno; Camino de Santiago (miniserial, tv)

2000 – Falcone; Capitanes de abril

2001 – La Voz de su amo; O Xango de Baker Street; Behind Enemy Lines

2002 – Woda i sól (Agua e Sal); Stranded; Sueurs; Entre chiens et loups

2003 – Kingpin (miniserial, tv); Os Imortais; Il Fuggiasco

2004 – Dziwka (Yo puta)

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Dziwka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje