Reklama

Wegańskie Złote Globy

Pod kątem kulinarnym tegoroczna gala rozdania Złotych Globów była wydarzeniem bez precedensu. Po raz pierwszy bowiem podczas ceremonii zaserwowano wyłącznie dania wegańskie.

Pod kątem kulinarnym tegoroczna gala rozdania Złotych Globów była wydarzeniem bez precedensu. Po raz pierwszy bowiem podczas ceremonii zaserwowano wyłącznie dania wegańskie.
Matthew Morgan, szef kuchni hotelu Beverly Hilton /Rodin Eckenroth /Getty Images

Informacje o nowym menu podano w czwartek, 2 stycznia, na oficjalnym koncie Złotych Globów na Twitterze. Do zmiany planów doszło pod koniec grudnia, kiedy to ustalono, że na gali nie pojawią się jednak dania rybne.

"W menu imprezy były ryby. Potem spotkaliśmy się z przedstawicielami Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej i uznaliśmy, że chcemy dać światu pozytywny przykład. I tak będzie to pierwsze rozdanie Złotych Globów z całkowicie wegańskim menu" - tłumaczył tę decyzję portalowi "The Hollywood Reporter" Matthew Morgan, szef kuchni hotelu Beverly Hilton, w którym odbyła się ceremonia.

Reklama

Zaproszeni na ceremonię goście zostali uraczeni m.in. przystawkami w postaci schłodzonej zupy ze złotych buraków z dodatkiem trybuli i amarantu. Jako główne danie serwowane były boczniaki królewskie z dodatkami w postaci risotto z dzikimi grzybami, pieczonych młodych ziemniaków z niebieskim miąższem oraz brukselki, okrągłych marchewek i kiełków grochu. Na deser Morgan podał swoją autorską wersję słynnego ciasta Opera.

Wegańskie menu nie było jedyną decyzją organizatorów, która miała zwrócić uwagę na problemy ekologii. Czerwony dywan, po którym wchodzili goście ceremonii rozdania Złotych Globów, został po gali zwinięty i schowany, by można go było użyć podczas innych imprez w przyszłości. Woda była z kolei podawana w szklanych butelkach.

"Mamy kryzys klimatyczny, więc staramy się myśleć o nadchodzącym roku oraz nowej dekadzie. Zaczęliśmy się więc zastanawiać, w jaki sposób moglibyśmy dać przykład. Nie sądzimy, że zmienimy świat jednym posiłkiem, ale zdecydowaliśmy się na tego typu drobne kroczki, by podnieść świadomość innych ludzi. To, co jemy i to, w jaki sposób żywność jest przygotowywana, ma wpływ na środowisko" - wyjaśniał przewodniczący Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej Lorenzo Soria.


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: Złote Globy 2020
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy