Wegańskie Złote Globy
Pod kątem kulinarnym tegoroczna gala rozdania Złotych Globów była wydarzeniem bez precedensu. Po raz pierwszy bowiem podczas ceremonii zaserwowano wyłącznie dania wegańskie.
Informacje o nowym menu podano w czwartek, 2 stycznia, na oficjalnym koncie Złotych Globów na Twitterze. Do zmiany planów doszło pod koniec grudnia, kiedy to ustalono, że na gali nie pojawią się jednak dania rybne.
"W menu imprezy były ryby. Potem spotkaliśmy się z przedstawicielami Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej i uznaliśmy, że chcemy dać światu pozytywny przykład. I tak będzie to pierwsze rozdanie Złotych Globów z całkowicie wegańskim menu" - tłumaczył tę decyzję portalowi "The Hollywood Reporter" Matthew Morgan, szef kuchni hotelu Beverly Hilton, w którym odbyła się ceremonia.
Zaproszeni na ceremonię goście zostali uraczeni m.in. przystawkami w postaci schłodzonej zupy ze złotych buraków z dodatkiem trybuli i amarantu. Jako główne danie serwowane były boczniaki królewskie z dodatkami w postaci risotto z dzikimi grzybami, pieczonych młodych ziemniaków z niebieskim miąższem oraz brukselki, okrągłych marchewek i kiełków grochu. Na deser Morgan podał swoją autorską wersję słynnego ciasta Opera.
Wegańskie menu nie było jedyną decyzją organizatorów, która miała zwrócić uwagę na problemy ekologii. Czerwony dywan, po którym wchodzili goście ceremonii rozdania Złotych Globów, został po gali zwinięty i schowany, by można go było użyć podczas innych imprez w przyszłości. Woda była z kolei podawana w szklanych butelkach.