"Cały ten cukier": Gorzka prawda o żywieniu
Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? Odpowiedzi na te pytania szukał Damon Gameau, reżyser i bohater filmu "Cały ten cukier", który zadebiutuje w kinach 18 marca.
"Tezą filmu nie jest to, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość na temat substancji, którą zawiera 80 proc. przetworzonego jedzenia" - wyjaśnia Damon Gameau.
"Film opowiada głównie o tym, jak sześćdziesięciodniowa dieta 'cukrowa' wpłynęła na moje samopoczucie i ciało. Spożywałem 40 łyżeczek cukru dziennie w postaci jedzenia i napojów, niewiele więcej niż przeciętny nastolatek. Wykluczyłem ze swojej diety słodkie napoje, lody, czekoladę i ciastka, zamiast tego kupowałem niskotłuszczowe jogurty, "zdrowe" płatki, soki owocowe, napoje dla sportowców i koktajle. One też zawierają cukier!" - wyjaśnia reżyser.
Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób ten biały proszek wpływa na człowieka. Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polegała na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy.
Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przyglądał się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.
"Moje ciało zmieniło się w trakcie eksperymentu - spotkałem się z ekspertami z całych Stanów, którzy wytłumaczyli mi charakter tych zmian. Tezą filmu nie jest, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80% przetworzonego jedzenia. Producenci nie lubią mówić prawdy na ten temat. A ja uważam, że konsumenci powinni mieć prawo podejmować świadome decyzje. Dlatego spotkałem się z wieloma naukowcami, niektórzy zajmują się cukrem już od 30 lat. Po trzech tygodniach eksperymentu miałem chorą wątrobę, cukrzycę typu 2, problemy z sercem i znacznie większy obwód pasa, a przecież jadłem "zdrowe" produkty" - podkreśla.
"Cały ten cukier" wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, na rynku wydawniczym dostępna będzie książka "Cały ten cukier", która jest zapisem eksperymentu Damona. Książka trafi do sprzedaży 10 marca.