Wojciech Zieliński nie jest kulinarnym dyletantem
Gdy Wojciech Zieliński rozpoczynał przygotowania do roli w serialu "Na noże", którego akcja osadzona jest w świecie eleganckich restauracji, bynajmniej nie był kulinarnym analfabetą. Aktor potrafi gotować - stawia na potrawy proste i zdrowe.
"Koleś, który już dawno temu skończył 30 lat, musi się nauczyć gotować, bo nie zawsze będzie mamusia albo jakaś pani, która będzie chciała mu ugotować. Ja tę wiedzę posiadłem. Ponieważ jestem człowiekiem, który ma wiele różnych zajęć, stawiam na szybkie, łatwe, przede wszystkim zdrowe i dające energię potrawy" - mówi PAP Life Wojciech Zieliński, który w serialu "Na noże" kreuje główną postać.
Jego bohater, Jacek Majchrzak, to utalentowany szef kuchni. Poznajemy go, gdy pracuje w eleganckiej restauracji. Kiedy popada w konflikt z jej właścicielem, postanawia zrezygnować z posady i stworzyć swój autorski lokal. Rywalem Jacka jest Darek Zimoląg alias Dario Boretti, który kiedyś był jego podwładnym. Obaj szefowie kuchni rozpoczynają walkę na noże.
Co jest specjalnością Zielińskiego? "Wiele potraw robię w parowarze, który kiedyś dostałem na gwiazdkę od mamy. Daniem, które nieźle mi wychodzi, jest np. łosoś z brokułami, wzbogacony suszonymi pomidorami, parmezanem, oliwą, pieprzem i ostrą papryką. Moją drugą specjalnością są naleśniki, które robię dla mojej córki. Kupiłem sobie specjalną maszynę do naleśników. Mogę dzięki niej robić nawet półmilimetrowe placki" - opowiada aktor.
"Wiem o tym od przyjaciół i nie tylko, że jak coś zrobię, to im to smakuje. Są zachwyceni" - przyznaje.
Na planie serialu "Na noże" Zieliński jeszcze bardziej rozwinął się kulinarnie. Pobierał lekcje w restauracji Mateusza Gesslera. Nauczył się m.in. szybkiego krojenia nożem - oczywiście nie obyło się bez kilku skaleczeń.
Nowy serial Zielińskiego zadebiutuje na antenie TVN w niedzielę, 4 września, o godz. 21:30.