Wojciech Modest Amaro: Tak wygląda praca w kuchni
To nie Gordon Ramsay wymyślił taki styl prowadzenia kuchni. Tak wygląda praca w kuchni na całym świecie! - mówi Wojciech Modest Amaro, szef polskiej edycji najsłynniejszego kulinarnego reality show na świecie - "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".
"Zawód kucharza jest piekielny. Taka kuchnia jest od zawsze. Obciążenia, jakie spotkają kucharzy, wysiłek fizyczny, umysłowy, jest ogromny, plus oczekiwania gości, którzy zasiądą w restauracji" - tłumaczył Amaro w wywiadzie dla PAP Life.
"Znam Gordona Ramsaya, miałem przyjemność pracować z nim w Londynie. Za dużo nie było go w kuchni, ale był jego styl (śmiech). Parę wzorców zaczerpnąłem, ale staram się dodać coś od siebie i pokazać moje cechy charakteru. Niektóre musiałem wygrzebać z dna sumienia (śmiech). Dynamika, którą Gordon narzucił programowi nie pozwala, by nasza wersja diametralnie różniła się od pierwowzoru. To trudne, wyczerpujące i wymagające zadanie" - mówił z kolei restaurator w rozmowie dla tygodnika "Tele Tydzień".
"To prawdziwy emocjonalny rollercoaster i dla uczestników, i dla mnie. Po konkurencjach są nagrody i to jest czas, by zaprzyjaźnić się z nimi. Później, gdy wszystko się wali i pali, patrzę im w oczy z innej perspektywy. Ale nie ma sentymentów" - przekonywał.
"Utrwalił się mój wizerunek z "Top Chefa" - spokojnego człowieka, więc było dla uczestników zaskoczeniem, że odsłoniłem drugą stronę swojej natury" - zdradził Amaro i dodał, że często bedzie używał wyższych rejestrów swojego głosu.
"Coś tam trzeba będzie wypikać (śmiech), ale też widzę, że uczestnicy niesamowitą determinację, wiedzą, o co walczą i znają swój pułap" - podsumował najpopularniejszy obecnie w Polsce prowadzący kulinarnych show.
Już we wtorek, 15 kwietnia, drugi odcinek pierwszej polskiej edycji "Hell's Kitchen - Piekielnej Kuchni".
Nie przegap swoich ulubionych filmów i seriali! Kliknij i sprawdź nasz nowy program telewizyjny!