Reklama

Michał Bryś poprowadzi 6. edycję "Hell's Kitchen"

Szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible Michał Bryś został okrzyknięty tytułem "Szef Jutra 2016" przez Gault&Millau - polską edycję jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych świata. Już od września na antenie Telewizji Polsat Michał Bryś poprowadzi szóstą edycję najsłynniejszego kulinarnego show "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia".

Szef kuchni i współwłaściciel warszawskiej restauracji L’enfant Terrible Michał Bryś został okrzyknięty tytułem "Szef Jutra 2016" przez Gault&Millau - polską edycję jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych świata. Już od września na antenie Telewizji Polsat Michał Bryś poprowadzi szóstą edycję najsłynniejszego kulinarnego show "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia".
Michał Bryś zastąpi Wojciecha Modesta Amaro na stanowisku prowadzącego "Hell's Kitchen" /Polsat

- W moim poprzednim życiu byłem reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym - mówi o sobie Michał Bryś. Przez 15 lat pracy w branży muzycznej i telewizyjnej udało mu się osiągnąć wiele sukcesów, zdobyć uznanie i pracować z najlepszymi, m.in.: z zespołem Hey, Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, Perfectem i wieloma innymi artystami. Będąc u szczytu, porzucił dotychczasową pracę i zajął się tym, co kochał najbardziej - gotowanien.

Szef kuchni L’enfant Terrible, jednej z najlepszych warszawskich restauracji, w zaledwie dwa lata zdobył uznanie gości oraz został doceniony i nagrodzony przez krytyków kulinarnych. Michał Bryś nie skończył żadnej szkoły gastronomicznej, nie przeszkadzało mu to w zdobywaniu doświadczenia zawodowego na stażach w najlepszych restauracjach świata: De Librije w Zwolle (3 gwiazdki Michelin), The Ledbury w Londynie (2 gwiazdki Michelin), Geranium w Kopenhadze (3 gwiazdki Michelin), The Harwood Arms w Londynie (1 gwiazdka Michelin). Jednak pierwszą profesjonalną kuchnią, w której nowy prowadzący "Hell's Kitchen" miał szansę pracować było Atelier Amaro - pierwsza polska restauracja wyróżniona gwiazdką Michelin.

Reklama

Pasję do gotowania Michał Bryś ma w genach. Jego przodkowie prowadzili restaurację na Śląsku i zajmowali się młynarstwem i rzeźnictwem. Jednak to babcia pokazała mu świat smaków i aromatów. - Babcia rewelacyjnie gotowała, była kucharką totalną i siedziała tylko w kuchni. Zawsze po szkole chodziłem do niej na obiad. Siedziałem w tej kuchni i patrzyłem, co tam się dzieje. Chłonąłem te zapachy i próbowałem tych wszystkich rzeczy - wspomina Michał Bryś i dodaje, że początki jego "prawdziwego gotowania", sięgają liceum.

Z czasem nowy szef "Piekielnej Kuchni" zaczął nabierać coraz więcej wprawy w gotowaniu. Pragnął upewnić się, że jest to droga, którą chce podążać. Postanowił więc sprawdzić się w zawodowych kuchniach. Pierwszą z nich była należąca szefa Wojciecha Modesta Amaro. Następnie wysłał listy do wybranych szefów kuchni na całym świecie. Napisał o pasji i dołączył zdjęcia swoich dań, co wystarczyło, żeby móc szlifować swój kunszt u boku najlepszych z najlepszych. Dziś, wspierany przez przyjaciół i partnerów biznesowych, kontynuuje rodzinną tradycję w restauracji L’enfant Terrible na warszawskim Starym Mokotowie.

Po sześciu miesiącach od otwarcia, L’enfant Terrible otrzymała zaszczytne wyróżnienie 2 czapek przyznawane przez prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Gault&Millau. Zdobyła również tytuł "Knajpy Roku 2014 według Czytelników Gazety Wyborczej" i zajęła 1. miejsce w rankingu najlepszych restauracji 2014 roku według KrytykaKulinarna.pl. Michał Bryś otrzymał także nagrodę magazynu Warsaw Insider - Best Newcomer 2014. Rok później został wyróżniony tytułem Szef Jutra Gault&Millau Tour 2015 regionu Centrum, a następnie otrzymał jedną z cenniejszych nagród międzynarodowego świata gastronomii - Szef Jutra 2016 Gault&Millau Polska.

Restauracja L’enfant Terrible jako jedna z ośmiu restauracji w Polsce otrzymała 3 czapki i jedną z najwyższych not w tej kategorii - 15.5 punktu w przewodniku Gault&Millau Polska na rok 2016. W marcu 2016 roku restauracja Michała Brysia otrzymała również rekomendację czerwonego przewodnika Michelin. W maju 2016 roku Michał Bryś dołączył również do zaszczytnego grona szefów kuchni i restauratorów Jeunes Restaurateurs d'Europe. Ta najstarsza w świecie gastronomii, założona we Francji w 1974 roku, europejska organizacja zaprasza jedynie najlepszych i wysoko nagradzanych szefów kuchni z szesnastu krajów Europy.

Kuchnią Michała Brysia zachwycają się wszyscy, m.in.: najbardziej znany krytyk kulinarny w Polsce i autor felietonów "Podróże kulinarne Macieja Nowaka", publikowanych w "Gazecie Wyborczej" - Maciej Nowak, a także wokalistki Kasia Kowalska i Kasia Nosowska.

- Michał Bryś jest iluzjonistą polskiej gastronomii! Z wykształcenia i pierwszego zawodu aktor teatralny i filmowy, z zamiłowania - szef kuchni. Połączenie żywiołu kulinarnego i performatywnego da uczestnikom i widzom "Hell's Kitchen" zupełnie niepowtarzalne doznania- jest przekonany Maciej Nowak.

- Poznaliśmy się z Michałem 20 lat temu w Universalu, podczas promocji mojej płyty. Jeżeli się czegoś podejmuje, przygotowuje to od początku do końca i ma nad tym całkowitą kontrolę. Jest prawdziwym facetem z krwi i kości, co wiąże się też z tym, że ma swoje zdanie... Przez lata współpracy polubiliśmy się. To właśnie w domu Michała dowiedziałam się o jego drugiej pasji, o której wcześniej nie miałem pojęcia, czyli gotowaniu. On miał ogromną przyjemność robiąc swój makaron, piekąc chleb, przyrządzając wszystko od początku do końca. Nie mogłam wyjść z podziwu. Pamiętam, że to co serwował było fantastyczne. Taką samą pasję, jaką wkładał kiedyś do pracy z artystami, wkłada teraz do pracy w kuchni. Michał ma naturalny dar i myślę, że w "Hell's Kitchen" poradzi sobie na pewno. To było niesamowite, jak ta pasja do gotowania całkowicie wyparła jego poprzednie życie zawodowe. Wspieram go całą sobą. Michał na to ciężko pracował i kocha to, co robi, a to jest tak bardzo ważne, żeby kochać swoją pracę  - zdradza Kasia Kowalska.

- Michał jest jedną z tych osób, których poznanie będę rozpamiętywać z zachwytem, kiedy strudzona potężnie życiem zasiądę w bujanym fotelu otoczona wiankiem wnucząt. Zawdzięczamy mu jako artyści dopełnienie naszych piosenek absolutnie wspaniałymi klipami i tę działalność rozpoznawaliśmy długo jako wiodącą. Z resztą do dziś trudno nam powtórzyć ten rodzaj satysfakcji. Jakież było nasze zdziwienie, gdy po raz pierwszy ugościł nas w swojej autorskiej restauracji. Niezapomniany wieczór i Michał tak bardzo w swoim żywiole, pełen pasji, całkowicie jej dedykowany. Poza tym wielkie poczucie humoru - cecha której wyglądam u znajomych w pierwszej kolejności - wspomina Kasia Nosowska

Program "Hell’s Kitchen - Piekielna Kuchnia" dla Telewizji Polsat przygotowuje Jake Vision. Szósty sezon z nowym szefem kuchni Michałem Brysiem zadebiutuje we wrześniu na antenie Polsatu.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Michał Bryś | Hell's Kitchen 6
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy