Reklama

Jubileusz programu Ewy Wachowicz: Wygląda "lepiej niż Makłowicz"?

W sobotę, 10 października, o godzinie 10.10 w Polsacie zobaczymy 400. odcinek programu "Ewa gotuje".

W sobotę, 10 października, o godzinie 10.10 w Polsacie zobaczymy 400. odcinek programu "Ewa gotuje".
Ewa Wachowicz na planie jubileuszowego odcinka programu "Ewa gotuje" /Polsat

Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach.

- Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! - mówi Ewa Wachowicz. 

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów. To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż 7 książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.

Reklama

Jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny  i powiedziała: "Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek  świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z  moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.

Co przygotuje Ewa Wachowicz w programie? Zacznie od zdrowego śniadania. Na pierwszy posiłek dnia będzie pasta jajeczna z awokado. Do jej przygotowania będą potrzebne: ugotowane na twardo i pokrojone jajka, dojrzałe awokado - pokrojone i doprawione sokiem z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy i łyżeczka majonezu, posiekany pęczek kolendry oraz sól i pieprz do przyprawienia. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pasta na kanapki.

Następnie Wachowicz pokaże, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado. Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście.

Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. 

Ukoronowaniem jubileuszowego wydania programu "Ewa gotuje" będzie piętrowy tort z okazji 400. odcinka. Ten wyjątkowy wypiek powstanie bez użycia proszku do pieczenia! Ewa Wachowicz upiecze trzy różnej wielkości biszkopty, które przełoży kremem czekoladowym i masą z mango, a następnie ułoży jedno ciasto na drugim, tworząc piętrową konstrukcję.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa gotuje | Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy