Reklama

"Suplement": REALIZATORZY

KRZYSZTOF ZANUSSI

Reklama

Urodził się w 1939 r. Studiował fizykę na Uniwersytecie Warszawskim (1955-59) i filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim (1959-62). Działał w amatorskim ruchu filmowym, realizując 11 filmów, 9 spośród nich uzyskało różne nagrody. Od 1980 jest kierownikiem artystycznym zespołu, a następnie dyrektorem Studia Filmowego "Tor".

W latach 1971-83 wiceprezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich, a w 1975-77 przewodniczący Rady Polskiej Federacji Dyskusyjnych Klubów Filmowych. Od 1987 członek Komitetu Kinematografii. Wykładał na wielu uczelniach filmowych, min. w PWSTiF w Łodzi, National Film School w Wielkiej Brytanii. Jest także reżyserem teatralnym. Reżyseruje min. w teatrach w Mediolanie, Palermo, Bonn, Krakowie, Bremie, Bazylei.

Wśród wielu prestiżowych nagród i odznaczeń ma Nagrodę David di Donatello, Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, Cavalier de L'Ordre ete Sciences et Lettres (Francja). Autor książek, min. O montażu w filmie amatorskim (1968), Rozmowy o filmie amatorskim (1978). W 1990 został wybrany Prezydentem Europejskiej Federacji Realizatorów Audiowizualnych (FERA). Konsultant Komisji Pontyfikalnej do Spraw Kultury w Watykanie, b. wiceprzewodniczący Rady Programowej Telewizji Polskiej, b. prezydent Stowarzyszenia EUROVISIONI. Członek Europejskiej Akademii Filmowej.

W 1998 na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto jego gwiazdę.

Filmografia:

1966 - ŚMIERĆ PROWINCJINAŁA

1966 - PRZEMYŚL

1966 - MARIA DˇBROWSKA

1967 - KOMPUTERY

1967 - TWARZˇ W TWARZ

1968 - ZALICZENIE

1968 - KRZYSZTOF PENDERECKI

1969 - STRUKTURA KRYSZTAŁU

1970 - GÓRY O ZMIERZCHU

1971 - ŻYCIE RODZINNE

1971 - ZA ŚCIANˇ

1972 - HIPOTEZA

1973 - ILUMINACJA

1974 - BILANS KWARTALNY

1976 - BARWY OCHRONNE

1978 - SPIRALA

1980 - CONSTANS

1980 - KONTRAKT

1981 - Z DALEKIEGO KRAJU

1982 - IMPERATYW

1984 - ROK SPOKOJNEGO SŁOŃCA

1985 - PARADYGMAT

1988 - GDZIEŚKOLWIEK JEST...

1989 - STAN POSIADANIA

1989 - NAPOLEON

1990 - ŻYCIE ZA ŻYCIE

1992 - DOTKNIĘCIE RĘKI

1995 - CWAŁ

1995/96 - DAMSKI INTERES, SŁABA WIARA, UROK WSZETECZNY, NIEPISANE PRAWA w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

1997 - DUSZA ŚPIEWA, OSTATNI KRˇG, LINIA OPÓŹNIAJˇCA w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

1997 - BRAT NASZEGO BOGA

2000 - SKARBY UKRYTE w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

2000 - ŻYCIE JAKO ŚMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA DROGˇ PŁCIOWˇ

2002 - SUPLEMENT

EDWARD KŁOSIŃSKI

Urodził się w 1943 r. Ukończył wydział operatorski PWSTiF (1967), gdzie spotkał Krzysztofa Kieślowskiego z którym współpracował min. przy Dekalogu (1988). Był autorem zdjęć do filmów Krzysztofa Zanussiego, Andrzeja Wajdy, Janusza Zaorskiego, Feliksa Falka, Piotra Szulkina.

Wybrana filmografia:

1971 - META

1971 - UCIEC JAK NAJBLIŻEJ

1972 - ILUMINACJA

1974 - HISTORIA PEWNEJ MIŁOŚCI

1974 - SĘDZIOWIE

1974 - ZIEMIA OBIECANA

1975 - STRACH

1975 - ZIEMIA OBIECANA /SERIAL TV/

1976 - BARWY OCHRONNE

1976 - CZŁOWIEK Z MARMURU

1976 - POLSKIE DROGI

1977 - POKÓJ Z WIDOKIEM NA MORZE

1977 - WODZIREJ

1978 - BEZ ZNIECZULENIA

1978 - SPIRALA

1979 - PANNY Z WILKA

1979 - SZANSA

1985 - KRONIKA WYPADKÓW MIŁOSNYCH

1980 - Z BIEGIEM LAT, Z BIEGIEM DNI...

1981 - CZŁOWIEK Z ŻELAZA

1981 - DZIECINNE PYTANIA

1982 - MATKA KRÓLÓW

1985 - GA, GA, CHWAŁA BOHATEROM

1988 - DEKALOG, DWA w DEKALOG

1990 - ŻYCIE ZA ŻYCIE. MAKSYMILIAN KOLBE

1991 - KUCHNIA POLSKA

1991 - KUCHNIA POLSKA (serial TV)

1993 - TRZY KOLORY. BIAŁY

1995 - PESTKA

1996 - OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

1997 - OSTATNI ROZDZIAŁ

1999 - TYDZIEŃ Z ŻYCIA MĘŻCZYZNY

2000 - SKARBY UKRYTE w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

2000 - ŻYCIE JAKO ŚMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA DROGˇ PŁCIOWˇ

2001 - CHOPIN.PRAGNIENIE MIŁOŚCI

2002 - SUPLEMENT

WOJCIECH KILAR

Urodził się w 1932 r. Kompozytor i pianista. Autor utworów orkiestrowych, kameralnych, wokalno - instrumentalnych, fortepianowych, muzyki radiowej, telewizyjnej, teatralnej i filmowej. W 1998 roku został członkiem Polskiej Akademii Umiejętności. W 1998 na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto jego gwiazdę. Otrzymał wiele prestiżowych nagród artystycznych.

Wybrana filmografia:

1960 - NIKT NIE WOŁA

1962 - CZERWONE BERETY

1962 - GŁOS Z TAMTEGO ŚWIATA

1962 - I TY ZOSTANIESZ INDIANINIEM

1963 - KRYPTONIM NEKTAR

1963 - MANSARDA

1964 - ECHO

1964 - GIUSEPPE W WARSZAWIE

1964 - PÓŹNE POPOŁUDNIE

1965 - JUTRO MEKSYK

1965 - KATASTROFA

1965 - SALTO

1966 - BICZ BOŻY

1966 - CHUDY I INNI

1966 - KTOKOLWIEK WIE . . .

1966 - MARYSIA I NAPOLEON

1966 - PIEKŁO I NIEBO

1967 - MORDERCA ZOSTAWIA ŚLAD

1967 - SAMI SWOI

1967 - WESTERPLATTE

1968 - CZŁOWIEK Z M-3

1968 - LALKA

1968 - MOLO

1968 - OSTATNI PO BOGU

1969 - PRZYGODY PANA MICHAŁA

1969 - SˇSIEDZI

1969 - SÓL ZIEMI CZARNEJ

1969 - STRUKTURA KRYSZTAŁU

1969 - TYLKO UMARŁY ODPOWIE

1969 - ZBRODNIARZ, KTÓRY UKRADŁ ZBRODNIĘ

1969 - ZBYSZEK

1970 - GÓRY O ZMIERZCHU

1970 - LOKIS1970 MARTWA FALA

1970 - PIERŚCIEŃ KSIĘŻNEJ ANNY

1970 - PRZYSTAŃ

1970 - REJS

1970 - ROMANTYCZNI

1970 - ŻYCIE RODZINNE

1971 - BRYLANTY PANI ZUZY

1971 - PERŁA W KORONIE

1972 - ILUMINACJA

1972 - OPĘTANIE

1972 - SZKLANA KULA

1973 - DRZWI W MURZE

1973 - HUBAL

1973 - WIELKA MIŁOŚĆ BALZAKA

1973 - ZAZDROŚĆ I MEDYCYNA

1974 - BILANS KWARTALNY

1974 - ZIEMIA OBIECANA

1975 - TRZECIA GRANICA

1975 - ZNIKˇD DONIKˇD

1976 - BARWY OCHRONNE

1976 - SMUGA CIENIA

1976 - TRĘDOWATA

1978 - RODZINA POŁANIECKICH

1978 - SPIRALA

1979 - PACIORKI JEDNEGO RÓŻAŃCA

1980 - CONSTANS

1980 - KONTRAKT

1981 - Z DALEKIEGO KRAJU

1981 - PRZYPADEK

1982 - IMPERATYW

1983 - MARYNIA

1983 - NA STRAŻY SWEJ STAĆ BĘDĘ

1984 - ROK SPOKOJNEGO SŁOŃCA

1985 - KRONIKA WYPADKÓW MIŁOSNYCH

1985 - PARADIGMA

1988 - GDZIEŚKOLWIEK JEST, JEŚLIŚ JEST . . .

1989 - STAN POSIADANIA

1990 - KORCZAK

1990 - NAPOLEON

1990 - ŻYCIE ZA ŻYCIE. MAKSYMILIAN KOLBE

1992 - DRACULA

1992 - DOTKNIĘCIE RĘKI

1994 - ŚMIERĆ I DZIEWCZYNA

1994 - FAUSTYNA

1994 - ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA

1995 - CWAŁ

1995 - FANTOME AVEC CHAUFFEUR

1996 - DAMSKI INTERES, SŁABA WIARA, UROK WSZETECZNY, NIEPISANE PRAWA w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

1996 - PORTRET DAMY

1997 - DUSZA ŚPIEWA, OSTATNI KRˇG, LINIA OPÓŹNIAJˇCA w OPOWIEŚCI WEEKENDOWE

1997 - BRAT NASZEGO BOGA

1999 - PAN TADEUSZ

1999 - TYDZIEŃ Z ŻYCIA MĘŻCZYZNY

1999 - DZIEWIˇTE WROTA

2000 - ŻYCIE JAKO ŚMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA DROGˇ PŁCIOWˇ

2002 - SUPLEMENT

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Suplement

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje