Reklama

"Eukaliptus": AKTORZY

Adam Ferency jako Szeryf

Reklama

Adam Ferency to jeden z charakterystycznych aktorów polskiej sceny i filmu. Jest absolwentem warszawskiej PWST, którą ukończył w 1976 r. W tym samym roku zadebiutował również przed kamerami rolą w jednym z odcinków serialu "07 zgłoś się". Przez wiele lat występował na deskach warszawskich teatrów Na Woli i Współczesnego. Od 1994 r. jest aktorem Teatru Dramatycznego. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd powierzano mu odtwarzanie podobnych ról. Najczęściej byli to policjanci, kryminaliści.

Filmografia:

2001: Eukaliptus jako Szeryf

2000: Enduro Bojz jako Komisarz

1999: Fuks jako biznesmen

1999: Operacja Koza

1999: Torowisko jako hydraulik Staszek

1998: Ogniem i mieczem jako Chan

1998: Polowanie

1998: Złoto dezerterów

1997: Musisz żyć jako Witold

1996: Dzieci i ryby

1996: Nocne graffiti jako Literat

1995: Kamień na kamieniu

1995: Pułkownik Kwiatkowski jako płk. Kizior

1993: Człowiek z ... jako Pazdura

1993: Rozmowa z człowiekiem z szafy jako szef kuchni

1990: Kanalia jako Jegorow

1990: Pogrzeb kartofla jako Gorzelak

1990: Pożegnanie jesieni

1989: Czarny wąwóz jako Roman

1988: Pięć minut przed gwizdkiem

1988: Zmowa jako Sitek

1987: Cyrk odjeżdża jako Chamroń

1987: Dondula

1987: Opowiadanie wariackie

1987: Sala nr 6 jako dr Chobotowski

1986: Weryfikacja jako redaktor naczelny

1986: Zygfryd jako Emil

1985: Jezioro Bodeńskie jako Jasiek Paluch

1985: Rośliny trujące

1985: Zabawa w chowanego jako szatniarz

1984: 111 dni letargu

1984: Bez końca jako Rumcajs

1984: O-Bi, O-Ba. Koniec cywilizacji jako smutny

1984: Wszystko powiem Lilce

1983: Nadzór jako Adam Małosz

1983: Planeta krawiec jako Duda

1982: Matka królów jako Zenon

1982: Odwet jako Świdryga

1982: Przesłuchanie jako Tadeusz Morawski

1982: Wigilia '81 jako kolega Witka

1981: Człowiek z żelaza jako stoczniowiec

1981: Dziecinne pytania jako Miś

1981: Książę

1981: Przypadek jako ksiądz

1981: Wierne blizny jako Roman

1981: Zderzenie jako lekarz

1980: Gorączka jako Kiełza

1980: Ukryty w słońcu jako pijak

1979: Wędrujący cień

1978: Aktorzy prowincjonalni jako Adaś

1978: Koty to dranie

1977: Akcja pod Arsenałem jako Heniek

Dorota Stalińska jako Shela

Utalentowana aktorka polska. W 1976 roku ukończyła PWST w Warszawie. Występowała w warszawskim Teatrze na Woli. Jest laureatką prestiżowych nagród, m.in. imienia Z. Cybulskiego tygodnika "Ekran". Na ekranie debiutowała w 1976 roku.

Filmografia:

2002: Tytus, Romek i A'Tomek w krainie złodziei marzeń jako Wielka próchnica (głos)

2001: Eukaliptus jako Sheila

1991: Ferdydurke (30 Door Key) jako Młodziakowa

1990: Historia niemoralna jako Ewa

1989: Ostatni dzwonek jako Występuje w roli samej siebie

1988: Męskie sprawy jako Róża

1987: Pay off

1985: Dziewczęta z Nowolipek jako Helena

1985: Ga, Ga. Chwała bohaterom jako Dojrzała prostytutka

1983: Lata dwudzieste...lata trzydzieste jako Hanka

1983: Seksmisja jako Reporterka tv

1982: Krzyk jako Marianna Perełka

1981: Debiutantka jako Ewa

1981: Miłość ci wszystko wybaczy jako Ordonówna Hanka

1981: Wahadełko

1980: Bez miłości jako Ewa

1979: ...Droga daleka przed nami jako Funkcjonariuszka gestapo

1978: Roman i Magda jako Majka

1978: Wesela nie będzie jako Krystyna

1976: Człowiek z marmuru jako Fotoreporterka

1971: Seksolatki jako Dziewczyna (nie wymieniona w napisach)

Krzysztof Globisz jako Billy Rosenkrantz

W 1980 roku ukończył PWST w Krakowie i od razu zadebiutował na scenie teatralnej.Był aktorem Teatru Polskiego we Wrocławiu w latach 1980-1981, a następnie przeniósł się do krakowskiego Starego Teatru. Zaznaczył się wybitnymi kreacjami m.in. w "Życie snem" w reżyserii J. Jarockiego, czy też tytułową rolą w "Mizantropie" Moliera w reżyserii K. Nazara. Z ekranów telewizyjnych pamiętamy go z "Dantona", "Crimen", czy też z filmu p.t. "Krótki film o zabijaniu".

Filmografia:

2001: Eukaliptus jako Billy Rosenkrantz

2001: Kariera Nikosia Dyzmy jako minister Jaszuński

2000: Przedwiośnie jako Barwicki

2000: To ja, złodziej jako Gomez

2000: Weiser jako Szymek

2000: Wyrok na Franciszka Kłosa jako Rządek

1999: Córy szczęścia

1999: Jak narkotyk

1999: Operacja Samum jako Grubas

1999: Pan Tadeusz jako Major Płut

1997: Kochaj i rób co chcesz jako Proboszcz Małecki

1995: Pułkownik Kwiatkowski jako Moczar Stanisław

1993: Balanga jako Sąsiad

1993: Tylko strach jako Narzeczony Katarzyny

1992: Wszystko co najważniejsze jako Wat Aleksander

1987: Krótki film o zabijaniu jako Piotr

1985: Tętno jako Andrzej Poświatowski

1982: Danton jako Amar

Renata Dancewicz jako Lo

Renata Dancewicz studiowała na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi tylko 2 lata. Mimo to wielu młodych aktorów mogłoby pozazdrościć jej popularności. Wystąpiła w wielu kasowych filmach takich jak "Ekstradycja", "Pułkownik Kwiatkowski", "Tato". Dzięki swej niezwykłej urodzie uważana jest za symbol seksu współczesnego kina. Grywane przez nią bohaterki są zawsze obiektem westchnień, dla których płeć brzydka traci głowę.

Filmografia:

2001: Eukaliptus jako Lo

2001: E=mc2

1997: Gniew jako Magda

1997: Svenska hjaltar jako Helena

1995: Deborah jako Deborah

1995: Pułkownik Kwiatkowski jako Krysia

1995: Tato jako nauczycielka

1994: Diabelska edukacja jako Dziewczyna

1993: Komedia małżeńska jako Maggie

1993: Oczy niebieskie jako Pielęgniarka

1993: Samowolka jako Anka

1993: Wynajmę pokój

Leszek Zdybał jako Sony

Leszek Zdybał (1956), w 1979 roku ukończył PWST w Krakowie. Aktor Teatru Współczesnego we Wrocławiu (1979-1980), Teatru im.Stefana Jaracza w Łodzi (1980-1989), Teatru im.J.Słowackiego w Krakowie (1991-1994). Od 1992 prowadzi Prywatną Szkołę Aktorską "Lart-studiO"w Krakowie.

Filmografia:

2001: Eukaliptus jako Sony

1997: Farba jako ginekolog z Caritasu

1988: Nowy Jork - Czwarta Rano

1988: Desperacja jako Major Woroncow

1987: Ucieczka z miejsc ukochanych

1985: Humaniora

1985: Tumor Witkacego

1981: Rdza

Debiuty aktorskie:

Dariusz Starczewski

Tomasz Obara

Robert Skulski

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Eukaliptus

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje