Reklama

"Aberdeen": TWÓRCY

HANS PETTER MOLAND - Reżyser / Scenarzysta

Reklama

Filmografia:

ZERO STOPNI KELVINA ( 1995 ) – Festiwal Filmowy w San Sebastian w 1995, nominowany do nagrody Złotej Muszli

THE LAST LIE ( 1978 )

THE ADVENTURES OF PICASSO ( 1978 )

THE SECOND LIEUTENANT ( 1978 )

FREEWAY FILMS - Wytwórnia

CARRINGTON ( 1995 ), reż. Christopher Hampton

MA VIE EN ROSE ( 1997 ), reż. Alain Berliner

MAIRI MHOR ( 1993 ), reż. Mike Alexander

LIQUID LIPS ( 1976 ), reż. Bob Chinn

TELL THEM JOHNNY WADD IS HERE ( 1975 ), reż. Bob Chinn

ZBIGNIEW PREISNER - Kompozytor

Preisner Zbigniew (1955), polski kompozytor muzyki teatralnej i filmowej. Debiutował w Krakowie w zespołach studenckich. Od 1978 związany z kabaretem Piwnica pod Baranami jako kompozytor, pianista i aktor.

Światowy sukces osiągnął dzięki muzyce filmowej. Jako jej kompozytor debiutował w filmach dokumentalnych, w latach 80. i 90. współpracował m.in. z: K. Kieślowskim (muzyka do cyklów Dekalog, I-IX, 1989, i Trzy kolory, 1993-1994, oraz do filmów Bez końca, 1984, Podwójne życie Weroniki, 1991, nominacje do Cezara), A. Holland (Europa, Europa, 1990, Olivier, Olivier, 1992, Tajemniczy ogród, 1994), M. Łazarkiewicz (Przez dotyk, 1985, Ostatni dzwonek, 1989), L. Malle'em (Skaza, 1993), wieloma reżyserami francuskimi i amerykańskimi.

Trzykrotnie wyróżniany tytułem najwybitniejszego kompozytora muzyki filmowej roku (przyznawanym przez Stowarzyszenie Krytyków w Los Angeles), 1991, 1992, 1993 .Dwukrotny laureat najpoważniejszej europejskiej nagrody filmowej Cezara w 1995 (muzyka do Czerwonego K. Kieślowskiego) i 1996 (Elisa J. Beckera). Laureat Nagrody Miasta Krakowa.

Ścieżka dźwiękowa do filmu „Podwójne Życie Veroniki” została sprzedana w ponad 300 000 egzemplarzach na całym świecie, uzyskując we Francji status Złotej Płyty w 1992 roku. Ścieżka dźwiękowa do trylogii „Trzy Kolory” w sumie sprzedała się w ponad 700 000 egzemplarzach na całym świecie.

W 1998 roku wydany został album „Requiem dla mojego przyjaciela” poświęcony Krzysztofowi Kieślowskiemu. Światowa premiera tego dzieła miała miejsce w Tatrze wielkim w Warszawie 1 października 1998 r. w wykonaniu orkiestry Sinfonia Varsovia oraz sopranistki Elżbiety Towarnickiej. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy tylko w Europie sprzedano ponad 100 000 egzemplarzy tej płyty, a dalsze 150 000 poza starym kontynentem.

JANUSZ SOSNOWSKI

Janusz Sosnowski urodził się 11.04.1947 w Warszawie, w rodzinie inteligenckiej. W 1966 r. ukończył Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych w warszawskim Parku Łazienkowskim i w tym samym roku rozpoczął studia na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej.

Jego pierwszą pracą dla filmu była asystentura u Tadeusza Wybulta w filmie Janusza Majewskiego „Zazdrość i medycyna” w 1970 r. Dyplom na Wydziale Architektury uzyskał w 1974 r. Od 1973 do 1975 r. studiuje także na Wydziale Projektowania Plastycznego ASP w Warszawie.

Początkowo zgodnie z wykształceniem zajmuje się architekturą. Bierze udział w kilku konkursach architektonicznych. Później w coraz większym stopniu pochłania go praca dla teatru i filmu.

W latach 1987 - 2000 wykłada scenografię filmową i telewizyjną w Katedrze Scenografii ASP w Warszawie. Oprócz scenografii okazjonalnie zajmuje się wystawiennictwem (prace dla CitiBank, Targi „Twoje Pieniądze”, Targi Filmowe w Cannes 2001), a także scenografią do filmów reklamowych.

Ważniejsze filmy (scenografia):

1979 - „ Lekcja martwego języka”, reż: Janusz Majewski

1980 - „ Ćma”, reż: Tomasz Zygadło

1982 - „Przesłuchanie”, reż. Ryszard Bugajski

1983 - „Seksmisja”, reż. Juliusz Machulski

1985 - „ Kronika wypadków miłosnych” reż: Andrzej Wajda

1987 - „Kingsajz”, reż. Juliusz Machulski

1995 - „Pestka”, reż: Krystyna Janda

1995 - „Panna Nikt”, reż: Andrzej Wajda

1997 - „Szczęśliwego Nowego Jorku”, reż: Janusz Zaorski

1998 - „Billboard”, reż: Łukasz Zadarzyński

2000 - „Aberdeen”, reż: Hans Petter Moland

2000 - „Quo vadis“, reż: Jerzy Kawalerowicz

współpraca z Jerzym Skolimowskim: 1982 – prolog w: „Ręce do góry”

oraz scenografia w filmie „30 door key” z 1991 roku.

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Aberdeen

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje