Li Gong

Li Gong
narodowość
Hongkong
3,2
Oceń
Głosy
36

Biografia

Urodziła się w Shenyang w 1965 roku. Od dzieciństwa uwielbiała muzykę. Marzyła o karierze piosenkarki, ale kiedy nie udało jej się dostać do szkoły muzycznej, postanowiła zdawać do Szkoły Dramatycznej w Pekinie, którą ukończyła w 1989 roku.

Kiedy była jeszcze studentką, Zhang Yimou obsadził ją w swoim filmie "Czerwone sorgo" (1987). Film otrzymał Złotego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie, a młoda aktorka została zauważona. Stała się jedną z najbardziej znanych aktorek w Chinach.

Przez wiele lat Gong Li związana była z reżyserem Zhangiem Yimou zarówno zawodowo, jak i prywatnie. Zaowocowało to między innymi doskonałą rolą konkubiny Songlian w nominowanym do Oscara dramacie "Zawieście czerwone latarnie". Za następny wspólnie stworzony film "Historia Qiu Ju", aktorka otrzymała nagrodę za najlepszą rolę żeńską na festiwalu w Wenecji. Gong Li pracowała też z wieloma innymi chińskimi reżyserami. Między innymi z Kaige Chenem, u którego zagrała w uhonorowanym Złotą Palmą w Cannes filmie "Żegnaj moja konkubino".

Jej role były doskonale oceniane przez krytykę. Zdobyła wiele nagród na międzynarodowych festiwalach. W 1997 zasiadała w jury na festiwalu filmowego w Cannes, a w 2000 roku przewodniczyła jury festiwalu w Berlinie. Aktorka jest jednocześnie twarzą firmy L'Oreal. Została uznana przez magazyn People za jedną z najpiękniejszych kobiet na świecie.

Użyczyła też swojego nazwiska kampaniom na rzecz dzieci i ochrony środowiska.

W roku 1999 zagrała w obrazie "Breaking the silence", który przyniósł jej kolejne wyróżnienie - nagrodę dla najlepszej aktorki na festiwalu w Montrealu. W 2004 roku wystąpiła w "Erosie", jednej z części tryptyku nakręconego przez Stevena Soderbergha, Michelangelo Antonioniego i Wong Kar-Waia. W tym samym roku można ją było oglądać również w filmie Wong Kar-Waia "2046". Rok później aktorka wystąpiła po raz pierwszy w amerykańskim filmie, adaptacji powieści Arthura Guldena "Wyznania gejszy". Potem przyszła propozycja zagrania w hicie "Miami Vice", a także w "Hannibalu: Po drugiej stronie maski".

Wybrana filmografia:

2007 - Hannibal. Po drugiej stronie maski

2006 - Cesarzowa

2006 - Miami Vice

2005 - Wyznania gejszy

2004 - Eros

2004 - 2046

2002 - Pociąg

1999 - Cesarz i zabójca

1997 - Chińska szkatułka

1996 - Uwodzicielski księżyc

1995 - Szanghajska triada

1994 - Żyć!

1993 - Żegnaj moja konkubino

1992 - Historia Qiu Ju

1991- Bankiet

1991 - Zawieście czerwone latarnie

1987 - Czerwone sorgo

Filmografia

Wiadomości

Najlepsze tematy