Reklama

Kino od kuchni z Karolem Okrasą

Znany kucharz Karol Okrasa będzie honorowym gościem czwartej edycji Festiwalu Filmowego "Przejrzeć", który rozpoczął się w poniedziałek w Toruniu. Hasłem tegorocznej odsłony imprezy jest "Kino od kuchni".

Tematy spotkań przygotowanych w ramach tegorocznej edycji festiwalu skupiają się na wzajemnych relacjach kina i kuchni. Na każdy dzień przygotowano projekcje filmów o tematyce okołokulinarnej: "Historie kuchenne" (reż. Bent Hammer) i "Soul Kitchen", (reż. Fatih Akin).

- Filmów związanych z kuchnią jest mnóstwo: są takie, w których jedzenie jest elementem estetycznym, takie, w których jest tłem, ale może być też głównym bohaterem. Jedzenie to także wrażenia wizualne, ale może się ono również łączyć z psychologią i socjologią - tłumaczyła Karolina Bednarek, pomysłodawczyni i organizatorka festiwalu.

Reklama

Przed projekcjami odbywać się będą warsztaty i prelekcje tematycznie powiązane z kinem i szeroko pojętą gastronomią. Praktyków sztuki kulinarnej przyciągnęło w poniedziałek inauguracyjne spotkanie ze znanym kucharzem Karolem Okrasą oraz znawcą historii jedzenia, prof. Jarosławem Dumanowskim z Instytutu Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.

W programie festiwalu znalazły się także warsztaty "Food Art" prowadzone przez Izabelę Hubalę. Uczestnicy warsztatów poznają arkana bento - japońskiej sztuki układania obrazów z jedzenia.

Okazją do poznania specjałów kuchni światowej będzie jarmark kulinarny. Do udziału zaproszono zagranicznych studentów UMK, uczestników programu Erasmus, którzy będą pokazywać wybrane fragmenty filmów, opowiadać o kuchni i częstować daniami charakterystycznymi dla ich krajów.

Naukowcy i znawcy kina poprowadzą liczne prelekcje, m.in. "Popcorn movie - próba lekkostrawnej definicji", którą wygłosi Radosław Osiński, "Jak urwać film, czyli alkohol w ręku filmowca" Piotra Waśniewskiego oraz "Kiełbasy pod specjalnym nadzorem. O symbolach fallicznych w filmach Menzla" dr. hab. Dariusza Brzostka. Na finał zaplanowano koncert White Chocolate Trio.

Festiwal będzie również okazją do obejrzenia efektów ogłoszonego wcześniej konkursu fotograficznego "Yum! Kadry z jadalni", a także prezentacji filmików kulinarnych.

Festiwal odbywa się w Toruniu po raz czwarty. W ubiegłych latach organizatorzy przyglądali się kolejno: Woody'emu Allenowi, Romanowi Polańskiemu, a w zeszłym roku tematem przewodnim były moda i film.

Impreza zakończy się w środę.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: Karol Okrasa | znany kucharz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy