Reklama

Jean Reno jako... szef kuchni

Jean Reno - znany przede wszystkim z kina akcji ("Leon zawodowiec", "Mission: Impossible", "Kod da Vinci") - tym razem zagrał szefa kuchni elitarnej restauracji. Francuska komedia "Faceci od kuchni" wejdzie do polskich kin już 13 lipca.

Aby zjeść w restauracji, w której szefem kuchni jest Alexandre Lagarde (Reno), trzeba zamawiać stolik z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Potrawy przez niego przygotowywane cieszą podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednak nawet mistrz miewa gorsze chwile...

Alexandre wpada w tarapaty, gdy na chwilę traci swoją kulinarną wenę, a nowy właściciel restauracji planuje zastąpić dotychczasowe menu, znacznie tańszą kuchnią molekularną. Lagarde wie, że na jego miejsce czekają dziesiątki młodych kucharzy i staje przed wielkim dylematem - dostosować się do zmian, czy walczyć o prawdziwy smak i miłość do gotowania? W rozwiązaniu problemu pomoże mu Jacky Bonnot - człowiek, który potrafi ugotować wszystko...

Reklama

Reżyserem i scenarzystą "facetów od kuchni" jest Daniel Cohen. "Już, jako nastolatek, stałem się pasjonatem gotowania. Minęło trochę czasu i w pewnym momencie uświadomiłem sobie, że od dawna nie pokazano w kinach fabuły o wykwintnej kuchni" - opowiada reżyser.

"Od czasu nakręcenia 'Skrzydełka czy nóżki' i 'Sławnej restauracji' minęło trzydzieści pięć ubogich w komedię lat. Dzisiaj krzątanie się po kuchni jest w modzie, organizuje się konkursy i pokazy kulinarne. Niemal każdy kanał telewizyjny ma swoje 'gotowanie na ekranie'" - dodaje.

"Ich popularność i entuzjazm, jaki budzą wśród widzów, każą sądzić, że opowiedziana przeze mnie historia jest jak najbardziej na czasie" - wyjaśnia powody sięgnięcia po taki właśnie temat Cohen.

W główne role wcielili się w jego produkcji: wspomniany Jean Reno i Michaël Youn (Jacky Bonnot), który nie ukrywa, że praca z legendą kina sprawiła mu przyjemność i satysfakcję.

"Grałem w duecie z kimś, kto wywodził się z nieznanego mi świata. Nie ukrywam, że miałem wielkie obawy przed wejściem w szranki z Jeanem Reno. Nie wiedziałem, co mnie czeka i jak potoczą się sprawy" - tłumaczy.

"To doświadczenie nauczyło mnie również, że nie istnieją żadne granice, że w tym fachu wszystko jest możliwe. Od chwili rozpoczęcia pracy nad rolą, od momentu, w którym zagłębiamy się w świat postaci, odkrywamy tkwiący w nas potencjał" - dodaje Youn.

Ciekawi Cię, co w najbliższym czasie trafi na ekrany - zobacz nasze zapowiedzi kinowe!

Chcesz obejrzeć film? Nie możesz zdecydować, który wybrać? Pomożemy - poczytaj nasze recenzje!

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: jean reno | Faceci od kuchni | kuchnia+ | szef kuchni
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy