Znamy zwycięzcę 9. edycji "MasterChefa"
Znamy zwycięzcę dziewiątej edycji programu "MasterChef"! 6 grudnia Aleksandra Juszkiewicz, Sylwia Gaska-Chmarczyk i Rafał Fidyt walczyli o statuetkę, sto tysięcy złotych oraz wydanie własnej książki na Zamku w Rynie na Mazurach. Kto okazał się najlepszy?
Na ten finał czekali wszyscy fani "MasterChefa: oraz uczestnicy dziewiątej edycji programu! Magda Gessler, Ania Starmach i Michel Moran zaprosili finalistów oraz ich rodziny do pięknego Zamku w Rynie na Mazurach.
Pierwszy etap finału składał się z trzech zadań. Tematem konkurencji były kolejno: grzyby, kotleciki jagnięce oraz crepes suzette. Za każde danie jurorzy przyznawali od jednego do trzech punktów.
Na danie z grzybów uczestnicy dostali 30 minut. Ola przygotowała gołąbki z grzybami, za które dostała trzy punkty. Sylwia postawiła na pierogi z kurkami, a jurorzy dali jej za nie dwa punkty. Rafał podał kaszotto z podgrzybkami i oscypkiem, za które przyznano mu jeden punkt.
Następnie przyszedł czas na drugie zadanie. Królem miały być kotleciki jagnięce. Ponownie uczestnicy dostali 30 minut. Rafał postawił na jagnięcinę z grillowanym bakłażanem i otrzymał 3 punkty. Ola przygotowała kotlety jagnięce w towarzystwie bobu i kruszonki ziołowej - zgarnęła dwa punkty, ponieważ wydała tylko dwa kotlety. Sylwia podała comber jagnięcy z kukurydzą, zielonym groszkiem i szparagami - dostała jeden punkt.
Tematem trzeciego zadania były crepes suzette, czyli pyszne naleśniki z karmelem pomarańczowym. Jak się okazało, tylko Rafał wiedział, jak się je robi. Podpowiedział dziewczynom, jak one wyglądają i co powinny dodać. Efekt? Trzy punkty dostała Sylwia. Dwa punkty otrzymała Ola. A jeden punkt przyznano Rafałowi.
W ostatecznej rozgrywce finałowej znalazły się więc Ola i Sylwia. Tematem ostatniego zadania w dziewiątej edycji programu "MasterChef" było przygotowanie trzydaniowego menu degustacyjnego - przystawki, dania głównego i deseru. Dziewczyny dostały aż 100 minut.
Sylwia postawiła na kaczą wątróbkę w sosie malinowym, zrazy z jelenia z sosem grzybowym oraz ciasto kaszubskie kruche ze śliwkami i borówkami. Ola przygotowała ravioli z kalarepą z nadzieniem z sera koziego i pistacji, węgorza na placku ziemniaczanym z topinamburu oraz krasowe serniczki z cynamonem i śliwkami węgierkami.
Wszystkie dania bardzo smakowały jurorom. Magda Gessler, Ania Starmach i Michel Moran nie ukrywali, że ciężko im było podjąć decyzję i zdecydować, kto wygrał.
Ostatecznie zwyciężczynią dziewiątej edycji "MasterChefa" została Aleksandra Juszkiewicz!
Przeczytaj artykuł na stronie RMF!
Beata Kustra