Robert Sowa nowym jurorem w programie "Top Chef"
Wiosną na antenę Polsatu wraca program kulinarny "Top Chef". Uczestników oceniać będą: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak i zupełnie nowy w gronie jurorów - Robert Sowa.
W programie kulinarnym "Top Chef" biorą udział kucharze, którzy swoimi umiejętnościami i talentem zamierzają zrewolucjonizować gastronomiczny rynek w Polsce.
W show mogą wziąć udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Od uczestników wymaga się: perfekcji, podejmowania ryzyka, kreatywności i przede wszystkim miłości do gotowania.
Każdy odcinek to seria konkurencji. Zwycięstwo w niektórych z nich daje uczestnikom immunitet, a inne zadania kierują do dogrywki. Nagrodą główną jest tytuł "Top Chef" i 100 tysięcy złotych.
W castingach do zbliżającej się siódmej edycji programu wzięło udział niemal pół tysiąca chętnych.
Uczestników oceniają jurorzy:
Wojciech Modest Amaro - najbardziej uznany polski kucharz na świecie, prowadzona przez niego restauracja "Atelier, Amaro" jako pierwsza w Polsce zdobyła i nadal utrzymuje prestiżową gwiazdkę Michelin.
Maciej Nowak - teatrolog, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu i krytyk kulinarny, autor felietonów "Podróże kulinarne Macieja Nowaka", które były publikowane w "Gazecie Wyborczej".
Ewa Wachowicz - producentka programu "Ewa gotuje", który od ponad 10 lat gości na antenie Polsatu, autorka książek kulinarnych i właścicielka krakowskiej restauracji "Zalipianki Ewa Wachowicz".
Do tego grona w najnowszej edycji "Top Chef" dołączy Robert Sowa - jeden z najbardziej cenionych w Polsce szefów kuchni i restauratorów. W 2016 roku był gospodarzem emitowanego w Polsacie programu kulinarnego "Mój przepis na...". Jest autorem wielu książek kulinarnych i właścicielem dwóch autorskich restauracji w Warszawie: N31 i Z57.
Najbliższą edycję "Top Chef" poprowadzi Grzegorz Łapanowski - kucharz i dziennikarz kulinarny, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.