Najlepsi kucharze małego ekranu
Nie wystarczy znajomość kuchni od podszewki i świetne przepisy. Trzeba stworzyć widowisko. Bez dodatkowych atrakcji program kulinarny nie zyska widzów. Hasłem jest: gotuj i nie nudź!
Francja, gdzie sztuka gotowania to rodzaj kultu, nie jest mocarstwem w branży programów kulinarnych. W tej dziedzinie królują Brytyjczycy.
Dlaczego? Na Wyspach zapomniano, że można gotować w domu. Bogatsi idą do restauracji, biedniejsi podgrzewają gotowe dania. Przygotowanie czegoś jadalnego z surowców to niemal wiedza tajemna, materiał na fascynujące telewizyjne widowisko.
Niekwestionowaną mistrzynią Anglii jest Nigella Lawson, zwana boginią. Piękna i zmysłowa, daje do zrozumienia, że rozkosze stołu i łoża dzieli tylko krok.
Brytyjscy komicy wyśmiewają ten kulinarny erotyzm, ale widzowie go kochają. Nigella mówi o życiu towarzyskim, dorzuca wspomnienia, refleksje i anegdoty.
Niekiedy z Nigellą porównuje się Joannę Brodzik, ale chyba niezbyt słusznie. Atuty naszej aktorki są inne. To przede wszystkim fascynacja tradycyjną domową polską kuchnią oraz znajomość idących w zapomnienie przepisów i technik.
Może przekona miłośniczki "Magdy M.", że gotowanie nie hańbi?
Nie trzeba natomiast samemu gotować, żeby niecierpliwie czekać na kolejny program Roberta Makłowicza. Krakowski dziennikarz dzieli się z nami pasją poznawania świata.
Tak mówi o zabytkach, pejzażu, klimacie czy folklorze, że budzi apetyt na... podróż. Imponuje znajomością historii i poczuciem humoru.
Nie musi jechać do Afryki, by przyciągnąć uwagę. Opowieści o pyzach z Bazaru Różyckiego w Warszawie czy pierogach spod Biłgoraja to już klasyka.
Ciekawy pomysł na program, trochę popularnonaukowy mają też synowie Macieja Kuronia.
W Anglii Jamie Olivier walczy, by rodacy żywili się trochę zdrowiej. Natomiast reality show w stylu "obóz rekrutów" prezentuje Gordon Ramsay.
Igor Paja
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o swoich ulubionych produkcjach, zajrzyj na wortal Świat seriali.pl