Reklama

Mateusz Gessler w "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia"

Mateusz Gessler - człowiek, którego nazwisko jest częścią kulinarnej legendy naszego kraju - otworzy drzwi najgorętszej polskiej kuchni, czyli "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia".

Z wykształcenia architekt krajobrazu, z zamiłowania kucharz i restaurator. Gotowanie ma w genach. Jest właścicielem jednej z najmodniejszych stołecznych restauracji - Warszawa Wschodnia.

Reklama

Szef kuchni "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" powinien być doskonałym kucharzem i perfekcyjnym zarządcą. Taki właśnie jest Mateusz Gessler, który już dał się poznać widzom Polsatu jako bardzo wymagający i surowy szef w jednym z odcinków kulinarnego show "Top Chef". Dla uczestników programu nie było żadnej taryfy ulgowej. Temperatura w kuchni była bardzo wysoka. Mateusz Gessler dał kucharzom popalić! Nie szczędził złośliwości i nie przebierał w słowach.

Kim jest ten niezwykle wymagający szef kuchni? Mateusz Gessler jest członkiem rodziny znanych warszawskich restauratorów. Jest synem Adama Gesslera, a słynna Magda Gessler to jego ciotka. Dziadek Mateusza, Zbigniew Gessler był cukiernikiem. Zaraz po wojnie założył w Warszawie cukiernię "Bajka", potem restaurację "Staropolska". Wkrótce rodzina rozwinęła interesy Zbigniewa, a jego kulinarną żyłkę odziedziczył także wnuk Mateusz.

Mateusz Gessler miał półtora roku, kiedy po rozstaniu rodziców, wyjechał z mamą do Francji. Od tego czasu mieszkał z mamą i babcią w Paryżu. Babcia Mateusza prowadziła tam małą restaurację turystyczną, której kuchnię wnuk szczególnie sobie upodobał. - Bardzo lubiłem gotować zupę. Wrzucałem do niej wszystko, co akurat miałem pod ręką. Zwłaszcza dużo foie gras, za co strofowała mnie babcia - śmieje się Mateusz. I dodaje, że to ona nauczyła go gotować. Mateusz chciał jednak uciec od gastronomii. Wybrał skrajnie odmienny kierunek studiów i został architektem krajobrazu. Pasja i wielka miłość do gotowania była jednak ogromna. Sprawiła, że ponad rok temu otworzył własną restaurację. Wystarczyło zaledwie kilka miesięcy, by Warszawa Wschodnia, która znajduje w Soho Factory, na warszawskiej Pradze, zdobyła miano kultowej.

Dziś cieszy się ogromnym powodzeniem wśród amatorów dobrego jedzenia. Restauracja Mateusza Gesslera należy do najmodniejszych i najgorętszych w Warszawie. Jej gośćmi są dziennikarze, aktorzy, celebryci oraz politycy i biznesmeni. Przychodzą tam o każdej porze dnia i nocy, jadą nawet z drugiego końca miasta. Restauracja czynna jest 24 godziny na dobę. - Nie miałem gdzie jeść w nocy i pomyślałem, może nie jestem jedyny?- wyjaśnia powód tej decyzji Mateusz Gessler.

Mateusz Gessler jest również autorem książki "Moja kuchnia polska", która trafiła do księgarń w listopadzie ubiegłego roku.

Przez kilka tygodni uczestnicy "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" będą zdobywać mistrzowskie umiejętności pod nadzorem Mateusza Gesslera i rywalizować o nagrodę główną. Czeka ich mordercza praca w najgorętszej i najbardziej piekielnej kuchni świata. Muszą mieć naprawdę mocne nerwy, bo przed nimi stres, walka i emocje bliskie temperatury wrzenia. Nikt nie wymaga, by byli zawodowcami, powinni jednak mieć tę jedną jakże cenną cechę - pasję do gotowania. Muszą pracować pełną parą i być gotowi na wszystko - kuchnia musi działać z precyzją szwajcarskiego zegarka. Wytrzymałość psychiczna, predyspozycje do pracy z perfekcyjnym i wyjątkowo wymagającym szefem oraz przygotowanie na falę miażdżącej krytyki to cechy zwycięzcy tego programu.

Wygrany "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" otrzyma wysoką nagrodę pieniężną oraz pracę w restauracji Mateusza Gesslera.

Najlepsze programy, najatrakcyjniejsze gwiazdy - arkana telewizji w jednym miejscu!

Nie przegap swoich ulubionych filmów i seriali! Kliknij i sprawdź nasz nowy program telewizyjny!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje