"Masterchef Junior": Nikt nie odpadł
W ostatnim odcinku programu "Masterchef Junior" jurorzy postanowili zabawić się w psychoterapeutów. Każdy uczestnik musiał przygotować danie oparte na składniku, którego nie lubi. W drugiej konkurencji do Ani Starmach, Mateusza Gesslera i Michela Morona dołączyła zwyciężczyni 7. edycji MasterChefa - Ola Nguyen. To ona podjęła decyzję, że w tym odcinku... nikt nie odpadł!
W tym odcinku jurorzy pokazali swoje drugie oblicze, dotąd nikomu nieznane. Z miłych, wspierających i roześmianych osób przemienili się w postaci rodem z najstraszniejszych horrorów. Zadanie, które przygotowali dla małych kucharzy, sprawiło, że ciarki przeszły im po plecach! Zawodnicy musieli ugotować pyszne dania z wykorzystaniem produktów, które są ich... kulinarnymi fobiami.
W tej konkurencji musieli udowodnić, że nawet z produktu, którego nie lubią i nie jedzą na co dzień, są w stanie przygotować smaczne danie! Franek dostał przegrzebki, Natalka buraki, Sonia brukselkę, Gaja dorsza, Mateusz krewetki, a Ola suszone pomidory. Jurorzy dali im 60 minut na podanie dania oraz nieograniczony dostęp do kuchni. Najlepsza okazała się Sonia, która przygotowała brukselkę w sosie sojowym i w miodzie podaną z kurczakiem.
Przyszedł czas na zadanie eliminacyjne - uczestnicy musieli zmierzyć się z kuchnią azjatycką. Okazało się, że czwartym jurorem tej konkurencji będzie... zwyciężczyni 7. edycji "MasterChefa" - Ola Nguyen. Sonia, która zwyciężyła w poprzednim zadaniu, mogła poprosić Olę o 18-minutowe wsparcie podczas gotowania, a także wybrać sobie dwa kraje, z których chce przygotować dania oraz po jednym dla reszty uczestników.
Uczestnicy musieli skupić się na smakach pochodzących z: Indii, Chin, Wietnamu, Tajlandii, Japonii. Dla wielu dania z tych krajów były dużą tajemnicą - co więcej, finał zbliżał się wielkimi krokami i młodzi kucharze musieli zaimponować jurorom. Uczestnicy podali całkiem udane dania!
Ola przygotowała sushi z łososiem i makaron z pomidorkami, Gaja podała sajgonki z wieprzowiną i sushi z panierowaną krewetką, Sonia zrobiła sushi z łososiem i Chicken Masala z czosnkowym chlebkiem naan i krewetkami w pakorze, Natalka zrobiła makaron z kurczakiem oraz curry z ryżem i kurczakiem, Mateusz podał dorsza pieczonego w liściach bananowca i kurczaka w cynamonie i curry, a Franek przygotował sushi z tofu i czerwone curry z kurczakiem.
W najlepszej trójce znaleźli się: Natalia, Sonia i Gaja. Ola Nguyen zdecydowała, że w tym tygodniu nie odpada nikt!
Przeczytaj artykuł na stronie RMF!
Beata Kustra