Reklama

"MasterChef Junior 5": Już po finale. Gaja Suchocka zwyciężczynią programu!

Zwyciężczynią piątej edycji "MasterChefa Juniora" została Gaja Suchocka. Podczas finałowego zadania pokonała Sonię Rudolf i Franka Lorenca.

Zwyciężczynią piątej edycji "MasterChefa Juniora" została Gaja Suchocka. Podczas finałowego zadania pokonała Sonię Rudolf i Franka Lorenca.

O tytuł MasterChefa Juniora walczyli: Gaja Suchocka, Sonia Rudolf i Franek Lorenc. Finaliści musieli przygotować trzydaniowe menu, które miało składać się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Jurorzy dali im 123 minuty.

Sonia na przystawkę podała tatara z wędzonych ryb i z popcornem z kaszy gryczanej. Na danie główne dziewczyna przygotowała perliczkę z bobem, a na deser tarte cytrynową z lodami malinowymi. Jurorzy byli zachwyceni.

Następnie przed jurorami zaprezentowała się Gaja. Na przystawkę przygotowała klasyczne cevicze z łososiem i avocado. Następnie podała polędwiczkę wieprzową z miechunką, a na deser przekładaniec bezowy z lemon card. Jurorzy przyznali, że nie spodziewali się tak niesamowitego połączeni smaków w tym finale.

Reklama

Franek na przystawkę przygotował tatara, następnie podał rybę, a na koniec przekładaniec z musem z białej czekolady i masłem orzechowym.

Jurorzy musieli podjąć decyzję, czyje dania były najlepsze. Ania Starmach, Michel Moran i Mateusz Gessler zdecydowali, że najlepsze menu podczas finału 5. edycji MasterChefa Juniora przygotowała Gaja Suchocka i to ona wygrała program TVN.

Gaja Suchocka to najmłodsza finalistka Masterchefa Juniora. Ma 9 lat i pochodzi z Sanoka. Dzięki udziałowi w programie chce nauczyć się lepiej gotować, poznać nowych ludzi, wybitnych kucharzy, a także poczuć dreszczyk rywalizacji, którą lubi.

Gotować nauczyła się 3 lata temu z internetu. Do tej pory korzysta z internetowych przepisów, ale także z książek kucharskich, np. Jamiego Oliviera, który jest jej ulubionym szefem kuchni. Jej mocnymi stronami w kuchni są owoce morza, mięsa oraz sałatki. Lubi także aktywność fizyczną, należy do dwóch klubów sportowych: siatkarskiego i rolkowego.

Sonia Rudolf już od 3. roku życia pomagała w kuchni, a pierwsze samodzielne danie wymyśliła 2 lata temu. Pasję do gotowania zaszczepili w niej tata, babcia i prababcia. Jej ulubionym daniem jest makaron z najróżniejszymi sosami. Jako swoje popisowe danie poleca cukinię zapiekaną z mozzarellą i szynką parmeńską.

Za swoje mocne strony w kuchni uznaje opanowanie i kreatywność, a za słabe małe doświadczenie. Uwielbia grać w piłkę nożną, jest członkinią klubu piłkarskiego. W przyszłości chce zostać piłkarką, ale nie chce rezygnować z gotowania.

Franek Lorenc po raz trzeci próbuje swoich sił w programie. Gotuje odkąd pamięta, a jego nauczycielkami były mama i babcia. Najbardziej lubi jeść tatara, carpaccio oraz dania kuchni wegetariańskiej.

Jego popisowe danie to mus z białej czekolady i serka mascarpone z pulpą owocową i kruszonką. Poza gotowaniem Franek śpiewa, tańczy i należy do Krakowskiego Klubu Kajakarskiego.

Autor: Beata Kustra
Przeczytaj cały artykuł na stronie RMF!

RMF
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy