Reklama

Magda Gessler: Co chatka, to zagadka

Magda Gessler otwarcie krytykuje polskie lokale gastronomiczne i ich właścicieli. Najpopularniejsza polska restauratorka odradza aktorom otwieranie własnych restauracji i zdradza przepis na udane Walentynki.

PAP Life: - Jakie błędy popełniają najczęściej polscy restauratorzy?

Magda Gessler: - Nie mają pojęcia, z czym mają do czynienia... Polscy restauratorzy biorą się za to, jak za biznes a to nie jest biznes; prowadzenie restauracji powinno być pasją. Najpierw trzeba to kochać, później można się zastanawiać, jakie korzyści materialne może nam przynieść prowadzenie restauracji. Najważniejsze to kochać ludzi i gotować dla nich - to powinna być maksyma każdego restauratora.

Z jakimi przypadkami spotkała się pani pracując nad kolejnym sezonem programu "Kuchenne rewolucje"?

Reklama

- Co chatka, to zagadka... Nie mogę zdradzić, z jakimi przypadkami przyszło mi się zmierzyć, ale powiem tylko, że sama jestem bardzo często zaskoczona tym, z jakimi problemami przychodzi nam się borykać. Nigdy nie wiem, gdzie dokładnie jadę, do jakiej restauracji trafimy, jaki jest jej charakter. Każde takie spotkanie jest dla mnie wyzwaniem.

Co sądzi pani o aktorach, którzy otwierają swoje lokale?

- Jeśli chcą być dobrymi aktorami, nie mogą mięć restauracji. Żeby dobrze poprowadzić lokal, trzeba mu się w pełni poświęcić a jest to bardzo trudne... Niech może najpierw skupią się na swoim zawodzie, bo rozumiem, że to powinno być ich największą pasją. Oczywiście, jeśli ktoś na przykład chce się wycofać z grania i wtedy decyduje się na otworzenie restauracji, to co innego.

Zbliżają się Walentynki. Jakie kulinarne propozycje ma pani dla zakochanych na ten wieczór?

- Najlepszym przepisem na Walentynki jest miłość. A wiadomo, że jeśli ktoś jest zakochany, to je bardzo mało, więc restaurator tego dnia nie powinien dużo zarobić.

Z Magdą Gessler rozmawiała Agata Żurawska (PAP Life).

Chcesz obejrzeć swój ulubiony serial, film, teleturniej? Sprawdź nasz program telewizyjny - mamy na liście ponad 200 stacji!

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: Magda Gessler | Kuchenne rewolucje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy