Reklama

"Kuroniowie rozgryzają"

Od 27 marca, w każdą sobotę o 14:35, na antenie kanału Kuchnia.tv widzowie mogą oglądać nowy program kulinarny - "Kuroniowie rozgryzają".

W magazynie przeważają dania proste do przyrządzenia, ale posiadające bogatą przeszłość w świecie kultury i sztuki.

Pierwszy odcinek "Znani Polacy" skupiał się na potrawach naszych trzech wybitnych rodaków.

Zaprezentowana została zupa grochowa, tzw. "Kuroniówka", którą na potrzeby akcji społecznych Jacka Kuronia stworzył jego syn Maciej, ojciec braci.

W programie pojawiła się również propozycja na Wielkanoc - ćwikła po staropolsku wg Mikołaja Reja, stworzona wedle najstarszego przepisu napisanego w języku polskim oraz szparagi a` la Jarosław Iwaszkiewicz - ulubiona gorąca przekąska pisarza.

Reklama

Przy okazji przyrządzania każdej potrawy Jan i Jakub Kuroniowie opowiedzieli widzom wiele anegdot i ciekawostek związanych z danym przepisem oraz pokazali kilka kuchennych sztuczek.

"Kuroniowie rozgryzają" to program przeznaczony dla wszystkich miłośników dobrej kuchni. Co ciekawe, Jan i Jakub Kuroniowie nie planowali przyszłości związanej z gastronomią.

"Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki? To było to, co nas kręciło. A kucharz? O nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła" - śmieją się bracia.

I dodają: "Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!".

Czas pokazał, że zwyciężyła tradycja rodzinna. Jan Kuroń jest obecnie kucharzem w podwarszawskiej restauracji Oycowizna, zaś Jakub Kuroń studiuje w Poznańskiej Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii.

MediaRun.pl
Dowiedz się więcej na temat: nowy program
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy