Reklama

Krew, pot i łzy, czyli drugi sezon "Top Chef"

Właśnie rusza druga polska edycja najlepszego kulinarnego show na świecie. Jak będzie tym razem? Kto się zgłosił do programu? Czy odkryjemy talent na miarę Kubańczyka zakochanego w Polce i w Polsce, Martina Gimeneza Castro, finalisty poprzedniej edycji? Gotowanie połączone z fascynującą rywalizacją na najwyższym poziomie wraca na antenę Polsatu - wszystkiego dowiemy się już 5 marca!

"Top Chef" szturmem podbił polską widownię. Jesienią, w każdą środę widzowie oglądali zmagania profesjonalnych kucharzy. Emocjonowali się zaciętą rywalizacją, trzymali kciuki za swoich faworytów i żywiołowo komentowali kontrowersyjne niekiedy decyzje jury. Były niespodzianki, dramatyczne momenty i wyjątkowe nagrody. W studiu gościły sławy nie tylko kulinarne - jednym słowem jesienny sezon programu ustawił poprzeczkę bardzo wysoko!

"Top Chef" to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie, w którym walczą nie amatorzy, ale osoby zawodowo związane z gotowaniem. Jak pokazała poprzednia edycja show, mogą wziąć w nim udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Najważniejsza jest pasja gotowania i kreatywność. Tu wymagana jest perfekcja w każdym calu oraz wszechstronne zdolności. Trzeba umieć przyrządzić wyszukaną potrawę, ale nie tylko. Program sprawdza podstawowe umiejętności do bycia szefem kuchni, ale też poddaje próbie wszechstronność i kreatywność uczestników. Wszystko weryfikowane za pomocą kulinarnych zadań. Na kucharzy, wyłonionych w castingu, czekają stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna - duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych - przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.

Reklama

Uczestników podczas kolejnych zadań oceni niezwykle profesjonalne jury, w niezmienionym składzie, na którego czele stanie ponownie Wojciech Modest Amaro. Wojciech Modest Amaro to właściciel warszawskiej restauracji "Atelier Amaro", która jako jedyny polski lokal posiada prestiżową gwiazdkę w przewodniku Michelin. Pozostali członkowie jury to: Joseph Seeletso, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.

Joseph Seeletso jest pochodzącym z książęcej rodziny Botswańczykiem, który kucharskie szlify zdobywał w londyńskim Westminster College. Jest członkiem prestiżowego Klubu Szefów Kuchni. Maciej Nowak to teatrolog, ale przede wszystkim najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów "Podróże kulinarne Macieja Nowaka", publikowanych w Gazecie Wyborczej. Wreszcie jedyna kobieta w męskim gronie - Ewa Wachowicz, autorka cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych i producentka programu "Ewa gotuje", który od 7 lat gości na antenie Polsatu.


Prowadzącym program "Top Chef" jest Grzegorz Łapanowski - kucharz, który doświadczenie zawodowe zdobywał w kilkunastu restauracjach i gotował z najlepszymi, m.in. z Modestem Amaro, Kurtem Schellerem i Robertem Sową. Łapanowski jest autorem edukacyjnego projektu "Szkoła na widelcu". Projekt ten jest skierowany do szkół i przedszkoli, a jego celem jest działanie na rzecz podniesienia jakości odżywiania w państwowych i prywatnych placówkach zbiorowego żywienia.

Pierwszą polską edycję kulinarnego show wygrał Martin Gimenez Castro, który już na początku lutego otworzył swoją pierwszą restaurację Salto, w centrum Warszawy.

Słynne "Spakuj noże i wyjedź!" (Pack your knives and go!) już po raz drugi w Polsce! Od 5 marca, o godz. 20:35, tylko w Polsacie!

Chcesz poznać lepiej swoich ulubionych artystów? Poczytaj nasze wywiady, a dowiesz się wielu interesujących rzeczy!

Nie przegap swoich ulubionych filmów i seriali! Kliknij i sprawdź nasz nowy program telewizyjny!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: polska edycja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy