Brodzik: Jak ukisić żur owsiany?
Jak ukisić żur owsiany, jak wyhodować piękną rzeżuchę, jak zrobić fantastyczną marynatę do schabu po szlachecku - to tylko niektóre z sekretów kuchni, które Joanna Brodzik odkryje przez nami w swym autorskim programie kucharskim.
W wiosennej ramówce TVP aktorka zaprosi widzów do kuchni, w której sprawdzać będzie przepisy tradycyjnej kuchni regionalnej.
"To dla mnie wielkie wyzwanie. Mam nadzieję, że oprócz popularyzacji wiedzy na temat kuchni polskiej, pokażę widzom, iż prowadzenie domu i przebywanie w kuchni może być wielką przygodą. Chciałabym, żeby dzięki temu programowi kobiety polubiły siebie i odkryły, jak to powiedziała moja idolka Nigella Lawson, że są boginiami domowymi" - opowiada aktorka.
W pierwszym odcinku "Brodzik od kuchni" gwiazda serialu "Dom nad rozlewiskiem" opowie, jak zaczęła się jej przygoda z kuchnią i gotowaniem. Zdradzi też telewidzom, jak w wieku pięciu lat upiekła pierwszego kurczaka w prodiżu ustawionym koło łóżka, wreszcie - uraczy nas opowieściami o swojej babci Jadzi, której dedykowany będzie cały program.
W kąciku sekretów dowiemy się: jak zamarynować zwykłego śledzia, by smakował, jak holenderski matjas, jak ukisić żur owsiany oraz jak wyhodować piękną rzeżuchę - poinformowała Iza Papuga z działu promocji TVP.
Premierowy odcinek programu wyemitowany zostanie w niedzielę, 28 marca, o godz. 13.15.
W kolejnym - świątecznym (3 kwietnia) - Brodzik pokaże, jak zrobić wspaniałą domową babę wielkanocną. W kąciku sekretów dowiemy się "jak zrobić fantastyczną marynatę do schabu po szlachecku oraz jak skonstruować idealną święconkę i co symbolizują jej składowe". Na deser - "na oczach widzów powstaną jajka faszerowane".
Pozostaje mieć nadzieję, że po takiej dawce kulinarnych wrażeń boginie kuchni nie przeistoczą się w domowe... kury.