Kino na Granicy: Środkowoeuropejskie specjały kuchni i filmy o jedzeniu w Cieszynie
Filmy o jedzeniu i związane z gotowaniem oraz pokaz kulinarny i degustacja środkowoeuropejskiego specjału będą jedną w ważnych atrakcji tegorocznego Przeglądu Filmowego Kino na Granicy w Cieszynie - miejscu, które samo w sobie jest celem podróży gastronomicznych. Wszystko to już w majówkę!
Cieszyn - miasto położone na granicy Polski i Czech - jest fascynującym miejscem nie tylko z powodu współistniejącej tu kultury tych krajów, ale i z powodu kuchni. W jednym miejscu można spróbować lokalnych specjałów województwa śląskiego i typowych dań Czechów. Miasto nad Olzą nie na darmo okrzyknięto mianem "małego Wiednia". To prawdziwy tygiel kultur i tradycji.
Ten walor miasta przypomną w czasie majówki organizatorzy jubileuszowej edycji Przeglądu Kino na Granicy, którzy przygotowali związane z kuchnią atrakcje: zestaw filmów filmów nawiązujący do jedzenia i pokaz kulinarny.
"Jak smakuje film? Na to postaramy się odpowiedzieć w cyklu Wyszehradzkie kino kulinarne. W całej swojej historii również dzieła filmowe od czasu do czasu znajdowały sposób, by w swojej fabule pozwolić wyróżnić się jedzeniu lub sztuce związanej z kulturą gastronomiczną" - mówi Jolanta Dygoś, dyrektorka Kina na Granicy.
"W tej sekcji staramy się przedstawić widzom interesujące filmy powstałe w obszarze wyszehradzkim, których twórcy inspirowali się jedzeniem i w których gastronomia odgrywa jedną z ważnych ról. Nie zawsze dotyczą one konkretnego przysmaku; często natomiast elementy kulinarne w wybranych filmach - takie jak proces przygotowania czy spożywanie posiłków - odgrywają pewną rolę w rozwoju postaci. Widz nie zawsze osiąga pożądany stan satysfakcji kulinarnej, obserwując, w jaki sposób bohaterowie pochodzą do jedzenia i napojów. Mimo to dla wszystkich wybranych przez nas obrazów obowiązuje zasada, że wrażenia filmowe niekoniecznie są przyjemne, ale z pewnością muszą być silne" - dodaje.
Cykl filmowy uzupełni pokaz kulinarny, podczas którego przygotowanych zostanie kilkaset porcji pysznego jedzenia, przyrządzonego z myślą o festiwalowej publiczności. Bohaterem wydarzenia będzie danie, które łączy kraje i króluje w kuchni zarówno czeskiej, jak i słowackiej, polskiej i węgierskiej - wspaniały gulasz! W roli mistrza ceremonii wystąpi Mateusz Krojenka, finalista siódmej edycji programu MasterChef. Towarzyszyć mu będzie znany foodbloger Lukáš Hejlík. Wszystko odbędzie się 3 maja na Wzgórzu Zamkowym.
"Gdy skończy się ta noc", reż. Peter Solan, Czechosłowacja
Akcja filmu rozgrywa się w trakcie jednej nocy w lokalu w Bratysławie. Dzięki temu, że aktorzy i aktorki zachęcani byli do improwizacji, obraz zachwyca autentycznością. Bohaterowie spędzają czas w modnym klubie, jedzą, piją i szukają szczęścia.
"Sindbad", reż. Zoltán Huszárik, Węgry
Adaptacja opowiadań węgierskiego dekadenta i impresjonisty Gyuly Krúdyego, słynącego z zamiłowania do tajemnicy, kobiet i dobrego jedzenia. Wszystko to znajdziemy w filmie Zoltána Huszárika, którego głównym bohaterem jest współczesny Sindbad Żeglarz.
"Szpinak czyli cuda", reż. Václav Vorlíček, Czechosłowacja
Zwariowana czechosłowacka komedia science fiction. Drobni przestępcy Jarda i Franta zgadzają się wcielić w rolę obiektów doświadczalnych szalonego wynalazcy, twórcy maszyny odmładzającej. Nie wiedzą niestety, że spożycie szpinaku w trakcie testów będzie miało nieoczekiwane skutki...
"Święto przebiśniegu", reż. Jiří Menzel, Czechosłowacja
Niezapomniana filmowa mozaika zainspirowana zbiorem opowiadań Bohumila Hrabala, w którym sportretował on własnych sąsiadów z Kerska. Postrzelony dzik, na którego ostrzy sobie zęby wielu amatorów dziczyzny, staje się przedmiotem zawziętego sporu.
"Słodkie kłopoty", reż. Juraj Herz, Czechosłowacja
Filmowa opowieść o mistrzu cukiernictwa, który w życiu osobistym nie radzi sobie tak dobrze, jak w swoim słodkim fachu. Głuchy na sugestie matki, próbującej nakłonić go do wyprowadzki i znalezienia żony, w końcu jednak wpada w miłosne tarapaty.
"Jedzenie", reż. Jan Švankmajer, Czechosłowacja, Wielka Brytania
Krótki animowany film czeskiego mistrza kina Jana Švankmajera w ironiczny sposób komentuje ludzką żarłoczność i przemijalność życia. Nasz stosunek do jedzenia przedstawiony zostaje w trzech historiach, zbudowanych wokół posiłków: śniadania, obiadu i kolacji.
"Mały Otik", reż. Jan Švankmajer, Czechy, Japonia, Wielka Brytania
Zainspirowana jedną z ballad Karla Jaromíra Erbena opowieść o parze, która chce dziecka tak bardzo, że swoim pragnieniem ożywia pień o bardzo ludzkim kształcie. Wkrótce jednak okazuje się, że nietypowe dziecię wykazuje apetyt, który trudno zaspokoić.
"Kucharze historii", reż. Péter Kerekes, Słowacja, Czechy, Rosja, Finlandia
Wojny XX wieku - od II wojny światowej aż po Afganistan i Jugosławię - oczami kucharzy wojskowych. Reżyser i syn kucharza Péter Kerekes zaprasza ich do podzielenia się swoimi wspomnieniami, pokazując największe konflikty zbrojne minionego stulecia "od kuchni".
Jubileuszowy, 25. Przegląd Filmowy Kino na Granicy odbędzie się w dniach 29 kwietnia - 3 maja 2023 roku w Cieszynie i Czeskim Cieszynie. Wszystkie szczegóły na stronie festiwalu.