Reklama

Reklama

"Tulipany": SYLWETKI TWÓRCÓW

Jacek BORCUCH – scenariusz i reżyseria

Urodzony 17 kwietnia 1970 r. w Kwidzynie. Studiował filozofię na Uniwersytecie Warszawskim, oraz aktorstwo w PWST w Warszawie i Studio Aktorskim w Gdyni. Reżyser, scenarzysta i aktor filmowy. W 1999 roku zagrał jedną z głównych ról w nagrodzonym Złotymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni filmie „Dług” w reżyserii Krzysztofa Krauze. Współpracował między innymi z Krzysztofem Zanussim i Witoldem Adamkiem.

Reżyserski debiut Jacka Borcucha - „Kallafiorr” był pierwszym polskim filmem niezależnym, który trafił do szerokiej dystrybucji. Film pokazywany był na wielu festiwalach filmowych w kraju i za granicą. „Kallafiorr” otworzył w polskiej kinematografii erę filmów offowych – obrazów niezależnych, niskobudżetowych.

Reklama

Filmografia:

- „Kallafiorr” (1999)

- „Tulipany” (2004)

- „Elsie” (zdjęcia planowane na rok 2005)

Piotr Audycki - producent

Kompozytor, autor tekstów, producent filmowy. W 1990 roku powołał do życia Rats Studio – firmę produkującą spoty reklamowe.

1991 – zwycięstwo w konkursie na reklamę Toyota Motor Poland Co.

1992 – nagroda Radia Zet za najlepszą reklamę radiową roku

1996 – KREATURA, nagroda za reklamę PEPSI PULS w kategorii Najlepsza Kampania Reklamowa

1998 – KREATURA, nagroda za reklamę COCA-COLA w kategorii Najlepsza Reklama Roku

Napisał scenariusze i wyprodukował spoty reklamowe m.in. dla firm:

ADIDAS, ALGIDA, COCA-COLA, COMMERCIAL UNION, LOT, RENAULT, RMF FM, SONY, TP S.A., VICHY.

DAMIAN PIETRASIK – zdjęcia

Urodzony 1 stycznia 1972 r. we Wrocławiu. Studiował na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Wrocławskiego oraz w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi na wydziale operatorskim. Jako autor zdjęć i operator realizuje filmy fabularne, dokumentalne, spektakle teatru telewizji, filmy krótkometrażowe oraz spoty reklamowe. Wielokrotnie nagradzany za zdjęcia na Studenckich Konkursach Reklamowych Kodaka.

Autor zdjęć:

1998 - „No gdzież ta piąta klepka”, teatr TV, reż. Rafał Kmita

2000 - 2001 - „Na dobre i na złe”, serial TV; reż. Piotr Wereśniak, Maciej Dejczer, Jurek Łukaszewicz, Krzysztof Rogala

2002 - „M jak Miłość”, serial TV; reż. Natalia Koryncka-Gruz

2002 - 2003 - „Na Wspólnej”, serial TV; reż. Robert Klenner, Jacek Gąsiorowski, Marcin Krzyształowicz, Wojciech Adamczyk, Ryszard Bugajski, Wojtek Smarzowski

2004 - „Tulipany”, reż. Jacek Borcuch

2004 - „Pierwsza Komunia” z cyklu „Święta Polskie”, reż. Natalia Koryncka-Gruz

Daniel BLOOM - muzyka

Urodzony 21 grudnia 1971 r. w Kwidzynie. Absolwent Wydziału Archeologii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz Szkoły Muzycznej w klasie fortepianu w Kwidzynie.

Kompozytor i producent muzyczny. W roku 1997 założył zespołu Physical Love. Współpracował między innymi z Zbigniewem Preisnerem, Leszkiem Możdżerem i Andrzejem Smolikiem.

Za muzykę do filmu KALLAFIORR w reżyserii Jacka Borcucha wyróżniony nominacją do Fryderyków 2000.

Wybrana dyskografia:

1995 - Daniel Bloom – „Thorn”

2003 - Daniel Bloom – „Horyzont zdarzeń”

2004 - Daniel Bloom – „Tulipany”

2000 - Physical Love – „Kallafiorr”

2002 - Physical Love – „S.O.S. Kosmos”

Jan Nowicki - Matka

W latach 1958-1960 studiował na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Łodzi. Od roku 1960 studiował na krakowskiej PWST. Aktor Teatru Starego w Krakowie. Grał w spektaklach reżyserowanych przez Zygmunta Hübnera, Konrada Swinarskiego, Jerzego Jarockiego, Andrzeja Wajdę, Filipa Bajona, Jerzego Grzegorzewskiego. Stworzył wiele znakomitych i wielokrotnie nagradzanych ról (Artura w „Tangu’’, Stawrogina w „Biesach’’, Józefa K. w „Procesie’’, Wielkiego Księcia Konstantego w „Nocy Listopadowej’’, oraz Rogożyna w „Nastazji Filipownej”).

W latach 1973 – 1974 był prodziekanem wydziału aktorskiego krakowskiej PWST, do roku 1976 był wykładowcą tego wydziału.

Wybrana filmografia:

1964 – „Pierwszy dzień wolności”, reż. A. Ford

1965 – „Popioły”, reż. A. Wajda

1969 – „Pan Wołodyjowski”, reż. J. Hoffman

1970 – „Dziura w ziemi”, reż. A. Kondriatuk

1970 – „Życie rodzinne”, reż. K. Zanussi

1971 – „Trzecia część nocy”, reż. A. Żuławski

1972 – „Anatomia miłości”, reż. R. Załuski

1973 – „Sanatorium pod klepsydrą”, reż. W. J. Hass

1975 – „Noce i dnie”, reż. J. Antczak

1978 – „Zmory”, reż. W. Marczewski

1981 – „Anna”, reż. M. Meszaros

1982 – „Wielki szu”, reż. S. Chęciński

1984 – „O Bi, o Ba. Koniec cywilizacji”, reż. P. Szulkin

1985 – „Dziewczęta z Nowolipek”, reż. B. Sass

1985 – „Ga, ga. Chwała bohaterom”, reż. P. Szulkin

1986 – „Magnat”, reż. F. Bajon

1989 – „Lawa”, reż. T. Konwicki

1993 – „Pajęczarki”, reż. B. Sass

1996 – „Dzieci i ryby”, reż. J. Bromski

1998 – „Historia kina w Popielawach”, reż. J. J. Kolski

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

ZYGMUNT MALANOWICZ – Mały

Urodzony 4 marca 1938 r. w Korkożyskach k. Wilna. W roku 1963 ukończył PWSTiF na wydziale aktorskim w Łodzi. W latach 1962-63 związany był z Teatrem Lubuskim w Zielonej Górze, w latach 1963-66 z Teatrem Dramatycznym w Poznaniu. W latach 1966-71 występował w Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, w latach 1975-78 w łódzkim Teatrze Powszechnym. Od roku 1978 do 1980 był związany z Teatrem im. Żeromskiego w Kielcach. Od roku 1980 występował na deskach teatrów warszawskich: w latach 1980-82 Teatru Studio, 1982-2004 Teatru Rozmaitości.

Wybrana filmografia:

1961 – „Nóż w wodzie”, reż. R. Polański

1969 – „Polowanie na muchy”, reż. A. Wajda

1970 – „Krajobraz po bitwie”, reż. A. Wajda

1973 – „Hubal”, reż. B. Poręba

1980 – „Polonia restituta”, reż. B. Poręba

1980 – „Dom”, serial TV, reż. J. Łomnicki

1984 – „Pan na Żuławach”, serial TV, reż. S. Szyszko

1993 – „Przypadek Pekosińskiego”, reż. G. Królikiewicz

2000 – „Wyrok na Franciszka Kłosa”, reż. A. Wajda

2001 – „Na swoje podobieństwo”, reż. G. Zgliński

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

Tadeusz Pluciński – Lolek

Urodzony 25 września 1926 r. w Łodzi. W roku 1949 ukończył PWSTiF na wydziale aktorskim w Warszawie. W latach 1944-50 występował w Teatrze Polskim we Wrocławiu, w latach 1950-53 w Teatrze Dramatycznym w Poznaniu. Od roku 1956 związany z teatrami warszawskimi: Ateneum (1956-58), Współczesnym (1958-64), Polskim (1964-75) i Syreną (1975-91).

Wybrana filmografia:

1960 – „Mąż swojej żony”, reż. S. Bareja

1961 – „Zuzanna i chłopcy”, reż. S. Możdżerski

1962 – „Jak być kochaną”, reż. W. J. Hass

1967 – „Westerplatte”, reż. S. Różewicz

1970 – „Hydrozagadka”, reż. A. Kondratiuk

1972 – „Poszukiwany poszukiwana”, reż. S. Bareja

1973 – „Czarne chmury”, reż. A. Konic

1978 – „Co mi zrobisz jak mnie złapiesz”, reż. S. Bareja

1979 – „Buddenbrookowie”, reż. F. P. Wirth

1979 – „Tajemnica Enigmy”, reż. R. Wionczek

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

Andrzej Chyra – Dzieciak

Urodzony 27 sierpnia 1964 r. w Gryfowie Śląskim. W roku 1987 ukończył PWST w Warszawie na wydziale aktorskim, w roku 1994 na wydziale reżyserskim. W latach 1987-88 występował w Teatrze Rampa w Warszawie, w latach 1989-90 w Teatrze Studyjnym w Łodzi. Od roku 2000 związany z Teatrem Rozmaitości w Warszawie. W 1994 roku w Teatrze "Stara Prochownia" wystawił sztukę "Z dziejów alkoholizmu w Polsce". W roku 1999 wielokrotnie nagradzany za rolę w filmie „Dług” w reżyserii Krzysztofa Krazuego.

Wybrana filmografia:

1993 – „Kolejność uczuć”, reż. R. Piwowarski

1997 – „Boża podszewka”, reż. I. Cywińska

1999 – „Dług”, reż. K. Krauze

1999 – „Kallafiorr”, reż. J. Borcuch

2000 – „Wyrok na Franciszka Kłosa”, reż. A. Wajda

2001 – „Przedwiośnie”, reż. F. Bajon

2001 – „Wiedźmin”, reż. M. Brodzki

2003 – „Ono”, reż. M. Szumowska

2003 – „Pogoda na jutro”, reż. J. Stuhr

2003 – „Symetria”, reż. K. Niewolski

2003 – „Zmruż oczy”, reż. A. Jakimowski

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

Małgorzata Braunek – Marianna

W roku 1969 ukończyła PWST na wydziale aktorskim w Warszawie. W latach 1971 – 74 występowała na scenie Teatru Narodowego w Warszawie. W latach 80-tych odeszła od aktorstwa.

Wybrana filmografia:

1967 – „Skok”, reż. K. Kutz

1967 – „Żywot Mateusza”, reż. W. Leszczyński

1968 – „Gra”, reż. J. Kawalerowicz

1968 – „Ruchome piaski”, reż. W. Ślesicki

1969 – „Polowanie na muchy”, reż. A. Wajda

1970 – „Krajobraz po bitwie”, reż. A. Wajda

1971 – „Trzecia część nocy”, reż. A. Żuławski

1972 – „Diabeł”, reż. A. Żuławski

1974 – „Potop”, reż. J. Hoffman

1976 – „Wielki układ”, reż. A. J. Piotrowski

1978 – „Wejście w nurt”, reż. B. Sass-Zdort

1997 – „Darmozjad polski”, reż. Ł. Wylężałek

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

Ilona Ostrowska – Ola

W roku 1998 ukończyła PWST na wydziale aktorskim we Wrocławiu.

Wybrana filmografia:

2000 – „Sezon na leszcza”, reż. B. Linda

2001 – „Cisza”, reż. M. Rosa

2001 – „Głośniej od bomb”, reż. P. Wojcieszek

2002 – „Dzień świra”, reż. M. Koterski

2004 – „Tulipany”, reż. J. Borcuch

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Tulipany

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy