"PitBull": AKTORZY

MARCIN DOROCIŃSKI

Reklama

Ważniejsze daty:

1973. 06. 22 - Data urodzenia (Milanówek)

1997 - rok ukończenia studiów (Akademia Teatralna w Warszawie)

Aktor Teatru Dramatycznego w Warszawie.

Wybrana filmografia:

KILER-ÓW 2-ÓCH - jako „młody wilk" Mirosław (1999);

KRUGERANDY - jako Arek Bilski (1999);

TOROWISKO - jako Zbyszek (1999);

MIASTECZKO - jako Marek (2000-2001);

MARZENIA DO SPEŁNIENIA - jako Marek Lisowski (2001-2002);

PRZEDWIOŚNIE - jako Lulek Antoni (2001);

SFORA - jako oficer UOP (2002);

NIENASYCENIE - jako gen. Niehyd-Ochluj (2003);

SHOW - jako Roman (2003);

DEFEKT – jako dyrektor domu spokojnej starości (2003);

CAMERA CAFE - jako Julian (2004); VINCI – jako komisarz Wilk(2004);

PITBULL – jako Despero (2005).

Wybrane spektakle teatru TV:

CYD - jako Don Rodrygo (1995);

CO NIE JEST SNEM - jako La Nunzio (2000);

GOLDEN JOE - jako Joe (2000);

NIEOBECNY - jako Psychiatra (2001);

SIEDEM DALEKICH REJSÓW - jako Ksiądz (2001);

TRANSFER - jako Edek (2002).

JANUSZ GAJOS

Ważniejsze daty:

1939. 09. 23 - Data urodzenia (Dąbrowa Górnicza)

1965. 11. 10 - Debiut teatralny

1965 - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski PWSTiF w Łodzi; dyplom 1971)

Aktor filmowy i teatralny. Występował w: Teatrze Zagłębia w Będzinie, Teatrze im. Jaracza w Łodzi; w Warszawie w: Teatrze Komedii, Teatrze Polskim, Teatrze Kwadrat, Teatrze Dramatycznym, od 1984 jest aktorem Teatru Powszechnego.

Od 2004 wykładowca Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi.

Laureat ponad 50 nagród filmowych, telewizyjnych, teatralnych i innych.

Wybrana filmografia:

PANIENKA Z OKIENKA - jako Piotrek (1964);

CZTEREJ PANCERNI I PIES - jako Janek Kos (1966);

MILIONER - jako Józef Mikuła (1977);

KUNG - FU - jako Maciek, redaktor naczelny (1976);

CZŁOWIEK Z ŻELAZA - jako zastępca szefa Radiokomitetu (1981);

LIMUZYNA DAIMLER - BENZ - jako Kuschmerek (1981);

WAHADEŁKO - jako Michał Szmańda (1981);

PRZESŁUCHANIE - jako major "Kąpielowy" (1982);

ALTERNATYWY 4 - jako Jan Winnicki, towarzysz partyjny (1983);

BIG BANG - jako Janek (1986);

DEKALOG, CZTERY w DEKALOG - jako Michał, ojciec Anki (1988);

PIŁKARSKI POKER - jako Jan Laguna, sędzia piłkarski (1988);

UCIECZKA Z KINA "WOLNOŚĆ" - jako cenzor Rabkiewicz (1990);

KIEDY ROZUM ŚPI - jako Cinqueda (1992);

PSY - jako Gross "Siwy", były major SB z Lublina (1992);

SZWADRON - jako rotmistrz Jan Dobrowolski (1992);

TROIS COULEURS. BLANC - jako Mikołaj (1993);

ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA - jako Miodek (1994);

ŁAGODNA - jako mąż, właściciel lombardu (1995);

EGZEKUTOR - jako Kowalik "Zadzior" (1999);

FUKS - jako śledczy (1999);

OSTATNIA MISJA - jako komisarz Piotr Sobczak (1999);

ŻÓŁTY SZALIK w ŚWIĘTA POLSKIE - jako bohater (2000);

TO JA, ZŁODZIEJ - jako Roman Wyskocz, właściciel warsztatu samochodowego (2000);

PRZEDWIOŚNIE - jako Baryka Seweryn, ojciec Cezarego (2001);

TAM I Z POWROTEM - jako Andrzej Hoffman (2001);

CHOPIN. PRAGNIENIE MIŁOŚCI - jako Konstanty Pawłowicz , wielki książę (2002);

ZEMSTA (2002) - jako Cześnik (Maciej) Raptusiewicz (2002); PITBULL - jako Benek (2005).

Wybrane Teatry TV:

BAJADERA - jako Manek (1974);

IGRASZKI Z DIABŁEM - jako Omnimor (1979); PRZEDSTAWIENIE HAMLETA WE WSI GŁUCHA DOLNA - jako Mate Bukara (1985);

OPOWIEŚCI HOLLYWOODU - jako Odon von Horvath (1986);

ŁAWECZKA - jako On (1988);

SAMOBÓJCA - jako Siemion Siemionowicz Podsiekalnikow (1988);

KOLACJA NA CZTERY RĘCE - jako Jan Sebastian Bach (1990);

POSKROMIENIE ZŁOŚNICY - jako Petruchio (1990);

KEAN - jako Edmund Kean (1991);

MATECZKA - jako Leon (1995);

CHIŃSKA KOKAINA, CZYLI SEN O PARYŻU - jako Ametystow (1997);

KSIˇDZ MAREK - jako Kreczetnikow (1997);

PŁASZCZ - jako Generał Gromotrubow (1998);

ROZMOWY PRZY WYCINANIU LASU - jako Bimber (1998);

BIGDA IDZIE ! - jako Mateusz Bigda (1999);

HERBATKA U STALINA - jako Stalin (1999);

MIŁOŚĆ NA MADAGASKARZE - jako Ritter (2000);

CZWARTA SIOSTRA - jako Generał (2002);

HAMLET - jako Klaudiusz (2003).

ANDRZEJ GRABOWSKI

Ważniejsze daty:

1952. 03. 15 - Data urodzenia (Chrzanów)

1974 - rok ukończenia studiów (PWST w Krakowie)

Aktor Teatru im. Słowackiego w Krakowie. Otrzymał nagrody min.: Grand Prix Toruń '86, główne nagrody w Szczecinie 1987, 1988, nagrody w Kaliszu 1988, 1990.

Wybrana Filmografia:

KAPITAŁ, CZYLI JAK ZROBIĆ PIENIˇDZE W POLSCE . . . - jako Stefan Sapieja, przyjaciel Nowosada (1989);

ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA - jako górnik, członek "Solidarności" (1994);

PUŁKOWNIK KWIATKOWSKI - jako ksiądz (1995);

SZABLA OD KOMENDANTA - jako Starszyzna (1995);

BOŻA PODSZEWKA - jako Andrzej Jurewicz, ojciec Marysi (1997);

LA BALLATA DEI LAVAVETRI - jako Paweł, szwagier Janusza (1998);

ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH - jako Ferdynand Kiepski (1999-2004);

EDGES OF THE LORD - jako Kluba, sąsiad Lipów (2001);

DZIEŃ ŚWIRA - jako sąsiad Adagia (2002);

JAK TO SIĘ ROBI Z DZIEWCZYNAMI - jako Zenon (2002);

KARIERA NIKOSIA DYZMY - jako Roman Kiliński 2002);

SUPERPRODUKCJA - jako gangster Andrzej G. "Napoleon" (2002);

DUBLERZY - jako Leon May (2003);

STACYJKA TV - jako Krupa (2004);

PITBULL - jako Gebels (2005).

Wybrane spektakle teatru TV:

ZAPOMNIANY DIABEŁ - jako Kowal (1985);

RYSZARD III - jako Morderca (1989);

SEN SREBRNY SALOMEI - jako Gruszczyński (1994);

LISTOPAD - jako Jan Wazgird (1995);

ZWIERZOCZŁEKOUPIÓR - jako Szczotka (1995);

BOHATER NASZEGO ŚWIATA - jako Michał Jakub Flaherty (1997);

CHIŃSKA KOKAINA, CZYLI SEN O PARYŻU jako Gęś-Ładowny (1997); PŁASZCZ - jako Stójkowy (1998);

CO NIE JEST SNEM - jako Szofer (2000);

ŻELAZNA KONSTRUKCJA - jako Karol Kazik (2000);

BRAT ELVIS - jako Władek (2001);

AUTOSTRADA - jako Nożyk (2002);

19. POŁUDNIK - jako Prezydent Bartosz Czop (2003).

RAFAŁ MOHR

Ważniejsze daty:

1975. 05. 03 - Data urodzenia (Bytów)

1998 - Debiut teatralny w Teatrze Polskim w Warszawie

1998 - Nagroda im. Aleksandra Bardiniego dla absolwenta Akademii Teatralnej przyznana przez rektora tej uczelni)

1998 - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski Akademii Teatralnej w Warszawie)

W sezonie 1998/99 występował w Teatrze Polskim w Warszawie.

Wybrana filmografia:

SŁODKO GORZKI - jako Mateusz "Mat" Hertz (1996);

CZAS ZDRADY - jako Tonino (1997);

KRONIKI DOMOWE - jako Jojo (1997);

EGZEKUTOR - jako Alex Chomicz (1999);

EGOIŚCI - jako "Młody" (2000);

WIEDŹMIN - jako Tailles (2001);

THE PIANIST - jako policjant żydowski na Umschagplatzu (2002);

PITBULL - jako Nielat (2005).

Wybrane spektakle teatru TV:

PIĘKNO - jako Przyjaciel Pieti (1997);

DWA TEATRY - jako Montek (1998);

DYBUK - jako Aszer (1999);

BALLADA O ZABÓJCACH - jako Leon (2000);

PO DESZCZU - jako Goniec (2002);

DZIEŃ PRZED ZACHODEM - jako Drugi (2003).

WERONIKA ROSATI

Ważniejsze daty:

1984. 01. 09 - Data urodzenia (Warszawa)

Od 2003 studentka Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi.

Filmografia:

KLASA NA OBCASACH - jako Niki (2000;);

MARZENIA DO SPEŁNIENIA - jako Weronika (2001-2002);

AS - jako Matylda Roszak (2002);

M JAK MIŁOŚĆ - jako Ania (2002-2003);

SAMO ŻYCIE - jako uczennica Ujma (2002-2004);

CZEGO SIĘ BOJˇ FACECI, CZYLI SEKS W MNIEJSZYM MIEŚCIE - jako listonoszka Dominika (2003);

TAK CZY NIE? - jako Basia Barniłowska (2003);

PITBULL – jako Dżemma (2005).

W latach 1998-2002 uczęszczała na zajęcia taneczne i akrobatykę do Teatru Buffo. Naukę techniki aktorskiej rozpoczęła w wieku 16 lat w Teatrze Ochota. W latach 2002-2003 była studentką w Prywatnej Szkole Aktorskiej państwa Machulskich.

Interesuje się historią filmu i teatru. Szczególnie pasjonuje się starym kinem amerykańskim. Inne jej zamiłowanie to amerykańska dramaturgia współczesna. Biegle włada językiem angielskim i francuskim. Lubi sporty walki, tenis, pływanie i taniec (od klasycznego po współczesny).

KRZYSZTOF STROIŃSKI

Ważniejsze daty:

1950. 10. 09 - Data urodzenia (Pszczyna, woj. katowickie)

1972 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi). Aktor filmowy i teatralny. Występował w Teatrze im. Solskiego w Tarnowie, Teatrze im. Jaracza w Łodzi, Teatrze Komedii, Teatrze Dramatycznym, Teatrze Nowym. Od roku 1990 występuje w Teatrze Powszechnym.

Wybrana filmografia:

DALEKO OD SZOSY - jako Leszek Górecki (1976);

WESELA NIE BĘDZIE - jako Wojtek Bukowski (1978);

ARCHIV DES TODES - jako Heiner (1980);

BLISKO, CORAZ BLIŻEJ - jako Gustek Wanota, syn Teresy i Roberta (1986);

300 MIL DO NIEBA - jako Zdzisio, ojciec Elki (1989);

BONNE CHANCE FRENCHIE - jako Pere d'Henri (1991);

WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... - jako Adam Chrostowski (1992);

WIELKI TYDZIEŃ - jako kolejarz Osipowicz (1995);

DZIECI I RYBY - jako Antoni (1996);

TYDZIEŃ Z ŻYCIA MĘŻCZYZNY - jako Oleś, przyjaciel Adama (1999);

NIEZNANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA - jako Miłosz (2000);

TO JA, ZŁODZIEJ - jako ojczym "Jaja" (2000);

KAMELEON - jako Kajtek, przyjaciel "Kameleona" (2001);

MOJE MIASTO w POKOLENIE 2000 - jako Stefan, ojciec "Goździka" (2002);

CIAŁO - jako fryzjer Eugeniusz (2003);

STACYJKA TV - jako profesor Buczek (2004);

PITBULL - jako Metyl (2005).

Nagrody filmowe:

1977 DALEKO OD SZOSY Olsztyn (Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej) nagroda aktorska za stworzenie popularnych postaci telewizyjnych;

2002 MOJE MIASTO Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda aktorska.

Wybrane spektakle teatru TV:

GWAŁTU, CO SIĘ DZIEJE - jako Błażej (1992);

DOM OTWARTY (1994) - jako Adolf (1994);

GŁOŚNA SPRAWA - jako Olak (1994);

FARSA Z OGRANICZONˇ ODPOWIEDZIALNOŚCIˇ - jako Ukleja (1995);

HELOIZA I ABELARD - jako Kanonik (1995);

PROMETEUSZ POCIĘTY - jako Minister (1995);

KOCIOKWIK - jako Wacław Kuś (1996);

STAN ZAPAŚCI - jako Aleksander (1997);

CIAŁOPALENIE - jako Jacek (1999);

ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ, CZYLI DOBRY CHŁOPIEC - jako Marcin Witczak (2000);

SZKOŁA OBMOWY - jako Ramota (2001);

POWTÓRKA - jako Staszek (2003).

Dowiedz się więcej na temat: PitBull

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje