"Michael Haneke. Zawód: reżyser": YVES MONTMAYEUR

Od 1999 roku kręci dokumenty, w których koncentruje się na współczesnym kinie azjatyckim i reżyserach z Japonii, Hong Kongu i Korei Południowej. Portretuje również ekscentrycznych filmowców o niezwykłych osobowościach, takich jak chiński reżyser Johnnie To, kamerzysta Christopher Doyle czy włoska aktorka i reżyserka Asia Argento. Jego filmy były pokazywane na festiwalach na całym świecie. Regularnie pracuje przy programie Tracks (ARTE TV), gdzie zajmuje się kinem, muzyką i sztukami wizualnymi. Jest również moderatorem konferencji prasowych podczas festiwalu w Cannes.

Reklama

Wybrana filmografia:

2013 MICHAEL Haneke. Zawód: reżyser.

2012 L'Incertitude des choses. Variations on the new Flemish Belgian cinema

2011 Pinku Eiga: Inside the Pleasure Dome of Japanese Erotic Cinema

2010 Johnnie Got His Gun! A portrait of Johnnie To

2009 Niech żyje śmierć! Hiszpańskie kino grozy

2008 Les Fantômes de Kiyosh. An essay film about Kiyoshi Kurosawa

2009 Yakuza-Cinema. The Japanese gangster film

2007 Les enragés du cinéma coréen

2007 In the Mood for Doyle. A portrait of Christopher Doyle

2005 Ghibli et le mystere Miyazaki

2004 Nice to Meet You, Please Don't Love Me! A portrait of Asia Argento

2004 Electric Yakuza, Go to Hell!

2003 Hong Kong Stories

Dowiedz się więcej na temat: Michael Haneke. Zawód: reżyser

Reklama

Reklama

Reklama