"Lawstorant": O OBSADZIE

MICHAŁ WIŚNIEWSKI- Tadeusz Czaplicki/Fragles

Reklama

Urodzony 9 września 1972 r. w Łodzi, charyzmatyczny muzyk i wokalista. Swoją muzykę określa jako fabularyzowany pop, „jest to muzyka, którą można postawić na każdej półce w sklepie”. W 1996 r. wspólnie z Jackiem Łągwą zakłada formację ICH TROJE, która przez 8 lat istnienia odnosi same sukcesy na polskim rynku muzycznym, czego wynikiem są liczne nagrody, między innymi Nagroda Publiczności na Festiwalu w Opolu, Nagroda Publiczności oraz Grand Prix na Festiwalu Krajów Nadbałtyckich w Karlshamn. Wiśniewski bierze udział w reality show „Jestem jaki jestem”, a w 2003 r. reprezentuje Polskę na festiwalu Eurowizji w Rydze, gdzie ICH TROJE zajmują 7 miejsce. W marcu 2004 r. ogłoszona zostaje decyzja o rozwiązaniu ICH TROJE, a już w grudniu Wiśniewski powołuje nową formację Read Head, w skład której oprócz Wiśniewskiego wchodzą także cztery dziewczyny grające w lubelskim zespole Matka.

filmografia:

2004: LAWSTORANT

2002: NAKRĘCENI

2002: GWIAZDOR

ZBIGNIEW BUCZKOWSKI- Bogdan Jaworski/Lawstorant

Urodzony w 1951 r. w Warszawie, aktor charakterystyczny, który przez wielu jest uznawany za najlepszy przykład „naturszczyka”. W 1970 r. ukończył Technikum Mechaniczno-Elektryczne w Warszawie i przez kilka lat pracował w wyuczonym zawodzie. Do filmu trafił przez przypadek. Andrzej Kondratiuk zatrudnił go do jednej z ról w swoim filmie „Dziewczyny do wzięcia” i praca aktora tak mu się spodobała, że postanowił rozpocząć karierę artystyczną. Widzom najczęściej kojarzy się z rolami cwaniaczków i kombinatorów, w które to postaci wcielał się najczęściej. W 1986 r. zdał eksternistycznie egzamin kończący szkołę aktorską.

wybrana filmografia:

2004: CUDOWNIE OCALONY

2004: LAWSTORANT

2002: RÓB SWOJE RYZYKO JEST TWOJE

2002: DZIEŃ ŚWIRA

2001-2002: GRACZYKOWIE, CZYLI BUŁA I SPÓŁA

2001: CÓRA MARNOTRAWNA

2000: NOC ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA

1999: AJLAWJU

1998: ZŁOTO DEZERTERÓW

1997-1998: 13 POSTERUNEK

1996: NOCNE GRAFFITI

1996: ZŁOTE RUNO

1995: NIC ŚMIESZNEGO

1993: KOMEDIA MAŁŻEŃSKA

1993: STRASZNY SEN DZIDZIUSIA GÓRKIEWICZA

1991: ROZMOWY KONTROLOWANE

1990: UCIECZKA Z KINA WOLNOŚĆ

1989: OSTATNI DZWONEK

MAŁGORZATA PIECZYŃSKA - Joanna Burska

Urodzona 04.05.1960 r., absolwentka warszawskiej PWST, przez wiele lat związana z Teatrem Powszechnym w Warszawie, pod koniec lat 80-tych wyjechała do Szwecji, gdzie przebywa na stałe do chwili obecnej. W 1986 r. została laureatką nagrody im. Zbyszka Cybulskiego, a w 1996 r. poznańscy krytycy przyznali jej nagrodę Róży dla najlepszej aktorki.

wybrana filmografia:

2005: LAWSTORANT

2001: QUO VADIS

1996: DZIECI I RYBY

1996: PANNA NIKT

1995: GRACZE

1988: PIŁKARSKI POKER

1986: KOMEDIANTKA

1985: JEZIORO BODEŃSKIE

1983: NADZÓR

1983: WIERNA RZEKA

JOLANTA MROTEK - Monika

Urodzona 17.05.1970 r., absolwentka Szkoły Muzycznej I i II stopnia w klasie śpiewu oraz studium wokalno-aktorskiego im. D. Baduszkowej w Gdyni. Przez wiele lat solistka teatru Sabat w Warszawie, znana z przedstawień „Broadway-Foksal Street”, „Serenada Księżycowa” czy „Rewia moja miłość”, występowała także w teatrach: Nowym, w sztuce „Zagraj to jeszcze raz Sam”, Romie - „Crazy for you”, Syrenie - „Ludożercy”, „Rozkoszna dziewczyna”, „Królowa Przedmieścia”.

filmografia:

2002-2003: KLAN

2002: YYYREEK!!! KOSMICZNA NOMINACJA

2001: GULCZAS, A JAK MYŚLISZ...

2002: SAMO ŻYCIE

2002: HIMILSBACH - PRAWDY, BUJDY, CZARNE DZIURY

2000: PRZEPROWADZKI

2000: 13 POSTERUNEK

2000: LOKATORZY

2000: TYGRYSY EUROPY

1992: ŻOŁNIERZ KRÓLOWEJ MADAGASKARU

TOMASZ SAPRYK - Kazio Traczyk/Dzieciak

Urodzony 17.11.1966 r. w Warszawie, utalentowany aktor młodego pokolenia, na stałe związany

z warszawskim Teatrem Powszechnym.

wybrana filmografia:

2004: WESELE

2004: KRYMINALNI

2004: LAWSTORANT

2002: DZIEŃ ŚWIRA

2002: KARIERA NIKOSIA DYZMY

2001: STACJA

2001: WIEDŹMIN

2001: PORANEK KOJOTA

2000: PIENIˇDZE TO NIE WSZYSTKO

Dowiedz się więcej na temat: Lawstorant

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje