Reklama

"Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć": O AKTORACH

TOMASZ KOT (HANS KLOSS)

Reklama

Urodził się w 21 kwietnia 1977 roku w Legnicy. Debiutował w 1996 roku na deskach tamtejszego Teatru Dramatycznego. W 2001 roku ukończył krakowską PWST i dziś należy do grona najzdolniejszych polskich aktorów młodego pokolenia. W świadomości widzów zapisał się debiutancką kreacją Ryśka Riedla w opowiadającym o wokaliście Dżemu obrazie "Skazany na bluesa". Rola ta przyniosła mu Nagrodę Prezydenta Gdyni za debiut na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego, a także statuetkę Super Jantara za najlepszy debiut dziesięciolecia na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych "Młodzi i Film".

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2012 - YUMA

2011 - WYJAZD INTEGRACYJNY

2011 - JAK SIĘ POZBYĆ CELLULITU

2011 - WOJNA ŻEŃSKO-MĘSKA

2010 - CIACHO

2010 - ERRATUM

2010 - IDEALNY FACET DLA MOJEJ DZIEWCZYNY

2009 - OPERACJA DUNAJ

2009 - RANDKA W CIEMNO

2008 - LEJDIS

2008 - TO NIE TAK, JAK MYŚLISZ KOTKU

2007 - DLACZEGO NIE!

2007 - TESTOSTERON

2005 - SKAZANY NA BLUESA

PIOTR ADAMCZYK (HERMANN BRUNNER)

Urodził się 21 marca 1972 roku. Warszawską PWST ukończył w 1995 z wyróżnieniem Fundacji Artists for Artist dla "najlepszego studenta". Jeszcze w trakcie studiów, na drugim roku, pojechał do Londynu na stypendium do Brytyjsko-Amerykańskiej Akademii Teatralnej. Tam, w przedstawieniu dyplomowym, zagrał w języku angielskim Hamleta. Od 1995 r. jest aktorem Teatru Współczesnego w Warszawie (zagrał m.in. w spektaklach: "Tango", "Łgarz", "Mieszczanin szlachcicem"). Jego najsłynniejszą ekranową kreacją jest rola Jana Pawła II w dyptyku "Karol. Człowiek, który został papieżem" i "Karol. Papież, który pozostał człowiekiem".

Wybrana filmografia:

2012 - TAJEMNICA WESTERPLATTE

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - LISTY DO M.

2011 - UWIKŁANIE

2011 - OCH KAROL 2

2010 - ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA

2010 - ŚWIĘTY INTERES

2010 - TRICK

2009 - NAZNACZONY (serial tv)

2008 - NIE KŁAM KOCHANIE

2008 - LEJDIS

2007 - TESTOSTERON

2005 - KAROL. PAPIEŻ, KTÓRY POZOSTAŁ CZŁOWIEKIEM

2004 - KAROL. CZŁOWIEK, KTÓRY ZOSTAŁ PAPIEŻEM

2003 - CIAŁO

2002 - KARIERA NIKOSIA DYZMY

2002 - CHOPIN. PRAGNIENIE MIŁOŚCI

MARTA ŻMUDA TRZEBIATOWSKA (ELSA KRAUZE)

Urodziła się 26 lipca 1984 roku w Człuchowie. W 2007 roku ukończyła warszawską Akademię Teatralną, ale przed kamerą zdążyła zadebiutować już w trakcie studiów, pojawiając się w serialach "Dwie strony medalu", "Fałszerze. Powrót sfory" i "Magda M." Jej telewizyjną pozycję ugruntowała rola w serialu "Teraz albo nigdy!". Od września do listopada 2008 występowała w VIII edycji Tańca z gwiazdami. Partnerował jej Adam Król. 2 lutego 2009 otrzymała Telekamerę w kategorii najlepsza aktorka. W tym samym roku zagrała główną rolę w komedii Patryka Vegi "Ciacho", która okazała się jednym z największych przebojów kasowych 2010 roku. Związana jest ze stołecznym Teatrem Kwadrat.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - WYGRANY

2011 - OCH KAROL 2

2010 - ŚLUBY PANIEŃSKIE

2010 - WYGRANY

2010 - CIACHO

2008 - SERCE NA DŁONI

2008 - NIE KŁAM KOCHANIE

STANISŁAW MIKULSKI (HANS KLOSS)

Urodził się w 1 maja 1929 roku w Łodzi. Na ekranie zadebiutował w 1950 roku w filmie Leonarda Buczkowskiego "Pierwszy start" pokonując podczas castingu trzystu innych kandydatów. Karierę na chwilę spowolniła służba wojskowa. Po jej ukończeniu Mikulski związał się z Teatrem im. Juliusza Osterwy w Lublinie, a we wrześniu 1953 roku zdał w Krakowie aktorski egzamin eksternistyczny. Pierwszą znaczącą rolę filmową zagrał w 1956 roku "Kanale" Andrzeja Wajdy, gdzie poznał się ze zdobywającym wówczas reżyserskie szlify Januszem Morgensternem. Rolę Klossa w serialu "Stawka większa niż życie" otrzymał, gdyż świetnie prezentował się w mundurze. Wówczas nie podejrzewał, że uczyni go ona jednym z najpopularniejszych aktorów Bloku Wschodniego. Do dziś zresztą otrzymuje propozycje obsadowe z Rosji. Wielokrotnie występował w roli konferansjera na Festiwalu Piosenki Żołnierskiej, w latach 90. prowadził teleturniej "Koło Fortuny".

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2001 - CÓRA MARNOTRAWNA

1983 - KATASTROFA NA GIBRALTARZE

1983 - MAGICZNE OGNIE

1980 - DZIEWCZYNA I CHŁOPAK

1980 - MIŚ

1979 - SEKRET ENIGMY

1972 - DZIEWCZYNY DO WZIĘCIA

1971 - SAMOCHODZIK I TEMPLARIUSZE

1967-68 - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE

1965 - POPIOŁY

1964 - SPOTKANIE ZE SZPIEGIEM

1963 - SKĄPANI W OGNIU

1957 - EWA CHCE SPAĆ

1956 - KANAŁ

1956 - CIEŃ

1950 - PIERWSZY START

EMIL KAREWICZ (HERMANN BRUNNER)

Urodził się w 13 marca 1923 roku w Wilnie. Po II wojnie światowej trafił do Gdańska, gdzie zadebiutował w 1948 roku na deskach Teatru Wybrzeże. Rok później przeniósł się jednak do łódzkiego Teatru im. Stefana Jaracza. A w kolejnym zaliczył debiut ekranowy. Ze Stanisławem Mikulskim zetknął się m.in. na planie "Kanału" Wajdy i "Cienia" Kawalerowicza. Do roli w "Stawce większej niż życie" przystępował jako gwiazda opromieniona sukcesem "Krzyżaków" Aleksandra Forda, w których wcielił się w postać Władysława Jagiełły. Rolę tę powtórzył zresztą później w serialu "Przyłbice i kaptury".

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - WYGRANY

1997 - SZTOS

1983 - KATASTROFA NA GIBRALTARZE

1980 - POLONIA RESTITUTA

1979 - SEKRET ENIGMY

1973 - HUBAL

1969 - JAK ROZPĘTAŁEM II WOJNĘ ŚWIATOWĄ

1969 - ZBRODNIARZ, KTÓRY UKRADŁ ZBRODNIĘ

1967-68 - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŻYCIE

1960 - KRZYŻACY

1958 - BAZA LUDZI UMARŁYCH

1958 - ÓSMY DZIEŃ TYGODNIA

1957 - PĘTLA

1956 - KANAŁ

1956 - CIEŃ

1951 - MŁODOŚĆ CHOPINA

1950 - WARSZAWSKA PREMIERA

ADAM WORONOWICZ (LAU)

Urodził się 25 grudnia 1973 roku w Białymstoku. W 1997 roku ukończył warszawską Akademię Teatralną i trafił do Teatru Rozmaitości, w którym spędził cztery sezony. Od 2001 roku związany jest ze stołecznym Teatrem Powszechnym. W pamięć zapadła widzom jego charyzmatyczna kreacja księdza Jerzego Popiełuszki w obrazie Rafała Wieczyńskiego. Za kolejną rolę - w głośnym "Rewersie" Borysa Lankosza - nominowany był do Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł w kategorii: najlepsza drugoplanowa rola męska. W ubiegłym roku stworzył interesujące kreacje w "Ki" Leszka Dawida, a przede wszystkim w komedii Marka Koterskiego "Baby są jakieś inne".

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - BABY SĄ JAKIEŚ INNE

2011 - KI

2010 - ŚWIĘTY INTERES

2010 - RÓŻYCZKA

2010 - CHRZEST

2009 - REWERS

2009 - POPIEŁUSZKO. WOLNOŚĆ JEST W NAS

2009 - JANOSIK. PRAWDZIWA HISTORIA

2009 - GENERAŁ NIL

2002 - CHOPIN. PRAGNIENIE MIŁOŚCI

2000 - TO MY

1999 - TOROWISKO

1999 - SKOK

WOJCIECH MECWALDOWSKI (RINGLE)

Urodził 5 kwietnia 1980 w Dusznikach. W 2004 roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim PWST we Wrocławiu i na cztery lata związał się z tamtejszym Teatrem Polskim (debiutował w "Azylu" wg Maksyma Gorkiego w reż. Krystiana Lupy). Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy w 2002 roku w epizodzie w "Dniu świra" Marka Koterskiego. Popularność przyniosły mu role w głośnych produkcjach "Testosteron", "Lejdis", "Kochaj i tańcz", "Ciacho", gdzie zaprezentował swoje komediowe emploi, a także seriale "Trzeci oficer", "39 i pół", "Usta usta". Wystąpił gościnnie w teledysku "Niemy krzyk" Reni Jusis.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - JAK SIĘ POZBYĆ CELLULITU

2011 - WOJNA ŻEŃSKO-MĘSKA

2010 - CIACHO

2009 - MNIEJSZE ZŁO

2010 - CHRZEST

2008 - KOCHAJ I TAŃCZ

2008 - LEJDIS

2007 - ALEJA GÓWNIARZY

2007 - TESTOSTERON

2004 - PRĘGI

2002 - DZIEŃ ŚWIRA

DANIEL OLBRYCHSKI (GÜNTER WERNER)

Urodził się 27 lutego 1945 roku w Łowiczu. Na ekranie zadebiutował w wieku 19 lat. W 1965 roku zasłynął rolą w "Popiołach" i wkrótce zaczął pojawiać się regularnie w filmach. Do historii przeszły jego kreacje w produkcjach Andrzeja Wajdy, Jerzego Hoffmana i Krzysztofa Zanussiego. Dziś ma na swoim koncie udział w ponad 100 filmach wybitnych polskich i zagranicznych reżyserów, a także wiele niezapomnianych kreacji teatralnych. Jest laureatem licznych prestiżowych nagród, m.in. jako pierwszy odebrał Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS. STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - 1920 BITWA WARSZAWSKA

2011 - Z MIŁOŚCI

2010 - SALT

2009 - IDEALNY FACET DLA MOJEJ DZIEWCZYNY

2003 - STARA BAŚŃ

2002 - ZEMSTA

1999 - OGNIEM I MIECZEM

1999 - PAN TADEUSZ

1998 - CYRULIK SYBERYJSKI

1995 - PESTKA

1987 - NIEZNOŚNA LEKKOŚĆ BYTU

1983 - MIŁOŚĆ W NIEMCZECH

1979 - PANNY Z WILKA

1976 - DAGNY

1975 - POTOP

1974 - ZIEMIA OBIECANA

1972 - WESELE

1971 - PIŁAT I INNI

1970 - BRZEZINA

1970 - KRAJOBRAZ PO BITWIE

1969 - PAN WOŁODYJOWSKI

1968 - WSZYSTKO NA SPRZEDAŻ

1966 - BOKSER

1965 - POPIOŁY

PIOTR GŁOWACKI (CZUBAK)

Urodził się 29 marca 1980 roku w Toruniu. Jest absolwentem PWST w Krakowie (2007), występował w Teatrze Rozmaitości w Warszawie, a od 2008 roku związany jest ze Starym Teatrem w Krakowie. W kinie zadebiutował w 2005 roku rolą w "Rozdroże Cafe" Leszka Wosiewicza. W ubiegłym roku na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Tofifest w Toruniu wyróżniony został statuetką Flisaka przyznawaną młodym, obiecującym twórcom związanym z regionem kujawsko-pomorskim. Zachwyty publiczności i krytyki wzbudził rolą bezwzględnie cynicznego SB-eka Sobczaka w obrazie Waldemara Krzystka "80 milionów". Obecnie kończy zdjęcia do filmu "Dziewczyna z szafy" w reżyserii Bodo Koxa.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - W CIEMNOŚCI

2011 - 80 MILIONÓW

2011 - 1920 BITWA WARSZAWSKA

2011 - SALA SAMOBÓJCÓW

2009 - DOM ZŁY

2005 - ODA DO RADOŚCI

2005 - ROZDROŻE CAFE

JERZY BOŃCZAK (KOCH)

Jeden z najbardziej charakterystycznych aktorów polskiego kina. Urodził się 29 lipca 1949 roku w Bieżuniu. W 1971 roku ukończył studia w warszawskiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. W latach 1971-1972 występował na deskach Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie, a następnie na stołecznych scenach: Rozmaitości (1972-1982), Teatru Nowego (1982-1990), Kwadratu (1990-1999). Zasłynął jako odtwórca roli Zygmunta Krzepickiego, sekretarza Dyzmy, w serialu "Kariera Nikodema Dyzmy".

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - 1920 BITWA WARSZAWSKA

2009 - REWERS

2008 - WARSAW DARK

2005 - 1409. AFERA NA ZAMKU BARTENSTEIN

2001 - TRYUMF PANA KLEKSA

1999 - OGNIEM I MIECZEM

1998 - AMOK

1995 - DZIEJE MISTRZA TWARDOWSKIEGO

1993 - DWA KSIĘŻYCE

1992 - PSY

1991 - ROZMOWY KONTROLOWANE

1989 - SZTUKA KOCHANIA

1985 - PODRÓŻE PANA KLEKSA

1982 - WIELKI SZU

1980 - MIŚ

1980 - KARIERA NIKODEMA DYZMY

1974 - ZAPIS ZBRODNI

PIOTR GARLICKI (SCHARFUHRER)

Urodził się 15 czerwca 1945 roku w Warszawie. Po maturze za namową ojca studiował orientalistykę, którą porzucił po trzech latach. Trafił do wojska, a po odbyciu dwuletniej służby podjął studia aktorskie na stołecznej PWST. Po jej ukończeniu związał się z warszawskimi teatrami: Rozmaitości (1972-82) i Na Woli (1984). Za debiutancką kreację w "Barwach ochronnych" Krzysztofa Zanussiego otrzymał Złotą Kamerę magazynu Film. W latach 1986-1999 przebywał za granicą. Po powrocie z emigracji został aktorem Teatru Współczesnego w Warszawie. Telewidzowie kojarzą go z roli doktora w serialu "Na dobre i na złe". Jest ojcem aktora Łukasza Garlickiego.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - CZARNY CZWARTEK. JANEK WIŚNIEWSKI PADŁ

2001 - QUO VADIS

1983 - THAIS

1983 - SZKATUŁKA Z HONG KONGU

1979 - TAJEMNICA ENIGMY

1978 - SPIRALA

1976 - SMUGA CIENIA

1976 - BARWY OCHRONNE

JANUSZ CHABIOR (SOCHA)

Urodzony 17 lutego 1963 roku w Legnicy. W latach 1991-2006 związany z tamtejszymi teatrami: Dramatycznym i im. Heleny Modrzejewskiej. Wystąpił wówczas m.in. w wielu spektaklach Jacka Głomba. W 2004 roku stworzył wielokrotnie nagradzaną kreację Wiktora w "Made in Poland" Przemysława Wojcieszka. Sukces ten stał się jego paszportem do stolicy, gdzie rolą w "Weź, przestań" Jana Klaty zadebiutował w 2006 roku na scenie TR Warszawa. Nazywany czasem polskim Stevem Buscemim w kinie grywa od 1993 roku - głównie epizody i drugoplanowe role charakterystyczne. Szerszej publiczności dał się poznać znakomitymi występami w "Kołysance" Juliusza Machulskiego oraz kinowej wersji "Made in Poland". Ta ostatnia kreacja przyniosła mu Nagrodę za najlepszą drugoplanową rolę męską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. W grudniu 2011 ukończył zdjęcia do filmu Tadeusza Króla "Ostatnie Piętro", gdzie po raz pierwszy będziemy mieli okazję zobaczyć go w roli głównej.

Wybrana filmografia:

2012 - HANS KLOSS - STAWKA WIĘKSZA NIŻ ŚMIERĆ

2011 - DAAS

2011 - KI

2011 - W SYPIALNI

2010 - ERRATUM

2010 - KOŁYSANKA

2010 - MADE IN POLAND

2010 - MATKA TERESA OD KOTÓW

2010 - RÓŻYCZKA

2009 - HEL

2009 - OSTATNIA AKCJA

2009 - ZERO

2008 - MAŁA MOSKWA

2007 - FUTRO

2007 - ŚWIADEK KORONNY

2005 - PITBULL

ANNA SZAREK (INGRID HEIZER)

Urodziła 30 stycznia 1985 roku w Garwolinie. Karierę rozpoczynała jako modelka. Ma za sobą kilka lat życia w największych stolicach mody - Nowym Jorku, Paryżu, Tokio, Miami i Mediolanie. Rolą Ingrid w "Stawce większej niż śmierć" debiutuje na wielkim ekranie. Wcześniej zagrała epizod w wyreżyserowanym przez Patryka Vegę serialu "Instynkt" i wzięła udział w kilku zagranicznych filmach reklamowych. Pracowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, między innymi w okresie wejścia warszawskiej giełdy na... giełdę, a obecnie - w Ernst & Young. Nie może żyć bez: muzyki (stale), podróży (od czasu do czasu), zupy tajskiej (regularnie), a przede wszystkim bez miłości, najczęściej platonicznej, do szybkich samochodów (dniem i nocą).

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje