Reklama

"Dziewczyna z lilią": BIOGRAMY

MICHEL GONDRY (scenariusz i reżyseria)

Reklama

Reżyser filmowy, scenarzysta, autor teledysków i spotów reklamowych. Laureat Oscara za scenariusz wyreżyserowanego przez siebie filmu "Zakochany bez pamięci", w którym wystąpili m.in. Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Eljah Wood. Uznanie w świecie muzycznym przyniósł mu wideoklip do utworu "Human Behaviour" w wykonaniu Bjork, dla której w następnych latach realizował kolejne teledyski. Tworzył wideoklipy takich gwiazd jak Massive Attack, Chemical Brothers, The Rolling Stones, Radiohead, Foo Fighters, The White Stripes, Kylie Minogue, Lenny Kravitz, Sinead O'Connor. Jest autorem spotów reklamowych, m.in. dla marek Coca Cola, Adidas, Nike, Smirnoff.

Wybrana filmografia:

2013 - DZIEWCZYNA Z LILIĄ

2011 - GREEN HORNET

2008 - RATUNKU! AWARIA

2006 - JAK WE ŚNIE

2004 - ZAKOCHANY BEZ PAMIĘCI

2001 - WOJNA PLEMNIKÓW

AUDREY TAUTOU (Chloe)

Francuska aktorka, znana przede wszystkim z tytułowej roli w filmie "Amelia" Jeana-Pierre'a Jeuneta, a także kreacji w takich filmach jak słynny "Kod da Vinci", gdzie zagrała u boku Toma Hanksa oraz "Coco Chanel", w którym wcieliła się w postać legendarnej projektantki mody Chanel. Kilkukrotnie nominowana do Europejskiej Nagrody Filmowej, BAFTA, a także nagrody Cezara, którą została uhonorowana w 2000 roku w kategorii Najbardziej Obiecująca Aktorka.

Wybrana filmografia:

2013 - DZIEWCZYNA Z LILIĄ

2011 - DELIKATNOŚĆ

2010 - KŁAMSTEWKA

2009 - COCO CHANEL

2007 - PO PROSTU RAZEM

2006 - MIŁOŚĆ. NIE PRZESZKADZAĆ!

2006 - KOD DA VINCI

2005 - SMAK ŻYCIA 2

2004 - BARDZO DŁUGIE ZARĘCZYNY

2002 - SMAK ŻYCIA

2002 - KOCHA, NIE KOCHA

2001 - BÓG JEST WIELKI, A JA MALUTKA

2001 - AMELIA

ROMAIN DURIS (Colin)

Aktor francuski, znany m.in. z ról w filmach "Gadjo Dilo", "Zakochany Molier", "Niebo nad Paryżem" czy "W rytmie serca", za kreację w którym został nominowany do nagrody Cezara i Europejskiej Nagrody Filmowej. Odkryty przypadkowo przez reżysera Cédrica Klaspisha, z którym spotkał się ponownie podczas realizacji filmów "Smak życia" i "Smak życia 2". Kilkukrotnie nominowany do Cezara, w tym m.in. za rolę przystojnego łamacza serc w filmie "Heartbreaker. Licencja na uwodzenie", gdzie wystąpił wspólnie z Vanessą Paradis. Uznany ósmym najseksowniejszym mężczyzną świata wg rankingu czytelniczek magazynu "Elle".

Wybrana filmografia:

2013 - DZIEWCZYNA Z LILIĄ

2012 - WSPANIAŁA

2010 - HEARTBREAKER. LICENCJA NA UWODZENIE

2009 - ZAGUBIENI W MIŁOŚCI

2008 - POTEM

2008 - NIEBO NAD PARYŻEM

2007 - ZAKOCHANY MOLIER

2005 - SMAK ŻYCIA 2

2005 - W RYTMIE SERCA

2004 - ARSENE LUPIN

2004 - EXILS

2003 - RZOWÓD PO FRANCUSKU

2002 - SMAK ŻYCIA

1997 - GADJO DILO

1997 - DOBERMAN

OMAR SY (Nicolas)

Francuski aktor filmowy i komik, laureat nagrody Cezara dla Najlepszego Aktora za rolę w głośnym filmie "Nietykalni", w którym wystąpił u boku Francois Cluzet.

Wybrana filmografia:

2014 - X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST

2013 - DZIEWCZYNA Z LILIĄ

2012 - NIEOBLICZALNI

2011 - NIETYKALNI

2009 - ARTUR I ZEMSTA MALTAZARA

2009 - BAZYL. CZŁOWIEK Z KULĄ W GŁOWIE

2009 - MURPHY I JEGO PRAWO

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Dziewczyna z lilią

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje