"Bezdroża": PIĄTY BOHATER: WINO
Jeśli ktoś zamówi Merlot, wychodzę.”
- Miles
W ”Bezdrożach” wino leje się dosłownie strumieniami: czerwone wino, białe wino, tanie wino, drogie wino, wino, które zbliża przyjaciół, wino, którego się nadużywa, no i oczywiście wino, które staje się wstępem do pocałunku. Od wspaniałego Cheval Blanc rocznik 1961, które stoi bezczynnie na półce w kredensie Milesa, poprzez Sauvignon Blanc, którym delektuje się z Mayą, po nie do ruszenia Richebourg należący do Stephanie – karta win serwowanych w ”Bezdrożach” usatysfakcjonowałaby najwybredniejszego konesera.
Alexander Payne jest przekonany, że wino – niegdyś symbol snobizmu i elitaryzmu – dziś stało się dostępne dla wszystkich: ”Amerykański przemysł winny przyczynił się do upowszechnienia tego trunku. Wokół nas jak grzyby po deszczu wyrastają kluby smakoszy i koneserów. Nic więc dziwnego w tym, że Miles, który ledwie wiąże koniec z końcem, rozsmakował się w winie. Wystarczy tylko chcieć...” – mówi.
Istnieje wiele gatunków win, a do najbardziej znanych należą: Cabernet, czerwone wino, które słynie z bogatego, owocowego smaku i ciężkich tanin; Merlot, popularne wino czerwone, które cieszy się ogromną popularnością w USA; Pinot, uchodzące za pierwszorzędne czerwone wino gronowe, które słynie z wyrafinowanego, trudnego do uzyskania smaku; Chardonnay, popularne białe wino owocowe; Sauvignon Blanc, lżejsze wino białe z nutką ziołową, uważane za nową alternatywę dla Chardonnay i Reisling, słodsze wino białe, często podawane do deserów, lecz zyskujące coraz większą popularność jako wino obiadowe.
Dzięki szczęśliwemu połączeniu znakomitych warunków geograficznych i pogodowych, stolicą amerykańskiego przemysłu winnego stała się Santa Barbara. Payne od ponad dziesięciu lat jest smakoszem wina, przyznaje jednak, że niewiele widział o winiarzach z okolic Santa Barbara, zwiedził więc ten rejon, by lepiej poznać gatunki win, których kosztują jego bohaterowie: ”Wiedza o winach jest niczym joga: możesz ją ćwiczyć, ale musisz pogodzić się z tym, że nigdy nie osiągniesz prawdziwego mistrzostwa” – mówi.
Zdjęcia kręcono w kilku lokalnych winiarniach, a były wśród nich: Foxen, Kalyra, Fess Parker i Sanford. Bohaterowie próbują: Sea Smoke, Fiddlehead Cellars i Highlinera, prywatnego gatunku wina serwowanego w Hitching Post.
Alexander Payne mówi: ”W jednej ze scen Miles tłumaczy Mayi, dlaczego tak bardzo lubi Pinot, niejako porównując się do tego gatunku wina. Zdaje sobie przy tym sprawę, że Jack jest niczym Cabernet, które można uprawiać byle gdzie i byle jak. Jakby na to nie spojrzeć, wino jest ważnym elementem ludzkiej egzystencji...”.