"Dzika niewinność": TWÓRCY

PHILIPPE GARREL

Reklama

Urodzony w 1948 roku w Paryżu. Reżyser, scenarzysta. Syn popularnego aktora teatralnego i filmowego Maurice’a Garrela. Jego dwa pierwsze filmy "Les Enfants désaccordés" i "Anémone", były pod silnym wpływem stylu Godarda oraz ideologii Maja'68. Wraz z kolegami z Nowej Fali współtworzył nowe oblicze francuskiego kina. Filmy Garrela poruszają gorące tematy polityczne, obyczajowe, dzięki czemu reżyser zyskał miano ostatniego nieprzejednanego i w pełni niezależnego filmowca, który nie zapomniał o ideałach roku 1968. W 1982 r. zdobył nagrodę Jeana Vigo. Lata 90. przyniosły mu popularność i poważne sukcesy – na festiwalu w Wenecji w 1991 r. zdobył Srebrnego Lwa za "J’entends plus la guitare". Do głównego konkursu tego festiwalu zakwalifikowane były też jego następne filmy: "La Naissance de l’amour" (1993), "Powiew nocy" (1998) oraz "Dzika niewinność".

Filmografia:

Les Enfants désaccordés (1964)

Droit de visite (1965)

Anémone (1966)

Marie pour mémoire (1967)

Le Révélateur (1968)

Actua I (1968)

La Concentration (1968)

Le Lit de la vierge (1969)

La Cicatrice intérieure (1972)

Athanor (1973)

Les Hautes solitudes (1974)

Un ange passe (1975)

Berceau de cristal (1975)

Voyage au jardin des morts (1976)

Le Bleu des origines (1978)

Liberté, la nuit (1983)

L'Enfant secret (1983)

Paris vu par... vingt ans aprčs (1984)

Elle a passé tant d'heures sous les sunlights (1985)

Les Ministeres de l'art (1988)

Les Baisers de secours (1989)

J'entends plus la guitare (1991)

La Naissance de l'amour / The Birth of Love (1993)

Le Coeur fantôme / The Phantom Heart (1996)

Powiew nocy / Le Vent de la nuit (1999)

Dzika niewinność / Sauvage innocence (2001)

JEAN-CLAUDE VANNIER

Urodzony w 1943 roku we Francji. Kompozytor. W 1968 roku kierował orkiestrą Johnny'ego Hallyday’a.

Filmografia:

Slogan (1968; reż. Pierre Grimblat)

Paris nous appartient (1969; reż. Robert Benayoun)

La horse (1969; reż. Pierre Granier-Deferre)

Mais qu'est-ce qui fait courir les crocodiles? (1969; reż. Jacques Poitrenaud)

Projection privée (1973; reż. François Leterrier)

La Nuit, tous les chats sont gris / At Night All Cats Are Crazy (1977; reż. Gérard Zingg)

Poker menteuses et révolver matin (1978; reż. Christine Van de Putte)

La Bete noire (1983; reż. Patrick Chaput)

L'amour propre ne le reste jamais tres longtemps (1985; reż. Martin Veyron)

Ada dans la jungle / Ada in the Jungle (1989; reż. Gérard Zingg)

Comédie d'été (1989; reż. Daniel Vigne)

Je m'appelle Victor (1993; reż. Guy Jacques)

La Poudre aux yeux (1995; reż. Maurice Dugowson)

La Clef des champs (1998, serial TV; reż. Charles Nemes)

Le Boiteux (1999; reż. Paule Zajderman)

Dessine-moi un jouet (1999; reż. Hervé Baslé)

Les Coquelicots sont revenus (1999; reż. Richard Bohringer)

Sauvage innocence / Dzika niewinność (2001; reż. Philippe Garrel)

La Tour Montparnasse infernale / The Towering Montparnasse Inferno (2001; reż. Charles Nemes)

Sa mere, la pute (2001; reż. Brigitte Roüan)

RAOUL COUTARD

Urodzony 16 września 1924 roku w Paryżu. Autor zdjęć. Robił zdjęcia do większości filmów nowofalowych. Z samym Jean-Luc Godardem nakręcił ponad 14 filmów. Jest również autorem zdjęć do filmów Françoisa Truffauta.

Filmografia:

Ramuntcho (1959; reż. Pierre Schoendoerffer)

La Passe du diable / The Pass (1959; reż. Jacques Dupont, Pierre Schoendoerffer)

Pecheur d'Islande / Island Fishermen (1959; reż. Pierre Schoendoerffer)

Do utraty tchu / A bout de souffle (1959; reż. Jean-Luc Godard)

Strzelajcie do pianisty / Tirez sur le pianiste (1960; reż. François Truffaut)

Les Grandes personnes (1961; reż. Jean Valere)

Tire au flanc / The Sad Sack (1961; reż. Claude de Givray, François Truffaut)

Chronique d'un été (1961; reż. Edgar Morin, Jean Rouch)

Kobieta jest kobietą / Une femme est une femme (1961; reż. Jean-Luc Godard)

Lola (1961; reż. Jacques Demy)

Et satan conduit le bal (1962; reż. Grisha Dabat)

Żyć własnym życiem / Vivre sa vie: Film en douze tableaux (1962; reż. Jean-Luc Godard)

Miłość dwudziestolatków / L'amour a vingt ans (1962; reż. Shintarô Ishihara, Marcel Ophüls, Renzo Rossellini, François Truffaut, Andrzej Wajda)

La Poupée (1962; reż. Jacques Baratier)

Jules i Jim / Jules et Jim (1962; reż. François Truffaut)

Als twee druppels water (1963; reż. Fons Rademakers)

Les Baisers (1963; reż. Claude Berri, Charles L. Bitsch, Jean-François Hauduroy, Bertrand Tavernier, Bernard Toublanc-Michel)

Vacances portugaises / Portuguese Vacation (1963; reż. Pierre Kast)

Pogarda / Le Mépris (1963; reż. Jean-Luc Godard)

Karabinierzy / Les Carabiniers (1963; reż. Jean-Luc Godard)

Le Petit soldat (1963; reż. Jean-Luc Godard)

Kobieta zamężna / Une femme mariée: Suite de fragments d'un film tourné en 1964 (1964; reż. Jean-Luc Godard)

Najpiękniejsze oszustwa świata / Les Plus belles escroqueries du monde (1964; reż. Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Hiromichi Horikawa, Roman Polański)

Bande a part (1964; reż. Jean-Luc Godard)

La Difficulté d'etre infidele (1964; reż. Bernard Toublanc-Michel)

Gładka skóra / La Peau douce (1964; reż. François Truffaut)

Petit jour (1964; reż. Jackie Pierre)

Je vous salue mafia (1965; reż. Raoul Lévy)

Scruggs (1965; reż. David Hart)

Un monsieur de compagnie (1965; reż. Philippe de Broca)

Szalony Piotruś / Pierrot le fou (1965; reż. Jean-Luc Godard)

Alphaville / Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution (1965; reż. Jean-Luc Godard)

La 317e section (1965; reż. Pierre Schoendoerffer)

Made in U.S.A. (1966; reż. Jean-Luc Godard)

The Defector (1966; reż. Raoul Lévy)

L'horizon / Horizon (1967; reż. Jacques Rouffio)

La Mariée était en noir (1967; reż. François Truffaut)

Week-end (1967; reż. Jean-Luc Godard)

La Chinoise (1967; reż. Jean-Luc Godard)

The Sailor from Gibraltar (1967; reż. Tony Richardson)

Dwie lub trzy rzeczy, które o niej wiem / Deux ou trois choses que je sais d'elle (1967; reż. Jean-Luc Godard)

Rocky Road to Dublin (1968; reż. Peter Lennon)

The Southern Star (1969; reż. Sidney Hayers, Orson Welles)

Z (1969; reż. Costa-Gavras)

Etes-vous fiancée a un marin grec ou a un pilote de ligne? / Are You Engaged to a Greek Sailor or an Airline Pilot? (1970; reż. Jean Aurel)

L'aveu (1970; reż. Costa-Gavras)

Les Aveux les plus doux / The Most Gentle Confessions (1971; reż. Edouard Molinaro)

L'explosion (1971; reż. Marc Simenon)

Embassy (1972; reż. Gordon Hessler)

Le Gang des otages (1972; reż. Edouard Molinaro)

The Jerusalem File (1972; reż. John Flynn)

Le Trefle a cinq feuilles / Five Leaf Clover (1972; reż. Edmond Freess)

L'emmerdeur (1973; reż. Edouard Molinaro)

Comme un pot de fraises! / Like a Pot of Strawberries (1974; reż. Jean Aurel)

Le Crabe-tambour (1977; reż. Pierre Schoendoerffer)

Pasja / Passion (1982; reż. Jean-Luc Godard)

La Garce (1984; reż. Christine Pascal)

La Diagonale du fou (1984; reż. Richard Dembo)

Imię Carmen / Prénom Carmen (1984; reż. Jean-Luc Godard)

Parachute (1985; reż. Sabine Eckhard)

Max, moja miłość / Max, mon amour (1986; reż. Nagisa Oshima)

Brennende Betten (1988; reż. Pia Frankenberg)

Peaux de vaches (1988; reż. Patricia Mazuy)

Ne réveillez pas un flic qui dort (1988; reż. José Pinheiro)

Blanc de Chine (1988; reż. Denys Granier-Deferre)

Bethune: The Making of a Hero (1990; reż. Phillip Borsos)

Les Enfants volants (1990; reż. Guillaume Nicloux)

Kaffeeklatsch (1990; reż. Sabine Eckhard)

Nachbarschaft (1990; reż. Sabine Eckhard)

La Femme fardée (1990; reż. José Pinheiro)

Il gele en enfer (1990; reż. Jean-Pierre Mocky)

Maigret et les plaisirs de la nuit (1991; reż. José Pinheiro)

La Vie crevée (1992; reż. Guillaume Nicloux)

La Naissance de l'amour (1993; reż. Philippe Garrel)

Faut pas rire du bonheur (1995; reż. Guillaume Nicloux)

Le Coeur fantôme / The Phantom Heart (1996; reż. Philippe Garrel)

Sauvage innocence/Dzika niewinność (2001; reż. Philippe Garrel)

MEHDI BELHAJ KACEM

Urodzony w 1973 roku w Paryżu. W wieku 13 lat wydał powieść „Cancer”. W następnych latach napisał jeszcze dwie powieści i eseje. Dzika niewinność to jego debiut aktorski.

Filmografia:

Sauvage innocence / Dzika niewinność (2001; reż. Philippe Garrel)

JULIA FAURE

Aktorka. Na dużym ekranie zadebiutowała krótkometrażowym filmem "Portraits de femmes" w reżyserii Aurélii Georges. Wcześniej występowała na deskach teatrów francuskich.

Filmografia:

Sauvage innocence / Dzika niewinność (2001; reż. Philippe Garrel)

MICHEL SUBOR

Urodzony 2 lutego 1935 roku. Aktor. Grywał w filmach nowofalowych, w Truffaulta, Vadima i Godarda.

Filmografia:

Mon pote le gitan (1959; reż. François Gir)

La Bride sur le cou (1961; reż. Jean Aurel, Jack Dunn Trop, Roger Vadim)

Les Saintes nitouches (1962; reż. Pierre Montazel)

Jules i Jim / Jules et Jim (1962; reż. François Truffaut)

La Vie conjugale (Françoise) (1963; reż. André Cayatte)

La Vie conjugale (Jean Marc) (1963; reż. André Cayatte)

Le Petit soldat (1963; reż. Jean-Luc Godard)

La Dame de pique / The Queen of Spades (1965; reż. Léonard Keigel)

Le Reflux (1965; reż. Paul Gégauff)

What's New, Pussycat (1965; reż. Clive Donner)

A nous deux Paris (1966; reż. Jean-Jacques Vierne)

Su nombre es Daphne (1966; reż. Germán Lorente)

Topaz (1969; reż. Alfred Hitchcock)

L'oreille absolue (1972; reż. Philippe Condroyer)

Comme il vous plaira (1972; reż. Agnes Delarive)

La Ligne de démarcation (1973, serial TV; reż. Jacques Ertaud, Robert Mazoyer)

La Balançoire a minouches (1973; reż. Jean-Louis van Belle)

Un curé de choc (1974; reż. Philippe Arnal)

Rouges sont les vendanges (1974; reż. Claude Loursais)

Docteur Françoise Gailland (1975; reż. Jean-Louis Bertucelli)

L'imprécateur / The Accuser (1977; reż. Jean-Louis Bertucelli)

Les Égouts du paradis (1979; reż. José Giovanni)

Le Rebelle / The Rebel (1980; reż. Gérard Blain)

Pas de vieux os (1984; reż. Gérard Mordillat)

Le 4eme pouvoir / The Fourth Power (1985; reż. Serge Leroy)

La Révolution française (1989; reż. Robert Enrico, Richard T. Heffron)

Braxton (1989; reż. Robert Halmi Jr.)

Der Mann im Salz (1989; reż. Rainer Wolffhardt)

Tatort - Finale am Rothenbaum (1991; reż. Dieter Kehler)

Un petit grain de folie (1997; reż. Sébastien Grall)

Beau travail (1999; reż. Claire Denis)

Wierność / La Fidélité (2000; reż. Andrzej Żuławski)

Ainsi soit-il (2000; reż. Gérard Blain)

Sauvage innocence / Dzika niewinność (2001; reż. Philippe Garrel)

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Dzika niewinność

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje