"Ziemia niczyja": TWÓRCY FILMU

DANIS TANOVIĆ

Reklama

(ur. w 1969 r. w Zenicy w dawnej Jugosławii, aktualnie Bośnia i Hercegowina). Scenarzysta, reżyser. Uczęszczał do konserwatorium muzycznego. Studiował w szkole filmowej w Sarajewie, a od 1994 roku kontynuował naukę reżyserii w Belgii. Nakręcił wiele filmów dokumentalnych o konflikcie bałkańskim, zarówno dla bośniackiego rządu, jak i dla europejskich organizacji humanitarnych. Zrealizował kilka filmów reklamowych, także podczas bośniackiej kampanii wyborczej. Ziemia niczyja to jego debiut fabularny.

Filmografia

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001)

WALTHER VAN DEN ENDE

Operator. Robi zdjęcia od ponad 30 lat. Były one wielokrotnie nagradzane – w 1991 za zdjęcia do filmu Toto le héros został Europejskim Operatorem Roku i otrzymał Europejską Nagrodę Filmową.

Filmografia

Verbrande brug / Burned Bridges (1975; reż. Guido Henderickx)

Pierre (1975; reż. Jan Decorte)

Dood van een non / Death of a Nun (1975; reż. Paul Collet, Pierre Drouot)

Rue haute (1976; reż. André Ernotte)

Du bout des levres / On the Tip of the Tongue (1976; reż. Jean-Marie Degesves)

De Proefkonijnen (1979; reż. Guido Henderickx)

De Witte (1980; reż. Robbe De Hert)

To Woody Allen from Europe with Love (1980; reż. André Delvaux)

Zaman (1983; reż. Patrick Lebon)

De Leeuw van Vlaanderen (1984; reż. Hugo Claus)

Dust (1985; reż. Marion Hänsel)

Babel opéra, ou la répétition de Don Juan de Wolfgang Amadeus Mozart (1985; reż. André Delvaux)

Boran - Zeit zum Zielen (1986; reż. Daniel Zuta)

Les Noces barbares (1987; reż. Marion Hänsel)

Urs al-jalil / Wedding in Galilee (1987; reż. Michel Khleifi)

Falsch (1987; reż. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne)

L'Oeuvre au noir (1988; reż. André Delvaux)

Sailors Don't Cry (1988; reż. Marc Didden)

Nauczycielka muzyki / Le Maître de musique (1988; reż. Gérard Corbiau)

Montalvo et l'enfant (1989; reż. Claude Mouriéras)

Jean Galmot, aventurier (1990; reż. Alain Maline)

Toto le héros (1991; reż. Jaco van Dormael)

Daens (1992; reż. Stijn Coninx)

Oeroeg (1993; reż. Hans Hylkema)

Le Joueur de violon (1994; reż. Charles Van Damme)

Farinelli: ostatni kastrat / Farinelli: il castrato / Farinelli the Castrato (1994; reż. Gérard Corbiau)

Sale gosse (1995; reż. Claude Mouriéras)

Taxandria (1996; reż. Raoul Servais)

Ósmy dzień / Le Huitieme jour (1996; reż. Jaco van Dormael)

Adoration (1996; reż. Olivier Smolders)

Bagaż życia / Left Luggage (1998; reż. Jeroen Krabbé)

Le Radeau de la Méduse (1998; reż. Iradj Azimi)

Missing Link (1999; reż. Ger Poppelaars)

A Dog of Flanders (1999; reż. Kevin Brodie)

The Crossing (1999; reż. Nora Hoppe)

Lisa (2001; reż. Pierre Grimblat)

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001; reż. Danis Tanović)

Verder dan de maan / Sea of Silence (2002; reż. Stijn Coninx)

BRANKO DJURIĆ

Urodzony 28 maja 1962 roku w Sarajewie (teraz Bośnia i Hercegowina). Kończył szkołę aktorską w Sarajewie. Gra w teatrze, produkcjach telewizyjnych. Na dużym ekranie zadebiutował w Czasie Cyganów Emira Kusturicy.

Filmografia

Czas Cyganów / Dom za vesanje (1989; reż. Emir Kusturica)

Kuduz (1989; reż. Ademir Kenović)

Kako je propao rokenrol (1989; reż. Goran Gajic, Zoran Pezo, Vladimir Slavica)

Video jela, zelen bor (1991; reż. Goran Gajic)

Ovo malo duąe / An Additional Soul (1991; reż. Ademir Kenović)

Blues za Saro (1998; reż. Boris Jurjasevic)

Poker (2001; reż. Vinci Vogue Anzlovar)

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001; reż. Danis Tanović)

Oda presernu (2001; reż. Martin Srebotnjak)

RENE BITORAJAC

Urodzony 2 marca 1972 roku w Zagrzebiu (Chorwacja). Na deskach teatru zadebiutował już w wieku 7 lat, a dwa lata później zagrał w filmie. Ukończył Akademię Sztuk Dramatycznych i Kultury. Wystąpił w wielu przedstawieniach teatralnych, m.in. wystawianych w Chorwackim Teatrze Narodowym.

Filmografia

Gosti iz galaksije (1981; reż. Dusan Vukotic)

Tajna starog tavana (1984; reż. Vladimir Tadej)

Gavre Princip - Himmel unter Steinen (1990; reż. Peter Patzak)

Vidimo se (1995; reż. Ivan Salaj)

Letac Joe i Marija smjela (1996; reż. Sasa Podgorelec)

Kako je poceo rat na mom otoku (1996; reż. Vinko Bresan)

Rusko meso (1997; reż. Lukas Nola)

Blues za Saro (1998; reż. Boris Jurjasevic)

Garcia (1999; reż. Dejan Sorak)

Bogorodica (1999; reż. Neven Hitrec)

Nebo sateliti (2000; reż. Lukas Nola)

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001; reż. Danis Tanović)

FILIP ?OVAGOVIĆ

Urodzony 13 września 1966 roku w Zagrzebiu (Chorwacja). Ceniony aktor chorwacki. Zagrał w blisko 30 filmach.

Filmografia

Zivot sa stricem (1988; reż. Krsto Papic)

Sokol ga nije volio (1988; reż. Branko Schmidt)

Hamburg Altona (1989; reż. Dragutin Krencer, Vedran Mihletic, Mladen Mitrovic)

Diploma za smrt (1989; reż. Zivorad Tomic)

Krhotine (1991; reż. Zrinko Ogresta)

Djuka Begovic (1991; reż. Branko Schmidt)

Caruga (1991; reż. Rajko Grlic)

Mor (1992; reż. Snjezana Tribuson)

Svaki put kad se rastajemo (1994; reż. Lukas Nola)

Kositreno srce (1994; reż. Mladen Juran)

Isprani (1995; reż. Zrinko Ogresta)

Mrtva tocka (1995; reż. Snjezana Tribuson)

Djed i baka se rastaju (1996; reż. Zvonimir Ilijic)

Treca zena (1997; reż. Zoran Tadic)

Rusko meso (1997; reż. Lukas Nola)

Puska za uspavljivanje (1997; reż. Hrvoje Hribar)

Pont Neuf (1997; reż. Zeljko Senecic)

Bozic u Becu (1997; reż. Branko Schmidt)

Zavaravanje (1998; reż. Zeljko Senecic)

Tri muskarca Melite Zganjer (1998; reż. Snjezana Tribuson)

Transatlantik (1998; reż. Mladen Juran)

Cetverored (1999; reż. Jakov Sedlar)

Bogorodica (1999; reż. Neven Hitrec)

Promasaj (2000; reż. Stanislav Tomic)

Polagana predaja (2000; reż. Bruno Gamulin)

Nebo sateliti (2000; reż. Lukas Nola)

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001; reż. Danis Tanović)

Posljednja volja (2001; reż. Zoran Sudar)

De Enclave / The Enclave (2002; reż. Willem van de Sande Bakhuyzen)

GEORGES SIATIDIS

Urodzony 7 marca 1963 roku w Belgii. W ciągu ostatnich 10 lat zagrał w wielu cenionych przez krytykę filmach, m.in. w filmie Australia z Jeremym Ironsem. Jest także uznanym aktorem teatralnym.

Filmografia

Australia (1989; reż. Jean-Jacques Andrien)

Babylone (1990; reż. Manu Bonmariage)

Maigret chez les Flamands / Maigret and the Flemish Shop (1991; reż. Serge Leroy)

Les Kilos en trop (1993; reż. Gilles Béhat)

Elles n'oublient jamais (1994; reż. Christopher Frank)

Un héros tres discret (1996; reż. Jacques Audiard)

Mon amour (1996; reż. Pierre Joassin)

Le Pantalon (1997; reż. Yves Boisset)

Le Choix d'une mere (1998; reż. Tom Collins, Jacques Malaterre)

Pociąg życia / Train de vie /Train of Life (1998; reż. Radu Mihaileanu)

Ziemia niczyja / Ničije zemlje / No Man’s Land (2001; reż. Danis Tanović)

Petites miseres / Shopping (2002; reż. Philippe Boon, Laurent Brandenbourger)

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Ziemia niczyja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje