"Dawca pamięci": AKTORZY

Meryl Streep (Przewodnicząca Rady Starszych) - ur. 22 czerwca 1949 roku w Summit w USA. Jedna z najwybitniejszych aktorek w historii kina. Laureatka 3 Oscarów (za kreacje w filmach: "Żelazna Dama", "Wybór Zofii" i "Spawa Kramerów") oraz kolejnych 15 nominacji do tej nagrody. W swojej kolekcji statuetek ma również Złote Globy, Emmy, złoto BAFTA, a także wyróżnienia za całokształt twórczości - od Amerykańskiego Instytutu Filmowego oraz od organizatorów Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w San Sebastian. Nie ma roli, z którą nie potrafiłaby sobie poradzić. Jest genialna zarówno w kreacjach dramatycznych, jak i komediowych. Przed żywą publicznością jest tak samo wyśmienita, jak przed kamerą. Swoją karierę rozpoczęła zaraz po ukończeniu nauki na uniwersytecie Yale. Pierwsze kroki w zawodzie stawiała na nowojorskich scenach. W ciągu trzech lat stała się gwiazdą, wychwalaną przez krytyków i widzów. Szacunek zyskała nie tylko dzięki swojej ciężkiej pracy i talentowi. Streep jest również aktywistką, która działa na rzecz praw kobiet i środowiska.

Reklama

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2013 - "Sierpień w hrabstwie Osage"

2011 - "Żelazna Dama"

2009 - "Julie i Julia"

2009 - "To skomplikowane"

2008 - "Wątpliwość"

2008 - "Mamma Mia!"

2006 - "Diabeł ubiera się u Prady"

2004 - "Lemony Snicket: Seria niefortunnych zdarzeń"

2002 - "Adaptacja"

2002 - "Godziny"

1996 - "Pokój Marvina"

1995 - "Co się wydarzyło w Madison County"

1993 - "Dom dusz"

1992 - "Ze śmiercią jej do twarzy"

1990 - "Pocztówki znad krawędzi"

1987 - "Chwasty"

1985 - "Pożegnanie z Afryką"

1982 - "Wybór Zofii"

1981 - "Kochanica Francuza"

1979 - "Manhattan"

1979 - "Sprawa Kramerów"

1978 - "Łowca jeleni"

Jeff Bridges (Dawca Pamięci/producent) - ur. 4 grudnia 1949 roku w Los Angeles w USA. Laureat najbardziej prestiżowych nagród w świecie filmu, w tym Oscara za kreację w dramacie "Szalone serce". Do statuetki Amerykańskiej Akademii Filmowej był jeszcze nominowany za role w "Prawdziwym męstwie", "Ukrytej prawdzie", "Gwiezdnym przybyszu", "Piorunie i Lekkiej Stopie" oraz w "Ostatnim seansie filmowym". Brytyjska Akademia Filmowa przyznała mu w 2010 roku statuetkę za całokształt twórczości. Swoimi wyróżnieniami często nagradzali go krytycy z całego świata. Wiele z jego kreacji przeszło już do klasyki kina, żeby wspomnieć tylko Kevina Flynna z thrillera "TRON", Jacka Lucasa z dramatu "Fisher King" czy Jeffreya "The Dude" Lebowskiego z satyry "Big Lebowski". W swoim dorobku ma już w sumie ponad 80 kreacji ekranowych. Film i sztuka zawsze były obecne w jego życiu. Jego dziadek, Lloyd Vernet Bridges Senior prowadził przez jakiś czas kinoteatr. Jego ojciec Lloyd Bridges zagrał w ponad 150 filmach i przeszedł do historii X muzy jako jedna z jej największych gwiazd. Aktorstwem i pisaniem zajmowała się również matka Jeffa, Dorrothy z domu Simpson. Taką samą ścieżkę kariery obrał jego brat - Beau Bridges. Sam zadebiutował przed kamerą jako 10-latek w serialu telewizyjnym "Sea Hunt". Później okazjonalnie pokazywał się u boku ojca. W końcu zdecydował się na naukę warsztatu w Herbert Berghof Studio. Zanim całkowicie oddał się show-biznesowi, odbył służbę wojskową. Dziś jest jedną z najbardziej wpływowych hollywoodzkich sław. Kocha nie tylko aktorstwo, ale i muzykę - szczególnie country. Wydaje nawet swoje płyty. Interesuje go także fotografia - robi zdjęcia na każdym ze swoich planów, by po zakończeniu pracy przygotowywać specjalne albumy - pamiątki dla wszystkich zaangażowanych. Jego fotografie bywają także publikowane w magazynach filmowych. Miał też kilka wystaw. Swoją popularność wykorzystuje, by pomagać innym. W 1983 roku założył fundację End Hunger Network, która wspiera walkę z głodem wśród dzieci. Niedawno zaangażował się w kampanię Share Our Strength/No Kid Hungry. Zyski ze sprzedaży albumu ze swoimi zdjęciami przekazał na rzecz organizacji Motion Picture & Television Fund, opiekującej się ludźmi z branży filmowej.

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2013 - "R.I.P.D. Agenci z zaświatów"

2010 - "Tron: Dziedzictwo"

2010 - "Prawdziwe męstwo"

2009 - "Człowiek, który gapił się na kozy"

2009 - "Szalone serce"

2008 - "Iron Man"

2005 - "Kraina traw"

2004 - "Drzwi w podłodze"

2003 - "Niepokonany Seabiscuit"

2001 - "K-Pax"

2000 - "Ukryta prawda"

1999 - "Arlington Road"

1999 - "Simpatico"

1998 - "Big Lebowski"

1996 - "Sztorm"

1995 - "Dziki Bill"

1994 - "Eksplozja"

1993 - "Bez lęku"

1992 - "Serce Ameryki"

1991 - "Fisher King"

1984 - "Gwiezdny przybysz"

1982 - "TRON"

Alexander Skarsgard (ojciec Jonasa) - ur. 25 sierpnia 1976 roku w Sztokholmie w Szwecji. Zainteresowanie aktorstwem odziedziczył po ojcu, Stellanie Skarsgardzie. Pierwsze kroki w zawodzie postawił już jako dziecko. Mając 7 lat zagrał w filmie "Ake och hans värld". Sławę w Szwecji zyskał niedługo potem - dzięki występowi w produkcji telewizyjnej "Hunden som log". Nie lubił jednak popularności i na kilka lat zrezygnował z grania. W wieku 19 lat zgłosił się do wojska. Po 18 miesiącach służby rozpoczął studia w Wielkiej Brytanii. Nauki nie ukończył, przeniósł się do Nowego Jorku. Ostatecznie postanowił wrócić do aktorstwa i zaczął zgłaszać się na casting po obu stronach oceanu. Wiele z nich wygrywał. Sława, od której odciął się jako nastolatek, powróciła (teraz już w skali globalnej) m.in. dzięki rolom w serialach "Generation Kill: Czas wojny" oraz "Czysta krew". Dziś o Skarsgarda biją się najwięksi hollywoodzcy producenci.

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2008 - 2014 - "Czysta krew"

2012 - "Battleship: Bitwa o Ziemię"

2012 - "O czym wiedziała Maisie"

2011 - "Nędzne psy"

2011 - "Melancholia"

2010 - "13"

2009 - "Zdobycie bieguna"

2008 - "Generation Kill: Czas wojny"

2006 - "Ostatni zrzut"

2005 - "O Sarze"

2002 - "Podryw na psa"

Katie Holmes (Matka Jonasa) - ur. 18 grudnia 1978 roku w Nowym Jorku w USA. Ojciec chciał, żeby została lekarką. Sama wybrała inną karierę. Popularność zyskała dzięki roli Joey Potter w serialu "Jezioro marzeń". Z dnia na dzień jej twarz zaczęła zdobyć okładki magazynów "Seventeen", "Tv Guide" czy "Rolling Stone". Telewizja jej jednak nie wystarczała. Ciągle szukała innych, przede wszystkim kinowych wyzwań. Z powodzeniem! Jej talent docenili m.in. tacy reżyserzy, jak Ang Lee, Curtis Hanson, Jason Reitman, Sam Raimi, Stephen Gaghan, Doug Liman, Joel Schumacher czy Guillermo Del Toro. Od czasu do czasu spotyka się z widzami na deskach broadwayowskich teatrów. Swoją sławę wykorzystuje, by pomagać innym. W 2009 roku zaangażowała się w powstanie fundacji Dizzy Feet, która wspiera ubogą młodzież z artystycznymi marzeniami i ambicjami. Prywatnie, w latach 2006 - 2012, była żoną Toma Cruise'a. Para doczekała się córeczki Suri.

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2011 - "Jack i Jill"

2010 - "Chłopak do towarzystwa"

2008 - "Skok na kasę"

2005 - "Batman - Początek"

2005 - "Dziękujemy za palenie"

2004 - "Córka prezydenta"

2003 - "Wizyta u April"

1998 - 2003 - "Jezioro marzeń"

2002 - "Telefon"

2000 - "Cudowni chłopcy"

1997 - "Burza lodowa"

Brenton Thwaites (Jonas) - ur. 9 sierpnia 1989 roku w Cairns w Australii. Chociaż jego kariera dopiero się rozpoczyna, jego nazwisko już przewija się w zestawieniach najgorętszych nowych nazwisk w Hollywood. Chwilę przed premierą "Dawcy Pamięci" Brenton dał się poznać widzom dzięki kreacji Księcia Phillipa w "Czarownicy" (w tytułową postać wcieliła się Angelina Jolie). Wcześniej można go było podziwiać w serialach "SLiDE" i "Zatoka serc". Spodobał się również w filmie telewizyjnym "Blue Lagoon: The Awakening". Na premierę czekają kolejne produkcje z jego udziałem. W "Gods of Egypt" zobaczymy go u boku Gerarda Butlera, w "Ride" w duecie z Helen Hunt, a w "Son of a Gun" z Ewanem McGregorem. Na planie "The Signal" spotkał Laurence'a Fishburne'a. Z Australii przeniósł się do Los Angeles.

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2014 - "Czarownica"

2013 - "Oculus"

2012 - "Blue Lagoon: The Awakening"

Taylor Swift (Rosemary) - ur. 13 grudnia 1989 roku w Reading w USA. Jedna z najpopularniejszych amerykańskich wokalistek country i pop młodego pokolenia, laureatka siedmiu statuetek Grammy, w tym za najlepszy album. Jej piosenki regularnie trafiają na szczyty list przebojów i najlepiej sprzedających się utworów. Jej trasy koncertowe przyciągają miliony fanów. W 2012 roku magazyn "Time" umieścił jej nazwisko pośród 100 najbardziej wpływowych ludzi świata. Jest najmłodszą w historii "Billboardu" laureatką tytułu Kobiety Roku. W sumie ma już ponad 100 prestiżowych nagród i wyróżnień przemysłu muzycznego. Śpiewa i gra, ale również sama pisze swoje piosenki. Zainteresowała się także kinem - zarówno od strony muzycznej (zdarza się, że komponuje specjalnie na potrzeby filmów - m.in. "Igrzysk śmierci"), jak i aktorskiej. Przed kamerą zadebiutowała w 2009 roku - gościnnym występem w serialu "CSI: Kryminalne zagadki Las Vegas". Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawiła się rok później - w obsadzie komedii "Walentynki". Swój sukces stara się przekuć na pomoc innym - wspiera organizacje i fundacje, które zajmują się m.in. edukacją, ofiarami naturalnych katastrof, chorymi dziećmi. Wspiera ruch LGBT.

Wybrana filmografia:

2014 - "Dawca Pamięci"

2012 - "Lorax" (głos)

2010 - "Walentynki"

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Dawca pamięci

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje