Twórca "Factotum" w Warszawie

"Factotum" - drugi, po dobrze przyjętych "Historiach kuchennych" film Benta Hamera, który wchodzi na ekrany polskich kin, to ekranizacja prozy Charlesa Bukowskiego. "Najbardziej lubię w tym pisarzu charakterystyczny dla niego dystans do świata i siebie" - powiedział reżyser w czwartek, 6 października, na konferencji prasowej w Warszawie.

"Jako młody człowiek czytając prozę Bukowskiego widziałem przed oczyma film na niej oparty. Cenię jego pisarstwo, widzę też, jak wiele współcześni autorzy czerpią z Bukowskiego" - mówił Hamer.

Reklama

Główny bohater filmu to alter ego samego Bukowskiego - włóczący się po Los Angeles mężczyzna, który nade wszystko próbuje wymigać się od zajęć kolidujących z jego podstawowymi zainteresowaniami, jakimi są: kobiety, alkohol, hazard i pisanie.

W tej roli wystąpił Matt Dillon znany z hollywoodzkich komedii takich jak "Sposób na blondynkę".

"Początkowo zupełnie nie widziałem Dillona w tej roli, bo przyzwyczajony byłem do hollywoodzkiego stylu jego aktorstwa. Okazało się, że w roli alkoholika i dziwkarza jest bardzo przekonujący" - mówił Hamer.

Po "Historiach kuchennych", które w 2003 roku reprezentowały Norwegię w rywalizacji o Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego, "Factotum" to pierwszy nakręcony w Ameryce film Hamera. Tytuł zbiera dobre recenzje na całym świecie, poza Norwegią.

"Mam wrażenie, że krytycy mają do mnie pewien rodzaj żalu, że zrobiłem film w Ameryce i po angielsku" - dodał Hamer.

"Factotum" wchodzi na ekrany polskich kin 21 października. Wcześniej będzie go można zobaczyć na pokazach rozpoczynającego się w piątek, 7 października, 21 Warszawskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego, gdzie będzie wyświetlany w cyklu "Mistrzowskie dotknięcie".

Bent Hamer gościł już na WMFF ze swoim debiutanckim filmem "Eggs".

Hamer urodził się w Sandefjord w Norwegii w 1956 roku. Studiował teorię filmu i literaturę na uniwersytecie w Sztokholmie, uczęszczał także do tamtejszej akademii filmowej. Jest właścicielem wytwórni BulBul Film. Nakręcił dotychczas kilka obrazów krótkometrażowych i dokumentalnych oraz trzy filmy pełnometrażowe: "Eggs" (1995), "En dag til i solen" (1998) i "Historie kuchenne" (2003).

Dowiedz się więcej na temat: \ Film | Warszawa | film | twórca

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje