Reklama

Znany kucharz w kinie

W sobotę, 18 sierpnia, w warszawskim Sun Studiu realizujących polskie wersje językowe, odbyła się konferencja prasowa związana z dubbingiem animacji "Ratatuj". W spotkaniu udział wzięli aktorzy Agnieszka Grochowska i Cezary Kosiński, debiutujący w aktorskiej roli znany kucharz Karol Okrasa.

Na spotkaniu pojawili się również autor dialogów Jan Jakub Wecsile i reżyser dubbingu Waldemar Modestowicz. Polski "Ratatuj", który wspólnie zgotowali, wydaje się być robiony według najlepszego przepisu z możliwych.

Aktorzy opowiedzieli zebranym dziennikarzom o niecierpliwie oczekiwanej produkcji i o swoich doświadczeniach z dubbingiem "Ratatuja".

Agnieszka Grochowska, która wcieliła się w piękną kucharkę Colette, wyznała, co najbardziej podobało jej się w tej roli: "Miło było być przez chwilę osobą, która potrafi gotować. Prywatnie przyznam, że pracując przy tym filmie dowiedziałam się, z czego tak naprawdę składa się ratatouille; do tej pory byłam przekonana, że są w nim ziemniaki".

Reklama

"To musiała być polska wersja tej potrawy" - skomentował Karol Okrasa.

"Ratatouille obowiązkowo musi się składać z cukinii, bakłażanów, pomidorów i cebuli. Przyprawy dodajemy według własnego smaku, ale na pewno nie ma wśród nich ziemniaków!".

Cezary Kosiński podsumował: "Wbrew temu, co się może zdawać, Ratatuj nie jest poradnikiem kulinarnym, to film o przyjaźni i marzeniach. Dla mnie to była ważna rola i zupełnie inna praca. Pierwszy raz, grając, miałem przed oczami konkretnego widza - moje własne dzieci. Jeśli zdarzy się tak, że ludzie uznają, iż jest to moja najlepsza rola, będę szczęśliwy!".

"Ratatuj" zapowiada się na wielki przebój filmowej jesieni. Oprócz aktorów obecnych na konferencji, w obsadzie polskiej wersji językowej znaleźli się również m.in.: Zbigniew Zamachowski, Tomasz Karolak, Krzysztof Kowalewski i Marian Opania.

Film opowiada o przyjaźni szczura i fajtłapowatego pomocnika kuchennego - Linguiniego. Ich drogi połączy wspólna pasja, jaką jest gotowanie. Przy czym jeden z nich potrafi gotować, ale będąc stworzeniem wyjątkowo źle widzianym w kuchni, nie może swojego talentu pokazać; drugi zaś bardzo by chciał być mistrzem patelni, jednak jego talent pozostawia wiele do życzenia. Ta mieszanka pasji i umiejętności skłania ich do zawarcia zwariowanego paktu, w którym ciało nieporadnego Linguiniego stanie się medium dla kulinarnej magii Remy'ego. Taka kombinacja może zaowocować tylko czymś niezwykłym.

"Ratatuj" w kinach od 19 października.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy