Kuchnia w roli głównej, czyli najlepsze filmy o jedzeniu

Są filmy o superbohaterach, są opowieści katastroficzne, są też produkcje komediowe lub mrożące krew w żyłach. Ale od wielu lat na całym świecie powstają również filmy, których tematem jest... gotowanie i jedzenie. Dobrych tytułow tu nie brakuje. Przyjrzyjmy się zatem najlepszym ucztom w historii kina.

Na ekrany polskich kin wszedł właśnie film "Szef". Produkcję nazwano "najlepszą komedią kulinarną ostatniej dekady" (na poważnie) i "kulinarnym porno" (z przymrużeniem oka). Krytycy wręcz rozpływają się w komplementach. "Przepysznie zabawny! Idealna odtrutka na hollywoodzkie śmieciowe jedzenie" - pisze Rolling Stone. "Czarujący", "ekstremalnie śmieszny", "po prostu wspaniały" - licytują się Vanity Fair, Los Angeles Times i Variety.

Reklama

Bohaterem opowieści jest Carl Casper, szef kuchni renomowanej restauracji w Los Angeles. Kłótnia ze znienawidzonym krytykiem kulinarnym oraz konflikt z właścicielem restauracji powodują, że Carl rzuca pracę. Postanawia zacząć wszystko od nowa, korzystając ze wsparcia przyjaciół - pięknej kelnerki, z którą romansuje, swojej byłej żony i jej obecnego partnera. Wkrótce jego nowy projekt staje się głośny w całej Ameryce.

Przy tej okazji przypomnijmy sobie najlepsze uczty w historii kina.

Niewątpliwie jednym z najlepszych filmów, w którym pojawia się motyw jedzenia jest "Wielkie żarcie" Marco Ferreriego z 1973 roku. Czterech wysoko sytuowanych mężczyzn (w jednej z ról Marcelo Mastroianni) spotyka się w willi, by popełnić samobójstwo, zajadając się na śmierć. Bohaterowie filmu dopuszczają się orgii obżarstwa. Włoski reżyser nie szczędzi widzowi żadnych szczegółów "zabawy" ani śmiałych scen erotycznych.

Na początku lat 70. film uważany był za skandaliczny, dzisiaj określany jest przede wszystkim jako genialna metafora współczesnego świata, którego niepohamowana chęć konsumpcji prowadzi do samozagłady.

Zobacz fragmenty filmu "Wielkie żarcie":


Zupełnie inną rolę odgrywa jedzenie w filmie "Uczta Babette" w reżyserii Gabriela Axela. Jest rok 1871, tytułowa bohaterka przybywa do Danii, gdzie zostaje służącą w domu dwóch starszych sióstr, córek zmarłego pastora. Jednym z zadań Babette jest przygotowywanie posiłków dla członków wspólnoty, która tradycyjnie spotyka się w domu Filippy i Martine. Goście od lat jedzą to samo danie - rybę i zupę z chleba.

Kiedy Babette dowiaduje się, że jej los wygrał na loterii, postanawia za zgodą pań urządzić prawdziwą, "francuską kolację". W skromnym domu sióstr uczta Babette, która składa się ze specjalnie przywiezionych z Francji smakołyków, to prawdziwa rewolucja.

"Przepiórki w płatkach róży" w reżyserii Alfonso Arau to oparta na książce Laury Esquival historia o miłości i jedzeniu, której akcja dzieje się w Meksyku na początku XX wieku. Tita i Pedro nie mogą być ze sobą, gdyż matka Tity postanawia, że najmłodsza córka zostanie starą panną, by zgodnie z tradycją opiekować się nią na starość.

Aby być blisko swej ukochanej, Pedro bierze za żonę starszą siostrę Tity, Rosaurę. Dziewczyna piecze nowożeńcom weselny tort, a smutek, który odczuwa podczas pracy udziela się wszystkim, którzy go próbują. Tita odkrywa, że posiada dar przekazywania uczuć poprzez potrawy, które gotuje.

Podobno najlepsza jest francuska kuchnia. W 1976 roku powstała słynna komedia "Skrzydełko czy nóżka", w której główną rolę zagrał niezrównany Louis de Funes. Aktor wcielił się w niezwykle wymagającego mistrza francuskiej kuchni, który przygotowuje swój ostatni przewodnik po francuskich restauracjach. Jego książki kucharskie i programy telewizyjne przyniosły mu wielką sławę i autorytet. Mężczyzna kończy 60 lat i przechodzi na emeryturę, dlatego zamierza przekazać pałeczkę synowi. Nie wie jednak, że syn ma inne palny - w tajemnicy przed nim prowadzi zespół cyrkowy, w którym występuje jako klaun.

Zobacz fragmenty filmu "Skrzydełko czy nóżka":


W żadnych innych filmach czarny humor nie sprawdza się tak dobrze, jak w filmach o jedzeniu. Kiedy bowiem nic innego nie można zaserwować, zawsze pozostaje smakowity kąsek z człowieka...

Akcja filmu "Delikatesy" Jean-Pierre'a Jeuneta i Marca Caro rozgrywa się w postapokaliptycznym świecie, w kamienicy na obrzeżach miasta, do której wprowadza się młody mężczyzna. Bohater nie tylko nie wie, że kamienicą rządzi rzeźnik Clapet, ale nie jest również świadomy faktu, że jej nowi lokatorzy znikają w niewyjaśnionych okolicznościach.

Jak się okazuje nowo przybyli mieszkańcy giną spod ręki rzeźnika, który w ten sposób zdobywa mięso na handel. Wisielczy humor, niezwykła oprawa plastyczna i galeria dziwacznych postaci sprawiły, że francuski film szybko zyskał miano "kultowego".

W klimacie makabreski utrzymany jest również film Petera Greenaway'a "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek". Główny bohater filmu Albert Spieca jest gangsterem, który uwielbia dobrą kuchnię. Kiedy dowiaduje się o romansie swojej żony, publicznie oświadcza, że zabije swojego rywala, a następnie go zje...

Dzieło Greenawaya, który znany jest z tego, że nade wszystko dba o wizualną oprawę swoich dzieł, podobnie jak film Jueneta i Caro przyciąga niezwykłymi, klimatycznymi obrazami, choć w zupełnie innym stylu.

Filmy, w których dominuje motyw jedzenia znaleźć można również w kinowym repertuarze ostatnich lat. Są to jednak bardziej obyczajowe opowieści, których akcja rozgrywa się w kuchni lub w środowisku kucharzy niż filmy, w których jedzenie ma jakąś dodatkową wartość.

"Życie od kuchni" to remake niemieckiej komedii "Tylko Martha", w której Catherine Zeta-Jones wciela się w rolę pozbawionej uczuć szefowej kuchni, Marthy James, która musi zaopiekować się córką zmarłej siostry. Na dodatek w jej kuchni pojawia się nowy, przystojny kucharz Nick (Aaron Eckhart), który na przemian działa na bohaterkę jak kawałek słodkiej czekolady albo szczypta chilli.

Obsypany nagrodami film "Julia i Julia" to z kolei oparta na faktach historia Julii Powell (Amy Adams), która w ciągu roku postanowiła zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child (Meryl Streep). Złośliwi mówią, że wyreżyserowany przez Norę Ephron film udowadnia, że kobieta może spełnić się tylko w kuchni, mniej złośliwi, że film jest wspaniałą, lekka komedią o miłości do francuskiej kuchni i poszukiwaniu własnej życiowej drogi.

Francuska komedia "Faceci od kuchni" w reżyserii Daniela Cohena. Alexandre Lagarde (Jean Reno), uznany w całym Paryżu mistrz kuchni, cierpi na brak kulinarnej weny, w dodatku właściciel restauracji zamierza zmienić menu na znacznie tańszą kuchnię molekularną. Na szczęście na drodze zdruzgotanego mistrza staje niesforny, ale bardzo zdolny Jacky Bonnot - człowiek, który potrafi ugotować wszystko.

"Jiro śni o sushi" to dokument Davida Gelba z muzyką Philipa Glassa o 85-letnim Jiro Ono, jednym z najsłynniejszych mistrzów sushi na świecie. Jiro Ono całkowicie poświęcił życie doskonaleniu swojej profesji. Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal od dziecka . Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi. Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji. Fascynująca historia o wielkiej pasji.


A jakie są Wasze ulubione filmy o jedzeniu?

Ciekawi Cię, co w najbliższym czasie trafi na ekrany - zobacz nasze zapowiedzi kinowe!

Chcesz obejrzeć film? Nie możesz zdecydować, który wybrać? Pomożemy - poczytaj nasze recenzje!

Chcesz poznać lepiej swoich ulubionych artystów? Poczytaj nasze wywiady, a dowiesz się wielu interesujących rzeczy!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje