Reklama

Grzegorz Łapanowski: Kucharz z ważną misją

- ​Gotuję, by żyć. I kocham to, co robię - mówi Grzegorz Łapanowski, znany widzom jako juror kulinarnego talent show. Teraz w polskich szkołach promuje ideę zdrowego jedzenia.

- ​Gotuję, by żyć. I kocham to, co robię - mówi Grzegorz Łapanowski, znany widzom jako juror kulinarnego talent show. Teraz w polskich szkołach promuje ideę zdrowego jedzenia.
"O zrobieniu tego programu myślałem od lat" - mówi o "Misji stołówka" Grzegorz Łapanowski /Jordan Krzemiński /AKPA

W "Top Chefie" Grzegorz Łapanowski ocenia umiejętności i talent innych kucharzy. Tymczasem w programie "Misja stołówka" ten zwolennik tradycyjnej kuchni, sezonowych przysmaków i lokalnych specjałów przeprowadza rewolucję w stołówkach polskich szkół.

- To część większego projektu - wyjaśnia gospodarz programu. - Od kilku lat prowadzę fundację "Szkoła na widelcu" i w ramach jej działalności promujemy zdrowe jedzenie w szkołach oraz przedszkolach. Dzięki "Misji..." pokazujemy widzom, jak wygląda żywienie w stołówkach i co warto w nim zmienić. - Moim zadaniem jest udowodnienie, że nasze dzieci nie muszą być źle i monotonnie karmione - dodaje.

Reklama

Ekipa programu jeździ po całej Polsce, odwiedzając szkoły, które zgłosiły chęć przejścia żywieniowej rewolucji. - Wybieraliśmy te, w których faktycznie jest coś do zrobienia - wyjaśnia Grzegorz Łapanowski. W placówkach, które wizytuje, edukuje dyrekcję i kuchenny personel. Zmienia menu i pokazuje, że można gotować smacznie, zdrowo, a przy tym niedrogo.

Swoją pasją do dobrego jedzenia zaraża także dzieci. - Spotykam się również z rodzicami, gdyż bez nich żadna zmiana w przyzwyczajeniach żywieniowych najmłodszych nie jest możliwa - tłumaczy. Na każdą stołówkową rewolucję gospodarz programu ma zaledwie dwa dni. - To maraton, w którym udział bierze masa ludzi - dietetyczki, kucharze, psycholog - wyjaśnia Łapanowski. Ze szkołami utrzymujemy kontakt po wyjeździe - mówi.

W najbliższym odcinku zobaczymy stołówkę w jednej ze szkół w Aleksandrowie Łódzkim. W tej placówce trzy kucharki gotują obiad dla... 400 dzieci.

Podobną rewolucję żywieniową od wielu lat z sukcesem przeprowadza inny znany kucharz, Jamie Oliver. Dzięki swojej kampanii "Feed Me Better" Brytyjczyk wydał wojnę śmieciowemu jedzeniu i zmienił oblicze szkolnych stołówek w Wielkiej Brytanii. Trzymamy kciuki, by "Misja stołówka" również odniosła taki sukces.

JBJ

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: Grzegorz Łapanowski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy