"Bake Off - Ale Ciacho!": Lista uczestników

Znamy pełną listę uczestników nowego show TVP2. Już w poniedziałek, 5 września, rusza "Bake Off - Ale Ciacho!", najbardziej apetyczny program w polskiej telewizji, w którym rywalizować będzie 12 amatorów wypieków z całej Polski. Zobaczcie, kim są bohaterowie programu.

Jurorzy - Krzysztof Ilnicki oraz Gosia Molska oraz prowadzące - Paulina Mikuła i Anna Gacek

Tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 tysięcy złotych - o taką nagrodę główną walczyć będzie 12 śmiałków nowego kulinarnego show TVP2. Wśród nich zobaczymy m.in. motocyklistę, który kocha piec, 16-letnią uczennicę liceum, producentkę hula hop i miłośnika fryzjerstwa.

Reklama

W każdym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy będą musieli zmierzyć się z zadaniem technicznym, ujawnionym tuż przed startem konkurencji oraz przygotować autorski wypiek, który skradnie serca wymagających jurorów: Krzysztofa Ilnickiego oraz Gosi Molskiej.

Każdy odcinek będzie poświęcony innej tematyce, np. pieczenie chleba, wypieki z różnych stron świata czy wypieki wytrawne. Smakowitej rywalizacji przyglądać się będą prowadzące Paulina Mikuła i Anna Gacek.

W każdym odcinku zobaczymy także Roberta Makłowicza, który, przemierzając Polskę, będzie zdradzał widzom tajniki świata wypieków. Zaraz po poniedziałkowym odcinku widzowie będą mogli zobaczyć także "Bake Off - Ale wypiek", w którym Makłowicz wspólnie z Gosią Molską i Krzysztofem Ilnickim będą zgłębiać arkana wiedzy piekarniczej i cukierniczej.

"Bake Off - Ale Ciacho!" jest programem realizowanym na podstawie brytyjskiego formatu "The Great British Bake Off" stworzonego przez Love Productions i pokazywanego w ponad 20 krajach. To jeden z hitów emitowanych w stacji BBC1 - w 2015 roku był najchętniej oglądanym programem w Wielkiej Brytanii z widownią na poziomie 15 milionów.

Uczestnicy:

Krystyna Banaczkowska, 59 lat - Starachowice
Piecze od 10 lat, jest samoukiem. Odpoczywa przy pieczeniu, szydełkowaniu i robieniu na drutach. Kocha psy, a szczególnie wyżły. Mieszka z mężem i psem. Obecnie nie pracuje.

Natalia Chwarścianek, 16 lat - Zakrzewo
Mieszka z rodzicami i starszym rodzeństwem. Ma trzy psy. Piecze od 2 lat, głównie dla rodziców. Ma talent muzyczny - gra na basie. Lubi sport, a szczególnie rolki i rower. Wzorowa uczennica liceum - klasy drugiej o profilu biologiczno-chemicznym. Jej popisowe danie to staropolski piernik z domowymi powidłami śliwkowymi.

Małgorzata Rybacka, 36 lat - Lubraniec
Zajmuje się produkcją hula hop. Ma męża i dwóch synów. Charakteryzują ją bardzo duże umiejętności manualne i plastyczne. Jest samoukiem, a piec zaczęła zaledwie kilka miesięcy temu.

Julia Podniesińska, 23 lata - Lublin
Studentka 5 roku medycyny. Żona, matka 2 dzieci: 3-miesięcznej Helenki i 3-letniego Stasia. Zaczęła piec 3 lata temu, zainspirowana telewizyjnymi programami kulinarnymi. Zależy jej na tworzeniu oryginalnych deserów i niebanalnych połączeń smakowych. Prowadzi aktywny tryb życia. Lubi sport, zwłaszcza tenis.

Bogna Nadolska, 33 lata - Bojano
Mieszka w Trójmieście. Razem z mężem prowadzi uprawę pieczarek. Jest szczęśliwą mamą bliźniąt. Była na wielu kursach, zna wiele ciekawych zdobień, a jej specjalnością są torty. Piecze od 12 roku życia. Jej hobby to jeździectwo.

Aleksandra Szajnóg, 22 lata - Piastów
Jest samoukiem i piecze od 5 lat. Jej popisowe danie to torcik dacquoise kawowo-czekoladowy. Pasjonuje się tańcem z ogniem. Studiuje na SGGW. Marzy o prowadzeniu własnej kawiarni. Ma dwa koty.

Agata Dobrzykowska - 34 lata, Poznań
Piecze od dziecka. Nauczyła ją tego babcia, która już 7-letnią Agatę wprowadziła w tajniki smażenia pączków. Mieszka ze swoim partnerem. Skończyła studia ogrodnicze. Na co dzień prowadzi warsztaty florystyczne na zmianę z kulinarnymi. Relaksuje się, uprawiając ogródek i piekąc torty.

Mariusz Biedrowski, 45 lat - Warszawa
Motocyklista, który kocha piec. Sztuki pieczenia nauczył się od mamy i babci. Piecze głównie dla swojej dziewczyny. Ma 2 dorosłych synów. Pracuje jako instruktor gry w tenisa. Uwielbia motocykle, naprawianie ich go relaksuje.

Aleksander Domieracki, 22 lata - Inowrocław
Piecze od 6 lat. Nauczył się tego od mamy i babci. Interesuje się fryzjerstwem. Jego pasją jest również malarstwo - czasem szkicuje coś w plenerze. Marzy o własnej cukierni. Najbardziej lubi piec torty.

Tomasz Cieśla, 37 lat - Katowice
Jego praca jest związana z branżą okołogórniczą. Piecze dla żony, znajomych i dwójki swoich dzieci. Pieczenia nauczyła go mama. Jest bardzo rodzinny. Jego hobby to pływanie, marzy o zwiedzaniu świata.

Antoni Rochala, 17 lat - Łódź
Zainteresował się pieczeniem 4 lata temu, jest samoukiem. Kocha projektować i szyć ubrania. Jest ambitnym i pracowitym uczniem liceum. Piecze dla rodziców, brata i babci.

Sylwia Grodzka-Haba, 32 lata - Mysłowice
Piecze dla męża i synka, jest samoukiem. Mąż kocha ciasta, a synek kremy. Marzy o tym, żeby pieczenie było cały czas przyjemnością dla niej i dla innych. W tej chwili zajmuje się domem. Mówi o sobie "perfekcyjna pani domu".

Jury

Krzysztof Ilnicki

Absolwent Thames Valley University w Londynie na kierunku Międzynarodowych Sztuk Kulinarnych. W trakcie swojej kariery gastronomicznej zawędrował do londyńskiej Mirabelle Marco Pierre White’a, gdzie pełnił funkcję zastępcy szefa cukierni. W michellenowskiej restauracji Hakkasan w Londynie (wyróżnionej jako najlepsza azjatycka restauracja na świecie i 19. wśród 50. najlepszych na świecie) był szefem cukierni, a jego flagowym deserem - sernikiem kokosowym - zachwycił się brytyjski dziennik "The Guardian".

W Polsce szefował cukierni sopockiego Sheratona, wykładał także technologię czekolady na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obecnie prowadzi autorską pracownię Umam w Gdańsku. W tym roku został laureatem prestiżowej nagrody AIG PRIX przyznawanej przez Europejską Akademię Gastronomiczną, zdobywają tytuł Najlepszego cukiernika w Polsce (Prix au Chef Pâtissier).

Gosia Molska

Dziennikarka kulinarna, producentka programów kulinarnych i foodproducer w dużych kulinarnych show. Kulinarne szlify zdobywała pod okiem Hanny Szymanderskiej.

Podczas swoich kulinarnych podróży odwiedziła już pół Europy, Indie, Malezję, Tajlandię, Sri Lankę, Koreę i kawałek Afryki. Cały czas ma apetyt na więcej, a Polska stanowi dla niej nieustanny obiekt smakowitych badań. W swoim programie "Polska Molskiej" odkrywała tajemnice rodzimej, lokalnej kuchni. Autorka książki "Kuchnia Regionalna". Felietonistka Polska The Times. Obecnie związana z programem śniadaniowym "Pytanie na Śniadanie" w TVP2, w którym prowadzi kącik kulinarny i cykl podróżniczy. Mama 5-letniej Malinki. Kocha to, co robi.

Prowadzące

Paulina Mikuła

Najsłynniejsza polonistka młodego pokolenia, autorka popularnego vloga "Mówiąc Inaczej" oraz bestsellerowej książki pod tym samym tytułem. Na co dzień, w dowcipny i lekko ironiczny sposób, uczy Polaków mówić po polsku. Jest smakoszem i łasuchem - uwielbia ciasta i ciasteczka. W programie szuka niebanalnych osobowości, kulinarnych talentów i nowych smaków.

Anna Gacek

Dziennikarka związana z radiową Trójką, w której prowadzi autorski program "Aksamit" oraz - wspólnie z Wojciechem Mannem - audycję "W tonacji Trójki". Prywatnie uwielbia rzeczy piękne, zmysłowe i przyjemne - nie wierzy w diety, wierzy w jedzenie. Wychowana na wybitnym torcie orzechowym babci i jej niezapomnianych biszkoptach. W programie "Bake Off - Ale Ciacho!" szuka sztuki kulinarnej pełnej pasji i idealnego sufletu czekoladowego.

Pierwszy odcinek "Bake Off - Ale Ciacho!" już w poniedziałek 5 września o godzinie 21:45 w TVP2.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje