"Wtorek": TWÓRCY

Witold Adamek (reżyseria, scenariusz, zdjęcia)

Reklama

Urodzony w 1945 roku. Absolwent Wydziału Operatorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Od 1971 r. operator filmów fabularnych i dokumentalnych. Od 1989 r. producent. „Poniedziałek” był jego debiutem fabularnym.

Wybrana filmografia:

„C.K. Dezerterzy” (1975), reż. Janusz Majewski - zdjęcia

„Grzech Antoniego Grudy” (1975), reż. Jarzy Sztwiertnia - zdjęcia

„Polskie drogi/ serial telewizji” (1976), reż. Janusz Morgenstern - zdjęcia

„Olimpiada 40” (1980), reż. Andrzej Kotkowski - zdjęcia

„Z biegiem lat z biegiem dni”/ serial telewizji (1980), reż. Andrzej Wajda - zdjęcia

„Jan Serce”/ serial telewizji (1981), reż. Radosław Piwowarski - zdjęcia

„Nadzór’ (1985), reż. Wiesław Saniewski - zdjęcia (Nagroda na Festiwalu Filmowym w Mannheim)

„Baryton” (1985), reż. Janusz Zaorski - zdjęcia

„Jezioro Bodeńskie” (1986), reż. Janusz Zaorski -zdjęcia (Nagroda na Festiwalu Filmowym w Locarno)

„Bohater roku” (1986), reż. Feliks Falk - zdjęcia (Nagroda na Festiwalu Filmowym w Moskwie)

„Pociąg do Hollywood” (1987), reż. Radosła Piwowarski - zdjęcia

„Krótki film o miłości” (1988), reż. Krzysztof Kieślowski - zdjęcia (Nagroda Grand Prix w San Sebastian)

„Piłkarski Poker” (1988), reż. Janusz Zaorski - zdjęcia

„Biesy” (1988), reż. Andrzej Wajda - zdjęcia

„Arsen Lupin”/ serial telewizji (1988), reż. Michael Boisrond - zdjęcia

„Obywatel Piszczyk” (1989), reż. Andrzej Kotkowski - zdjęcia

„Maria Curie”/ serial telewizji Michael Boisrond - zdjęcia

„Domena Władzy” (1991), reż. John Irvin, wyst. Donald Sutherland - zdjęcia

„Ferdydurke” (1992), reż. Jerzy Skolimowski - zdjęcia

„Szwadron” (1992), reż. Juliusz Machulski - zdjęcia

„Kolejność uczuć” (1993), reż. Radosław Piwowarski - zdjęcia (Złote Lwy na Festiwalu Filmowym w Gdyni)

„Spis cudzołożnic” (1994), reż. Jerzy Stuhr - zdjęcia i produkcja (Nagroda Specjalna na Festiwalu Filmowym w Gdyni)

„Girl Guide” (1995), reż. Juliusz Machulski - zdjęcia i produkcja (Złote Lwy na Festiwalu Filmowym w Gdyni)

„Matki, żony i kochanki” (1996), reż. Juliusz Machulski - zdjęcia

„Złoto Dezerterów” (1998), reż. Janusz Majewski - zdjęcia

„Poniedziałek” (1998) - zdjęcia i reżyseria

„Praktykant” (2000), reż. Jacek Bromski - zdjęcia

„Żółty Szalik” (2000), reż. Janusz Morgenstern - zdjęcia (Złoty Klakier na Festiwalu Filmowym w Gdyni)

„Wtorek” (2001), reż. Witold Adamek - zdjęcia, reżyseria i scenariusz

NAGRODY:

Indywidualna nagroda za zdjęcia - „Lwy Gdańskie” za filmy:

„Baryton”

„Nadzór”

„Yesterday”

X Festiwal Polskich Filmów Fabularnych - Gdańsk 1985

Nagroda „AGFA”

„Jezioro Bodeńskie”

Festiwal Polskich Filmów Fabularnych - Gdańsk 1986r.

Indywidualna nagroda za zdjęcia - „Lwy Gdańskie” za filmy:

„Dotknięci”

„Krótki film o miłości”

„Obywatel Piszczyk”

XIII Festiwal Polskich Filmów Fabularnych- Gdańsk 1988

Nagroda za zdjęcia

„Dzieci i ryby”

Festiwal Filmów - Phenian 1998

REŻYSERIA FILMU FABULARNEGO

„PONIEDZIAŁEK” 1998

- Grand Prix „Wielki Jantar” w konkursie międzynarodowym - Koszalin KSF „Młodzi i Film” 1999r.

- Nagroda Młodych - nagroda specjalna przyznawana przez Jury Młodych - Koszalin KSF „Młodzi i Film”

- Srebrny Jantar - główna nagroda za film Polski w konkursie filmów polskich za najlepszy film - Koszalin KSF „Młodzi i Film” 1999r.

DZIAŁALNOŚĆ PRODUCENCKA OD 1993 r.

„Spis cudzołożnic”

- Nagroda Specjalna Jury - Festiwal Filmów Fabularnych Gdynia 1994 r.

„Girl Guide”

- Złote Lwy - Grand Prix - Festiwal Filmów Fabularnych Gdynia 1995 r.

- Złoty Klakier - Nagroda Publiczności Festiwal Filmów Fabularnych Gdynia 1995r.

„Daleko od okna”

NAGRODY NA XXV FESTIWALU POLSKICH FILMÓW FABULARNYCH:

- HERKULES 2000 - Nagroda Jury Młodzieżowego Fundacji Integracji Europejskiej

- Najlepsza rola kobieca

- Najlepsza rola drugoplanowa męska

- Najlepsze zdjęcia do filmu fabularnego

- Scenografia

- Kostiumy

NAGRODA PUBLICYSTYCZNA ZA FILM W OBRONIE GODNOŚCI I TOLERANCJI - SZTOKHOLM 2000

Robert Brutter (scenariusz)

Wybrana filmografia:

„Amok” (1998), reż. Natalia Koryncka-Gruz

„Fuks” (1999), reż. Maciej Dutkiewicz

„Operacja Samum” (1999), reż. Władysław Pasikowski

„W pustyni i w puszczy” (2000)

„Tam, gdzie żyją Eskimosi” (2001)

Wojciech Jędrkiewicz (scenariusz)

Scenarzysta, producent, były krytyk filmowy.

Wybrana filmografia z ostatnich lat:

„Ekstradycja” (1996) - produkcja

„Matki, żony, kochanki” (1998), reż. Juliusz Machulski - produkcja

„Na dobre i złe” - produkcja

„M jak miłość” - produkcja

„Powrót wilczycy”(1990), reż. Marek Piestrak - współautor scenariusza

„Kamienna tajemnica” - współautor scenariusza

„Plecak pełen przygód” - współautor scenariusza

„Poniedziałek”(1998), reż. Witold Adamek - współautor scenariusza

Milenia Fiedler (montaż)

Wybrana filmografia:

„Życie za życie. Maksymilian Kolbe” (1990), reż. Krzysztof Zanussi

„Czas Zdrady” (1996), reż. Wojciech Marczewski

„Szczęśliwego Nowego Jorku” (montaż materiałów video) (1997), reż. Janusz Zaorski

„Złotopolscy” (montaż większości odcinków)

„Amok” (1998), reż. Natalia Koryncka-Gruz

„Fuks” (1999), reż. Maciej Dutkiewicz

„Wrota Europy” (1999), reż. Jerzy Wójcik

Nagrody:

1997 Czas zdrady. Gdańsk-Gdynia (FPFF) nagroda za montaż

Arkadiusz Kośmider (scenografia)

Wybrana filmografia:

„Młode wilki ˝” (1997), reż. Jarosław Żamojda

„Gniew” (1997), reż. Marcin Ziębiński

„Poniedziałek” (1998), reż. Witold Adamek

„Chłopaki nie płaczą” (1999), reż. Olaf Lubaszenko

„Człowiek wózków” (2000), reż. Mariusz Malec

„Poranek kojota” (2001), reż. Olaf Lubaszenko

Tadeusz Drewno (kierownictwo produkcji)

Wybrana filmografia:

„Wesele” (1972), reż. Andrzej Wajda

„Zazdrość i medycyna” (1973), reż. Janusz Majewski

„Zaklęte rewiry” (1975), reż. Janusz Majewski

„Barwy ochronne” (1976), reż. Krzysztof Zanussi

„Spirala” (1978), reż. Krzysztof Zanussi

„Szpital przemienienia” (1978), reż. Edward Żebrowski

„Konopielka” (1981), reż. Witold Leszczyński

„Przesłuchanie” (1982), reż. Ryszard Bugajski

„Siekierezada” (1985), reż. Witold Leszczyński

„Obywatel Piszczyk” (1988), reż. Andrzej Kotkowski

„Girl Guide” (1995), reż Juliusz Machulski

„Matki, żony i kochanki” (1998), reż. Juliusz Machulski

„Dług” (1999), reż. Krzysztof Krauze

„Daleko od okna” (2000), reż. Jan Kolski

„Enduro bojz” (2000), reż. Piotr Starzak

„Requiem” (2000), reż. Witold Leszczyński

„Wtorek” (2001), reż. Witold Adamek

Nagrody:

1980 - Odznaczenie (Zasłużony Działacz Kultury i Sztuki)

1981 - Odznaczenie (Złoty Krzyż Zasługi)

1986 - Nagroda Koła Reżyserów SFP, przyznana na XI Festiwal Filmowy w Gdyni

1989 - Nagroda Indywidualna Rektora Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach

1998 - Odznaczenie (Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski z okazji 50-lecia PWSFTviT)

Paweł Mossakowski (produkcja)

Urodzony w 1957 roku w Warszawie. Po ukończeniu socjologii na Uniwersytecie Warszawskim pracował kilka lat jako asystent w Instytucie Socjologii Kultury. W 1984-1986 przebywał w Anglii i Francji, zatrudniając się między innymi jako kucharz, kelner, robotnik budowlany i malarz pokojowy. Po powrocie do Polski pisał słuchowiska radiowe i sztuki teatralne. Od 1989 roku jest recenzentem filmowym „Gazety Wyborczej”, a od 1996 dyrektorem programowym „Canal Plus Film”.

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Wtorek

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje