Reklama

Reklama

Reklama

"Wielki Liberace": SYLWETKI TWÓRCÓW

Steven Soderbergh

Reklama

Reklama

Filmowiec-orkiestra: reżyser, scenarzysta, producent, operator, montażysta. Jego kariera zaczęła się jak u Hitchcocka - Złotą Palmą i nominacją do Oscara w kategorii najlepszy scenariusz za słynne "Seks, kłamstwa i kasety wideo" z 1989 roku, które zdefiniowały niezależne kino na następne dekady.

Potem napięcie rosło z kolejnymi nagradzanymi filmami, odmiennymi stylistykami i gatunkami, z którymi Soderbergh postanawiał się mierzyć: komedia sensacyjna ("Ocean's Eleven"), zaangażowane kino obyczajowe ("Traffic", który przyniósł mu Oscara za reżyserię czy "Erin Brockovich" z nominacją do Oscara), science-fiction ("Solaris" na podstawie prozy Stanisława Lema), biografie ("Che" - dwuczęściowy portret słynnego rewolucjonisty), eksperymenty formalne ("Full Frontal").

"Wielki Liberace" to kolejne spotkanie Soderbergha na planie filmowym z Michaelem Douglasem - zrealizowali razem "Traffic", "Ścigana" - oraz Mattem Damonem, z którym pracował przy filmach "Intrygant", "Che" "Contagion-Epidemia Strachu", "Ocean's Eleven" i jego kontynuacjami.

Steven Soderbergh po 24 latach realizacji filmów zapowiedział, że "Wielki Liberace" to ostatni film w jego karierze.

Wybrana filmografia:

1989 Seks, kłamstwa i kasety wideo / Sex, Lies and Videotapes

1993 Król wzgórza / King Of The Hill

1998 Co z oczu, to z serca / Out Of Sight

1999 Angol / The Limey

2000 Erin Brokovich

2000 Traffic

2001 Ocean's Eleven: Ryzykowna gra / Ocean's Eleven

2002 Solaris

2008 Che

2011 Contagion - Epidemia strachu / Contagion

2011 Ścigana / Haywire

2012 Magic Mike

2013 Panaceum / Side Effects

Michael Douglas

Jeden z najsłynniejszych i najpopularniejszych aktorów ostatnich 40 lat, bo tyle czasu trwa jego filmowa kariera. Laureat Oscara i Złotego Globu za słynną rolę Gordona Gekko w głośnym "Wall Street" Oliviera Stone'a z 1987 roku. Występ w zrealizowanej 23 lata później kontynuacji przyniósł Douglasowi kolejną nominację do Złotego Globu, podobnie jak role w filmach "Cudowni chłopcy", "Prezydent - miłość w Białym Domu", "Wojna państwa Rose", "Ulice San Francisco", czy "Hail, Hero!". Za wkład w rozwój światowej rozrywki aktor otrzymał prestiżową nagrodę imienia Cecila B. DeMille'a w 2004 roku. Na liście jego nagród znajdują się też trzy nagrody Emmy za serial "Ulice San Francisco" i jedna za gościnny występ w "Will i Grace". Amerykański Instytut Filmowy uhonorował Douglasa nagrodą za całokształt twórczości w 2009 roku.

Douglas jest także uznanym producentem filmowym z takimi filmami w portfolio, jak "Chiński syndrom", "Miłość, szmaragd i krokodyl", "Linia życia", "Zaklinacz deszczu", czy "Lot nad kukułczym gniazdem", za który w 1976 roku otrzymał Oscara w kategorii najlepszy film.

Wybrana filmografia aktorska:

1978 Coma

1979 Chiński syndrom / The China Syndrome

1984 Miłość, szmaragd i krokodyl / Romancing the Stone

1987 Fatalne zauroczenie / Fatal Attraction

1987 Wall Street

1989 Wojna państwa Rose / The War of the Roses

1992 Nagi instynkt / Basic Instinct

1993 Upadek / Falling

1997 Gra / The Game

2000 Cudowni chłopcy / Wonder Boys

2000 Traffic

2010 Wall Street: Pieniądz nie śpi / Wall Street. Money Never Sleeps

Matt Damon

"Wielki Liberace" to siódmy wspólny film Soderbergha i Damona, laureata Oscara i Złotego Globu za rolę w "Invictus-Niepokonany". Aktor otrzymał też nominacje do obu nagród m.in. za występy w "Buntownik bez powodu", "Utalentowany Pan Ripley", czy "Intrygant" w reżyserii Soderbergha. W ostatnich latach olbrzymią popularność przyniosło Damonowi wcielenie się w agenta Bourne'a w filmach "Tożsamość Bourne'a", "Krucjata Bourne'a" oraz "Ultimatum Bourne'a".

Aktor dał się poznać także jako utalentowany scenarzysta. Za napisany wspólnie z Benem Affleckiem scenariusz "Buntownika z wyboru" otrzymał zarówno Oscara, jak i Złoty Glob. Na jego koncie są też nominacje do Emmy za produkcję dokumentalnej serii telewizyjnej "Project Greenlight".

Wybrana filmografia aktorska:

1997 Buntownik z wyboru / Good Will Hunting

1998 Szeregowiec Ryan/ Private Ryan

1999 Dogma

1999 Utalentowany pan Ripley / Talented Mr. Ripley

2001 Ocean's Eleven: Ryzykowna gra / Ocean's Eleven

2002 Gerry

2002 Tożsamość Bourne'a / The Bourne Identity

2005 Nieustraszeni bracia Grimm / The Brothers Grimm

2006 Infiltracja / The Departed

2009 Intrygant / The Informant!

2010 Invictus - Niepokonany / Invictus

2010 Prawdziwe męstwo / True Grit

2012 Promised Land

2013 Elizjum / Elysium

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Wielki Liberace

Reklama

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje