Reklama

Reklama

Reklama

"Good bye, Lenin!": TWÓRCY

WOLFGANG BECKER (reżyser, współautor scenariusza)

Reklama

Reklama

Wolfgang Becker urodził się w Hemer, w Nadrenii Północnej - Westfalii w 1954 roku. Studiował historię i literaturę niemiecką oraz amerykańską na uniwersytecie w Berlinie. Następnie studiował w Niemieckiej Akademii Filmu i Telewizji. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę filmem dyplomowym SCHMETTERLINGE (BUTTERFLIES), adaptacją opowiadania brytyjskiego pisarza Iana McEwana. Film zdobył Oskara dla filmu studenckiego (Student Film Award) w Hollywood, Złotego Lamparta na Festiwalu Filmów w Locarno oraz Saarland Premier Award na Max Ophüls Festival w 1988 roku.

W 1991 roku wyreżyserował film pt. BLUTWURSTWALZER [BLOOD SAUSAGE WALTZ] z telewizyjnej serii TATORT (SCENE OF THE CRIME). Jego praca została bardzo dobrze przyjęta i wkrótce nakręcił dla telewizji film KINDERSPIELE (CHILD'S PLAY), który później był rozpowszechniany w kinach.

W 1994 Becker został współzałożycielem X FILME CREATIVE POOL GmbH i pierwszym filmem, który tam nakręcił był DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE (LIFE IS ALL YOU GET) w 1997 roku, z udziałem Jürgena Vogela i Christiane Paul w rolach głównych. Film cieszył się niezwykłym powodzeniem.

Filmografia:

2002 GOOD BYE, LENIN! (fabularny)

1997 DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE (LIFE IS ALL YOU GET) (fabularny)

1992 KINDERSPIELE (telewizyjny), CELIBIDACHE (dokumentalny)

1991 BLUTWURSTWALZER (BLOOD SAUSAGE WALTZ) z telewizyjnej serii TATORT (SCENE OF THE CRIME)

1987 SCHMETTERLINGE (BUTTERFLIES) (fabularny)

STEFAN ARNDT (producent)

Stefan Arndt urodził się w Monachium w 1961 roku. W latach dziewięćdziesiątych Arndt, Tom Tykwer, Dani Levy i Wolfgang Becker założyli X-FILME CREATIVE POOL, firmę, w której Arndt zajmuje się produkcją powstających tam filmów. I tak Dani Levy wyreżyserował tam STILLE NACHT (1995) i MESCHUGGE (THE GIRAFFE, 1998), Wolfgang Becker DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE (LIFE IS ALL YOU GET, 1997), Sebastian Schipper ABSOLUTE GIGANTEN (GIGANTIC, 1999), Horst J. Sczerba HERZ (HEART, 2001), Dani Levy VÄTER (FATHERS, 2002), Tom Tykwer SEN ZIMOWY (WINTERSCHLÄFER, 1997), BIEGNIJ, LOLA BIEGNIJ (LOLA RENNT, 1998), KSIĘŻNICZKA I WOJOWNIK (DER KRIEGER UND DIE KAISERIN, 2000) i NIEBO (HEAVEN 2002).

Obecnie Stefan Arndt pracuje nad produkcją DIE LIEBE IN GEDANKEN (LOVE IN MIND, w reżyserii Achima von Borriesa) oraz LAUTLOS (WITHOUT A SOUND, w reżyserii Mennan Yapo).

W 1984, Stefan Arndt był współzałożycielem Sputnik Kino Kollektiv w Berlinie, a w 1992 roku został szefem Sputnik Film. W tym samym czasie założył z Tomem Tykwerem Liebesfilm, firmę producencką, w której rok później powstał pierwszy film Tykwera ZABÓJCZA MARIA (DIE TÖDLICHE MARIA).

MARTIN KUKULA (zdjęcia)

MARTIN KUKULA od dawna współpracuje z Wolfgangiem Beckerem. Był autorem zdjęć jego wszystkich filmów: SCHMETTERLINGE (BUTTERFLIES) z 1987 roku, BLUTWURSTWALZER (BLOOD SAUSAGE WALTZ) - odcinek z telewizyjnej serii TATORT (SCENE OF THE CRIME), KINDERSPIELE (CHILD'S PLAY) z 1992 roku i AS LEBEN IST EINE BAUSTELLE (LIFE IS ALL YOU GET) z 1997 roku. Za ostatnie dwa filmy otrzymał German Camera Award.

Jest także autorem zdjęć do: PORTRÄT INGE MORATH (PORTRAIT OF INGE MORATH, 1991) w reżyserii Sabine Eckhard, filmu Lienharda Wawrzyna DER BLAUE (THE BLUE ONE, 1994), DAS TRIO (THE TRIO, 1997) w reżyserii Hermine Huntgeburth oraz M.X. Oberga EIN TODSICHERES GESCHÄFT (1999). Kukula był operatorem kilku odcinków z serii "Stadtindianer" ("City Indians") produkowanych przez ZDF. Nakręcił zdjęcia także do "Lauras Entscheidung" ("Laura's Decision"), "Nur der Sieg zählt" ("Only Victory Counts") i "Der rote Engel" ("The Red Angel") w reżyserii Uwe Janson. Ostatnio pracował dla telewizji przy "Babykram ist Männersache" ("Baby Stuff is a Man's Job"), "Halt mich fest" ("Hold Me Tight"), "Gnadenlose Bräute" ("Merciless Brides"), "Der Mann von nebenan" ("The Man Next Door"), "Pommery und Putenbrust" ("Pommery and Turkey Breast") oraz "Die Frau auf dem Baum" ("The Woman in the Tree").

PETER R. ADAM (montaż)

Peter R. Adam rozpoczął karierę w 1981 roku jako reżyser dźwięku w filmie Rolanda Emmericha DAS ARCHE NOAH PRINZIP (THE NOAH'S ARK PRINCIPLE). Od tego czasu zajmował się montażem obrazu i dźwięku w licznych filmach w kraju i za granicą, współpracował przy produkcji wideoklipów, reklam telewizyjnych i zwiastunów filmowych.

W 1998 roku otrzymał German Film Award za montaż filmu Josepha Vilsmaiera COMEDIAN HARMONISTS.

Urodził się w 1957 roku w Pirmasens, obecnie mieszka w Monachium.

Wybrana filmografia:

2002 GOOD BYE, LENIN!, reż. Wolfgang Becker

2000 DER KLEINE VAMPIR (WAMPIREK), reż. Uli Edel

1997 COMEDIAN HARMONISTS, reż. Joseph Vilsmaier, 14 TAGE LEBENSLÄNGLICH (14 DAYS TO LIFE), reż. Roland Suso Richter

1996 MÄNNERPENSION (JAILBIRDS), reż. Detlev Buck

1994 MUTE WITNESS (NIEMY ŚWIADEK), reż. Anthony Waller

1990 THE HANDMAID'S TALE (OPOWIEŚĆ PODRĘCZNEJ), reż. Volker Schlöndorff

BERND LICHTENBERG (scenariusz)

Bernd Lichtenberg urodził się w Leverkusen in 1966 roku , dorastał w Bergisch Gladbach. W szkole zdobył doświadczenie dziennikarskie jako autor felietonów i reportaży dla radia WDR. Studiował filozofię i teologię, najpierw w Kolonii i Bonn, potem w Berlinie. Pracował w teatrze w Mühlheim an der Ruhr, a do filmu trafił poprzez pracę w telewizji i radiu Sender Freies Berlin. W 1991 i 1992 roku wziął udział w warsztatach scenopisarskich w Monachium. W latach 1992 - 1995 Lichtenberg studiował filmoznawstwo w Kolonii , a w roku 1995 zdobył nagrodę ministra kultury Nadrenii Północnej - Westfalii za najlepszy scenariusz. Od tej pory pracuje jako niezależny scenarzysta.

W 1997 roku sam wyreżyserował i napisał scenariusz do filmu DEJA VU z Katrin Saß i Wolfgangiem Winklerem.

Bernd Lichtenberg mieszka w Kolonii i Berlinie.

X-FILME CREATIVE POOL

Trzej reżyserzy - WOLFGANG BECKER, DANI LEVY i TOM TYKWER, oraz producent STEFAN ARNDT założyli w lipcu 1994 roku X Filme, firmę producencką, która pragnie przyczynić się do rozwoju kina poprzez własną produkcję i dystrybucję filmową.

Filmografia:

STILLE NACHT (SILENT NIGHT) reż. Dani Levy

Zdjęcia od 01/95 do 03/95, Premiera: 4 kwietnia 1996

Official Competition Entry Berlinale 1997

Special Mention at the Berlinale 1996

Bavarian Film Award 1997 for Cinematography and Music

DAS LEBEN IST EINE BAUSTELLE (LIFE IS ALL YOU GET) (Życie to plac budowy) reż.Wolfgang Becker

Zdjęcia od 11/95 do 02/96, Premiera: 20 marca 1997

German Film Critics Award 1997

Official Competition Entry Berlinale 1997

Special Mention at the Berlinale 1997

German Film Award 1997 in Gold in the categories Best Actor for Jürgen Vogel and Best Supporting Actress for Martina Gedeck

German Film Award 1997 in Silver (Best Film)

Pilar Miró for Best New Director, Valladolid Int. Film Festival 1997

SEN ZIMOWY (WINTERSCHLÄFER) reż. Tom Tykwer

Zdjęcia od 02/96 do 05/96, Premiera: 30 października 1997

Awards for Best Director and Best Art Direction at the Gijon International Film Festival 1997

FIPRESCI Award (International Association of Film Critics)

Audience Award at the Thessaloniki International Film Festival 1997

Bavarian Film Award 1997 (Best New Producer)

German Film Award 1998 in Gold (Best Cinematography)

German Film Award 1998 in Silver (Best Film)

BIEGNIJ LOLA, BIEGNIJ (LOLA RENNT) reż. Tom Tykwer

Zdjęcia od 06/97 do 07/97, Premiera: 20 sierpnia 1998

Award of the City of Geneva (Franka Potente)

Bambi 1998 (Franka Potente, Category Newcomer)

Hong Kong Critics Choice

Bavarian Film Award 1998 (Producers Award)

Sundance Film Festival 1999, Audience Award

Ernst Lubitsch Award 1999 (Tom Tykwer, for Screenplay and Director)

Critics Award 1998 (Verband der deutschen Kritiker e.V.; Best Film)

Official Competition Entry at the Venice Festival 1998

Jupiter (Cinema Readers Award 1998: Best Film, Best Director, Best Actress, Best Actor)

German Film Critics Award

German Film Award 1999 in Gold in the categories Best Film, Best Director, Best Supporting Actress

for Nina Petri (also for "Bin ich schön?" ["Am I Beautiful?"]), Best Supporting Actor for Herbert

Knaup, Editing for Mathilde Bonnefoy and Cinematography for Frank Griebe

German Film Award 1999 in Gold - Audience Awards - for "German Film of the Year" and "Actor or

Actress of the Year" for Franka Potente.

Most Successful German Film 1998

Golden Space Needle Award for Best Picture, Seattle Int. Film

Festival 1999

Independent Spirit Award 2000

ŻYRAFA (MESCHUGGE) reż. Dani Levy

Zdjęcia od 06/97 do 09/97, Premiera: 11 marca 1999

Bavarian Film Award 1998 (Producers Award and Best Cinematography for Carl F. Koschnick)

German Film Award 1999 in Gold in the categories Best Actress for Maria Schrader (also for "Aimée

& Jaguar"), and Music for Niki Reiser (also for "Pünktchen und Anton" ["Annaluise & Anton"]).

ABSOLUTE GIGANTEN (GIGANTIC) reż. Sebastian Schipper

Zdjęcia od 08/98 do 09/98, Premiera: 30 września 1999

Bavarian Film Award 2000 for Best New Actor

Festivals in Shanghai, among others

German Film Award 2000 in Silver (Best Film)

New Faces Award 2000 for Florian Lukas

Acting Awards for Frank Giering, Florian Lukas, Antoine Monot Jr., International Film Festival in Sochi

2000

New Directors Award, Public Award as Best Film, Brasilia International Film Festival 2001

PAUL IS DEAD reż. Hendrik Handloegten

Zdjęcia od 06/99 do 08/99, Pierwszy raz pokazany przez ZDF 1 grudnia 2000

Saarland Premier Award,

Max Ophüls Filmfestival Saarbrücken 2000

Lucas 2000, Children and Youth Film Festival Frankfurt/Main

Studio Hamburg Newcomers Award 2000

GWFF HFF Award for Best Graduating Film 2000

Adolf Grimme Award 2001

Shown at the Slamdance 2000 Festival

KSIĘŻNICZKA I WOJOWNIK (DER KRIEGER UND DIE KAISERIN) reż. Tom Tykwer

Zdjęcia od 07/99 do 10/99, Premiera: 12 października 2000

Official Entry at the film festivals in Venice and Toronto 2000

Jupiter (Cinema Readers Award 2001, Best Actress)

Gilde Film Award 2001 in Gold

German Film Award 2001 in Silver (Best Film)

HEIDI M. reż. Michael Klier

Zdjęcia od 09/00 do 10/00, Premiera: 29 marca 2001

German Film Award 2001 in Gold (Category Best Actress for Katrin Saß)

German Film Critics Award 2002 for Katrin Saß

WIE FEUER UND FLAMME (NEVER MIND THE WALL) reż. Connie Walther

Zdjęcia od 05/00 do 07/2000, Premiera: 14 czerwca 2001

German Screenwriting Award 2001

Shown at the Slamdance 2002 Festival

HERZ (HEART) reż. Horst Sczerba

Zdjęcia od 03/01 do 04/01, Premiera: 28 marca 2002

NIEBO (HEAVEN) reż. Tom Tykwer

Zdjęcia od 07/00 do 09/00, Premiera: 28 lutego 2002

A Co-production with Miramax Films

Berlinale Opening Film 2002

Gilde Film Award 2002 in Gold

German Film Award 2002 in Silver (Best Film)

VÄTER (I’M THE FATHER) reż. Dani Levy

Zdjęcia od 08/01 do 09/01, Premiera: 26 września 2003

Montreal World Film Festival - Competition

VIER FREUNDE AUF VIER PFOTEN (FOUR PALS AND A DOG CALLED MOZART) reż. Gabriele Heberling

Zdjęcia od 07/01 do 09/01, Premiera: 10 kwietnia 2003

Wspólna produkcja Saxonia Media, Perfect Film i X Filme Creative Pool

GOOD BYE, LENIN! reż. Wolfgang Becker

Zdjęcia od 09/01 do 11/01, Premiera: 13 lutego 2003

German Screenwriting Award 2002

LIEBE IN GEDANKEN (LOVE IN MIND) reż. Achim von Borries

Zdjęcia od 07/02 do 09/02, Premiera: 2003

LIEGEN LERNEN (LEARNING TO LIE) reż. Hendrik Handloegten

Zdjęcia od 08/02 do 12/02, Premiera: 2003

LAUTLOS (SILENCE) reż. Mennan Yapo

Zdjęcia od 07/02 do 10/02, Premiera: 2003

materiały dystrybutora

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Good bye, Lenin!

Reklama

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje