"Boże skrawki": AKTORZY

HALEY JOEL OSMENT

Reklama

Karierę aktorską rozpoczął w wieku lat pięciu. Pierwszą nagrodę, Youth in Film Award, przyniosła mu rola małego Forresta w słynnym filmie Forrest Gump, kolejną - Young Star Award - telewizyjny film Last Stand at Saber River z Tomem Selleckiem. Wystąpił m.in. w serialach TV Murphy Brown (jako Avery Brown), Dotyk anioła i Ally McBeal (niezapomniana rola umierającego chłopca, który pragnie pozwać do sądu Boga) oraz filmach kinowych Mixed Nuts (video: Wariackie święta), For Better or Worse, Bogus (video, TVP: Bogus - mój przyjaciel na niby) u boku Whoopi Goldberg i Gerarda Depardieu oraz I'll Remember April. Użyczył głosu bohaterom zrealizowanych z myślą o rynku video dwóch pełnometrażowych filmów animowanych ze studia Disneya - kontynuacji Pięknej i bestii oraz Dzwonnika z Notre Dame. Za rolę Cole'a Sear w filmie Szósty zmysł (w którym grał u boku Bruce'a Willisa) otrzymał wiele nagród, był także nominowany do nagrody Złoty Glob oraz do Nagrody Akademii Filmowej Oskara.

WILLIAM DAFOE

Urodzony w 1955 roku aktor filmowy i teatralny. Był członkiem cieszącego się uznaniem zespołu teatralnego, Wooster Group. Współpracował z wieloma znanymi reżyserami. Jest laureatem wielu nagród, w 1987r. otrzymał nominację do Oscara, w kategorii "najlepszy aktor drugoplanowy" za film Pluton.

Filmografia:

1983 - The Loveless

1983 - Zagadka nieśmiertelności (The Hunger)

1984 - New York Nights

1984 - Roadhouse 66

1984 - Ulice w ogniu (Streets of Fire)

1985 - The Communists Are Comfortable

1985 - Żyć i umrzeć w LA (To Live and Die in L.A.)

1986 - Pluton (Platoon)

1987 - Dear America: Letters Home from Vietnam

1988 - Mississippi w ogniu (Mississippi Burning)

1988 - Off Limits

1988 - Ostatnie kuszenie Chrystusa (The Last Temptation of Christ)

1989 - Triumph of the Spirit

1989 - Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July)

1990 - Beksa (Cry-Baby)

1990 - Dzikość serca (Wild at Heart)

1990 - Lot intruza (Flight of the Intruder)

1991 - Light Sleeper

1992 - Białe piaski (White Sands)

1993 - Body of Evidence

1993 - Tak daleko, tak blisko (In weiter Ferne, so nah!)

1994 - The Night and the Moment

1994 - Stan zagrożenia (Clear and Present Danger)

1994 - Tom & Viv

1995 - Victory

1996 - Angielski pacjent (The English Patient)

1996 - Basquiat - taniec ze śmiercią (Basquiat)

1997 - Prywatne piekło (Affliction)

1997 - Speed 2: Wyścig z czasem (Speed 2: Cruise Control)

1998 - Lulu na moście (Lulu on the Bridge)

1998 - New Rose Hotel

1999 - The Boondock Saints

1999 - eXistenZ

2000 - American Psycho

2000 - Bullfighter

2000 - Cień wampira (Shadow of the Vampire)

2000 - Gniazdo os (Animal Factory, The)

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord)

LIAM HESS

Urodzony w 1992 roku w Australii. Obecnie mieszka w Wielkiej Brytanii. Uczęszcza do Szkoły Teatralnej Jackie Palmera w High Wycombe.

Filmografia:

The Whistleblower

Edges of The Lord

Black Books

Murder Most Horrid

OLAF LUBASZENKO

Studiował socjologię na UW, a następnie w Chrzeęcijańskiej Akademii Teologicznej. Jest aktorem Teatru Buffo w Warszawie. Pracował jako asystent reżysera przy czterech częściach Dekalogu Kieślowskiego i przy filmie Pierścionek z orłem w koronie Wajdy.

Zadebiutował już w wieku 13 lat tytułową rolą w serialu Życie Kamila Kuranta (reż. Grzegorz Warchoł). W Krótkim filmie o miłości Krzysztofa Kieślowskiego zagrał przejmującą rolę młodego chłopaka zakochanego w dojrzałej kobiecie, za którą zdobył nagrodę główną na festiwalu filmowym "Gwiazdy jutra" w Genewie w 1988 roku. Był również laureatem Złotej Kaczki - nagrody miesięcznika Film dla najpopularniejszego aktora.

W 1996r. wyreżyserował dla Teatru TV spektakl pt.: Małgosia, a rok później swój pierwszy film fabularny: Sztos, który odniósł spory sukces frekwencyjny. Ważniejsze filmy: Kroll, Pamiętnik znaleziony w garbie, Krótki film o miłości, Pogranicze w ogniu, Psy, Kiler, Demony wojny wg.Goi, Zabić Sekala, Kilerów 2-óch, Operacja Samum, Zakochani, Egoiści, Bajland, Operacja Koza, Moja Angelika.

Za rolę Jury Barana w Zabić Sekala otrzymał nagrodę za najlepszą męską kreację na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlovych Varach oraz Polską nagrodę Filmową (przyznaną po raz pierwszy w 1999 roku.). Kolejne jego dokonania reżyserskie to: Chłopaki nie płaczą, Skarb sekretarza (serial TV) oraz Poranek kojota. Obecnie pracuje nad dwoma filmami; E=mc2 oraz Kajko i Kokosz: Dzień Śmiechały.

Filmografia:

1981 - Życie Kamila Kuranta, reż. Grzegorz Warchoł

1984 - Trzy młyny, reż. Jerzy Domaradzki

1986 - Sonata Marymoncka, Jerzy Ridan;

1986 - Łuk Erosa, reż. Jerzy Domaradzki

1987 - Tabu, reż. Andrzej Barański

1987 - Bez grzechu, reż. Wiktor Skrzynecki

1988 - Krótki film o miłości, reż. Krzysztof Kieślowski

1988 - Piłkarski poker, reż. Janusz Zaorski

1989 - Czarny wąwóz, reż. Janusz Majewski

1990 - Pogranicze w ogniu, reż. Andrzej Konic

1990 - Kroll, reż. Waldemar Pasikowski

1991 - Odjazd, reż. M. i P. Łazarkiewiczowie

1992 - Psy, reż. Waldemar Pasikowski

1992 - Pamiętnik znaleziony w garbie, reż. Janusz Kidawa-Błoński

1992 - Kraj świata, Maria Zmarz-Koczanowicz

1993 - Les amoureux, reż. C Corsini (Francja)

1995 - Wirus, reż. Janusz Kidawa-Błoński

1995 - Gnoje, reż. Jerzy Zalewski

1996 - Ekstradycja II, reż. Wojciech Wójcik

1996 - Słodko-gorzki, reż. Waldemar Pasikowski

1996 - Poznań '56, reż. Filip Bajon

1997 - Staś i Wiktoria, reż. A Czernych

1997 - Kiler, reż. Juliusz Machulski

1997 - Zabić Sekala, reż. Vladimir Michalek

1998 - Demony wojny wg Goyi, reż. Waldemar Pasikowski

1998 - Chłopcy z Mielczarskiego, reż. Waldemar Dziki

1998 - Córy szczęścia, reż. Marta Meszaros

1998 - Operacja Samum, reż. Waldemar Psikowski

1998 - Kilerów dwóch, reż. Juliusz Machulski

1999 - Moja Angelika, reż. Stanisław Kuźnik

1999 - Operacja Koza, reż. Konrad Szołajski

1999 - Ja, Malinowski, rez. Filip Zylber

1999 - Egoiści, reż. Mariusz Treliński

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord), reż. Yurek Bogayevicz

MAŁGORZATA FOREMNIAK

Urodziła się w Radomiu w 1967 r. W 1989 ukończyła Wydział Aktorski PWSFTViT w Łodzi. Jest aktorką filmową i teatralną. Na początku swojej kariery związana była z Teatrem Kochanowskiego w Radomiu. Kilkakrotnie pojawiała się w teatrach telewizji: Cylinder (1990r), reż. Tadeusz Junak, Idź na brzeg, widać ogień (1995r), reż. Teresa Kotlarczyk, Kto ty jesteś (1998r), reż. Piotr Wójtowicz. Na ekranie zadebiutowała u Wojciecha Biedronia u boku Bogusława Lindy w In Flagranti. Po filmie Daleko do siebie Feliksa Falka okrzyknięto ją polską Michelle Pfeiffer. Mimo licznych ról kinowych najlepiej znana jest z udziału w serialach: Bank nie z tej Ziemi, Radio Romans, Matki, żony i kochanki, Tajemnica Sagali, Na dobre i na złe. Występuje również w Teatrze Kwadrat w Warszawie. Udzielała głosu animowanym postaciom w filmach Disneya: Pocahontas Jest jedną z najpopularniejszych aktorek w Polsce. Potwierdzają to nagrody, które ostatnio otrzymała m.in. Telekamera 2000.

Filmografia:

1991 - In Flagranti, reż. Wojciech Biedroń

1991 - Tak tak, reż. Jacek Gąsiorowski

1993 - Bank nie z tej ziemi, reż. Krzysztof Rogala, Witold Holtz

1994 - Miasto prywatne, reż. Jacek Skalski

1994 - Radio Romans, Izabela Saar

1995 - Daleko od siebie, reż. Feliks Falk

1995 - Matki, żony, kochanki, reż. Juliusz Machulski

1995 - Złote dno, reż. Marek Nowicki

1996 - Ekstradycja 2, reż. Wojciech Wójcik

1996 - Maszyna zmian. Nowe przygody, reż. Andrzej Maleszka

1996 - Tajemnica Sagali, reż. Jerzy Łukaszewicz

1997 - Musisz żyć, reż. Konrad Szołajski

1997 - Sława i chwała, reż. Kazimierz Kutz

1997 - Sposób na Alcybiadesa, reż. Waldemar Szarek

1998 - 13 Posterunek, reż. Maciej Ślesicki

1998 - Gwiezdny pirat, reż. Jerzy Łukaszewicz

1998 - Na dobre i na złe, reż. Krzysztof Rogala

1999 - Ostatnia misja, reż. Wojciech Wójcik

1999 - Prawo Ojca, reż. Marek Kondrat

2000 - Avalon, reż. Mamoru Oshii

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord), reż. Yurek Bogayevicz

2001 - Nauka latania, reż. Andrzej Jakimowski

KRZYSZTOF PIECZYŃSKI

Aktor filmowy i teatralny. Absolwent wydziału aktorskiego PWST w Krakowie. Debiutował w 1980 roku w serialach Ponad dwieście czwartków, Nosić swoją skórę i Dom. Rola zetempowskiego działacza, Września w filmie Wielki bieg Jerzego Domaradzkiego zaowocowała nagrodą za pierwszoplanową rolę męską na FPFF w Gdyni w 1986 roku. Nagrodę tę otrzymał także za udział w filmie Jerzego Zaorskiego Jezioro Bodeńskie. W 1986 wyjechał za granicę. Do kraju powrócił w 1995 roku i ponownie zaczął występować w polskich filmach. Od 1999 roku oglądać go można w telewizyjnym serialu Na dobre i na złe. Jest autorem biograficznej książki Listy z Ameryki, opisującej prawie dwanaście lat spędzonych za granicą i próby zrobienia tam kariery.

Filmografia:

1980 - Dom, reż. Jan Łomnicki

1981 - Wielki bieg, reż. Jerzy Domaradzki

1982 - Krzyk, reż. Barbara Sass

1982 - Życie Kamila Kuranta, reż. Grzegorz Warchoł

1983 - Adopcja, reż. Grzegorz Warchoł

1984 - Dzień czwarty, reż. Ludmiła Niedbalska

1984 - Idol, Feliks Falk

1985 - Jezioro Bodeńskie, reż. Janusz Zaorski

1985 - Tanie pieniądze, reż. Tomasz Lengren

1995 - Grający z talerza, reż. Jan Jakub Kolski

1995 - Pokuszenie, reż. Barbara Sass

1995 - Prowokator, reż. Krzysztof Lang

1996 - Reakcja łańcuchowa (Chain Reaction), Andrew Davis

1999 - Jak narkotyk, reż. Barbara Sass

1999 - Na dobre i na złe, reż. Krzysztof Rogala

1999 - Pierwszy milion, reż. Waldemar Dziki, Tomasz Wiszniewski

2000 - Daleko od okna, reż. Jan Jakub Kolski

2000 - Enduro Bojz, reż. Piotr Starzak

2000 - Przeprowadzki. Rok założenia 1901 reż. Leszek Wosiewicz

2001 - Przedwiośnie, reż. Filip Bajon

2001 - Jutro będzie niebo, reż. Jarosław Marszewski

2001 - Reich, reż. Waldemar Pasikowski

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord), reż. Yurek Bogayevicz

2001 - Pianista (The Pianist), reż. Roman Polański

2002 - Pornografia, reż. Jan Jakub Kolski

ANDRZEJ GRABOWSKI

Urodzony w 1952 r. w Chrzanowie. Wykształcenie zdobył w krakowskiej PWST, którą ukończył w 1974 roku. Związany z krakowskim środowiskiem teatralnym. Jest laureatem wielu nagród, min.: Grand Prix Toruń '86, otrzymał główną nagrodę w Szczecinie w 1987 i 1988 oraz nagrody w Kaliszu w 1988 i 1990 r. Jest zarówno dobrym aktorem teatralnym jak i filmowym, występował w Teatrze Telewizji, obecnie jest odtwórcą roli Ferdynanda w sitcomie Świat według Kiepskich.

Filmografia:

1973 - Odejścia, powroty reż. Wojciech Marczewski

1982 - Blisko, coraz bliżej, reż. Zbigniew Chmielewski

1989 - Kapitał czyli jak zrobić pieniądze w Polsce, reż. Feliks Falk

1994 - Cudowne miejsce, reż. Jan Jakub Kolski

1994 - Polska śmierć, reż. Waldemar Krzystek

1994 - Śmierć jak kromka chleba, reż. Kazimierz Kutz

1995 - Grający z talerza, reż. Jan Jakub Kolski

1995 - Pułkownik Kwiatkowski, reż. Kazimierz Kutz

1995 - Szabla od komendanta, reż. Jan Jakub Kolski

1996 - Bar “Atlantic”, Janusz Majewski

1996 - Baśń o Pączkowej, reż. Grażyna Popowicz

1997 - Boża podszewka, reż. Izabella Cywińska

1997 - Kochaj i rób co chcesz, reż. Robert Gliński

1997 - Prostytutki, reż. Eugeniu Priwieziencew

1998 - Dom Pirków, reż. Grażyna Popowicz

1998 - Liceum czarnej magii, reż. Grażyna Popowicz

1998 - Ogniem i mieczem, reż. Jerzy Hoffman

1999 - Świat według Kiepskich, reż. Okił Khamidow

2001 - Klinika pod Wyrwigroszem, reż. Łukasz Rybarski

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord), reż. Yurek Bogayevicz

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Boże skrawki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje