"Adolf H. - Ja wam pokażę": ZA KAMERĄ

DANI LEVY - scenariusz i reżyseria

Reklama

Dani Levy urodził się w 1957 w Bazylei. Od 1980 roku mieszka w Berlinie. Grał w teatrach w Bazylei (1977-79) i w Berlinie (1980-83). Jako reżyser zadebiutował filmem "Du mich auch" (1986), który uznany został za najlepszy film na festiwalu w Vevey. Kolejne nagrody otrzymał za "Robby Kale Paul" z 1988 roku (nagroda publiczności na festiwalu Maxa Ophülsa w 1989) i za "I Was On Mars" z 1991 roku (wyróżnienie Fipresci za najlepszy film w San Sebastian). Jego krótki metraż "Ohne mich" otrzymał nagrodę za najlepszą reżyserię, przyznawaną przez Hypobank na festiwalu filmowym w Monachium. Rok później Dani Levy założył wspólnie ze Stefanen Arndtem, Wolfgangiem Beckerem i Tomem Tykwerem firmę producencką X-Filme Creative Pool. Pierwszy wyprodukowany przez nich film trafił w 1996 roku do konkursu międzynarodowego na festiwalu filmowym w Berlinie.

W 1997 roku Dani Levy wyreżyserował film "Żyrafa", zaprezentowany na festiwalu filmowym w Toronto w 1998, któremu przyznano Bawarską Nagrodę Filmową oraz nagrodę za najlepsze zdjęcia. W tym samym roku Levy nakręcił w Islandii i w Monachium "Das Geheimnis der Sicherheit", pierwszy 360-stopniowy film dla miasta samochodowego Wolfsburga. Wiosną 2001 roku powstał pierwszy teledysk reżysera do utworu "Adriano - Letzte Warnung" dla Band Brothers Keepers, kolektywu czternastu artystów pochodzenia afrykańskiego. Kolejnym filmem był dramat "Ojciec". Latem 2004 roku Levy powrócił na krótko do teatru: dla Theater Basel podjął się inscenizacji sztuki ulicznej "Freie Sicht aufs Mittelmeer", nagranej w 2005 roku przez telewizję.

Jego film "Siła złego na jednego!" zebrał liczne nagrody, m.in. Niemiecką Nagrodę Filmową 2005 roku w kategoriach "Najlepszy Scenariusz", "Najlepsza Reżyseria" i "Najlepszy Film" oraz nagrodę Ernsta Lubitscha.

Filmografia (scenariusz i reżyseria):

2007 Adolf H. - Ja wam pokażę! (Mein Führer

Die wirlkich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler) scenariusz i reżyseria

2005 Siła złego na jednego (Alles Auf Zucker!) scenariusz i reżyseria

2002 Ojciec (Väter) scenariusz i reżyseria

2001 Adriano - Letzte Warnung reżyseria (teledysk)

1999 Das Geheimnis der Sicherheit reżyseria (krótki metraż)

1997 Żyrafa (Meschugge) scenariusz i reżyseria (i gra aktorska)

1995 Cicha noc (Stille Nacht) scenariusz i reżyseria

Ohne mich scenariusz i reżyseria (i gra aktorska)

1991 I Was On Mars scenariusz i reżyseria (i gra aktorska)

1988 Roby Kalle Paul scenariusz i reżyseria (i gra aktorska)

1986 Du mich auch scenariusz i reżyseria (i gra aktorska)

Filmografia (gra aktorska) wybór:

2003 De soie et de cendre aktor

2000 La répétition aktor

1997 Żyrafa (Meschugge) aktor (oraz scenariusz i reżyseria)

1995 Die Mediocren aktor

1994 Einer meiner ältesten Freunde aktor

1993 Ohne mich aktor (oraz scenariusz i reżyseria)

1992 HaHhsdfsdsd

Halbe Welt aktor

1991 I Was On Mars aktor (oraz scenariusz i reżyseria)

Hausmäner aktor

1988 Robby Kale Paul aktor (oraz scenariusz i reżyseria)

1986 Du mich auch aktor (oraz scenariusz i reżyseria)

STEFAN ARNDT - producent

Stefan Arndt urodził się w 1961 roku w Monachium. Razem z Tomem Tykwerem, Danim Levy'm i Wolfgangem Beckerem jest założycielem i wspólnikiem zespołu twórców X Filme Creative Pool oraz współzałożycielem i prezesem zarządu X Verleihs. Jako producent odpowiadał między innymi za filmy Daniego Levy "Cicha Noc", "Żyrafa" i "Ojciec", Wolfganga Beckera "Życie to plac budowy" i "Good Bye, Lenin!", Sebastiana Schippera "Giganci", Toma Tykwera "Sen zimowy", "Biegnij Lola, biegnij", "Księżniczka i wojownik" i "Niebo", Achima von Borries "Miłość w myślach", Mennana Yapo "Bezgłośnie", Oskara Roehlersa "Agnes i jego bracia" oraz Andreasa Desensa "Sommer vorm Balkon". Do aktualnych produkcji obok "Adolf H. - Ja wam pokażę!" Daniego Levy'ego należy również "Liebesleben", debiut Marii Schraders na podstawie książki Zeruyi Shalev o tym samym tytule, pierwszy film animacyjny wytwórni "Die drei Räuber" według książki dla dzieci Tomiego Ungerera oraz międzynarodowa koprodukcja "Dschingis". Wspólnie z Michaelem Ballhausem i Peterem Schneiderem przygotowuje też projekt "Vivaldi".

W 1984 roku został jednym z założycieli kolektywu Berliner Sputnik. W 1992 roku założył wspólnie z Tomem Tykwerem firmę producencką Liebesfilm, która rok później wyprodukowała debiut Tykwera "Die tödliche Maria". W czerwcu 2006 roku jako producent "Good Bye,Lenin!" otrzymał nagrodę "European Producer of the Year". Od stycznia 2001 roku jest członkiem zarządu koncernu Filmproduktion film20, a od września 2003 roku prezesem zarządu Niemieckiej Akademii Filmowej.

CARL-F KOSCHNICK - zdjęcia

Carl-F Koschnick, urodzony w 1949 roku, pracuje od końca lat siedemdziesiątych jako operator z takimi reżyserami jak Marc Schlichter ("Ex", 1995), Horst Szcerba ("Serce", 2001), Max Färberböck ("Wrzesień", 2003) i Paul Harather ("Adam und Eva", 2003). Pracował też jako operator przy trzech filmach Oskara Roeslera: "Suck My Dick" (2001), "Agnes i jego bracia" (2004) oraz "Cząstki elementarne" (2006). Przede wszystkim jednak ściśle współpracuje z Danim Levy'm - od jego debiutu "Du mich auch" (1986) Carl-F Koschnick był operatorem prawie każdego filmu reżysera. W 1992 roku otrzymał nagrodę Adolfa Grimma za "Löwengrube" (reż. Rainer Wolffhardt), w 2001 roku przyznano mu Niemiecką Nagrodę Filmową za "Jenseits" Maxa Färbeböksa. Dwukrotnie otrzymał też Bawarską Nagrodę Filmową za zdjęcia do filmów Daniego Levy: w 1997 roku za "Cichą noc" i w 1999 roku za "Żyrafę".

NIKI REISER - muzyka

Niki Reiser, urodzony w 1958 w Szwajcarii, po otrzymaniu klasycznego wykształcenia muzycznego, w latach 1980-1984 studiował w Bostonie kompozycję muzyki filmowej, a następnie kontynuował studia w Konsevatorium Basel. Często występował jako flecista w różnych formacjach jazzowych oraz w zespole klezmerskim Kol Simscha, z którą wystąpił m.in. w nowojorskim Carnegie Hall i na festiwalu jazzowym w Montreux. Jego muzyka do filmu "Du mich auch" zapoczątkowała w 1986 roku bardzo owocną współpracę z Danim Levy'm (Reiser skomponował muzykę do niemal wszystkich jego filmów, jak również do jego sztuki "Freie Sicht aufs Mittelmeer"). Rok 1996 stanowił początek równie udanej współpracy z Caroline Link. W 1997 roku otrzymał Bawarską Nagrodę Filmową za muzykę do filmu Levy'ego "Cicha noc" oraz do filmu Caroline Link "Tamta strona ciszy". Aż cztery razy został uhonorowany Niemiecką Nagrodą Filmową: w 1997 roku za "Tamtą stronę ciszy", w 1999 roku za "Kruszynkę i Antosia" Caroline Link oraz za "Żyrafę" Daniego Levy, w 2002 roku za "Jenseits von Afrika" Caroline Link, a w 2005 roku za "Siłę złego na jednego" Daniego Levy'ego. Ponadto Reiser skomponował muzykę m.in. do "Keiner liebt mich" Doris Dörrie (1994) oraz do "Białej Masajki" Hermine Huntgeburth (2005). Za "Latającą klasę" Tomiego Wiganda (2003) otrzymał Nagrodę Niemieckiej Krytyki Filmowej dla najlepszego kompozytora oraz za "Kalt ist der Abendhauch" (2000) Szwajcarską Nagrodę za muzykę filmową.

materiały dystrybutora
Dowiedz się więcej na temat: Adolf H. - Ja wam pokażę

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje