Gerard Depardieu

Gerard Depardieu
narodowość
Francja
3,2
Oceń
Głosy
34

Biografia

Dorastanie to był dla niego trudny okres. Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął dołączając do teatru objazdowego "Cafe de la Gare". Jego pierwszy występ na ekranie to rola bikiniarza w filmie krótkometrażowym "Bikiniarz i koteczek" ("Le Beatnik et le minet") z 1964 r. w reżyserii Rogera Leenhardta. Jednak za prawdziwy debiut, dzięki któremu został zauważony przez krytyków, uchodzi rola Jeana - Claude w komedii kryminalnej Bertranda Bliera "Jaja" ("Les Valseuses") w 1974 r. Z Blierem spotkał się jeszcze kilka razy w kolejnych latach, m.in. w jego kolejnym filmie pt. "Przygotujcie chusteczki" z 1978 r. Za rolę Bernarda Grangera w filmie "Ostatnie metro" w reżyserii Françoisa Truffaut, gdzie zagrał u boku pięknej Caterine Deneuve, otrzymał nagrodę Cezara. Od tamtej pory był często nagradzany m.in. kolejny Cezar, nagroda w Cannes oraz nominacja do Oscara za tytułową rolę w "Cyrano De Bergerac" Jeana - Paula Rappeneau w 1990 r.

Międzynarodową sławę przyniosła mu rola w komedii romantycznej "Zielona karta" Petera Weira, gdzie wystąpił jako francuski imigrant, który zawiera fikcyjne małżeństwo z obcą Amerykanką. Za tę rolę otrzymał nagrodę Złoty Glob.

Aktor nie bez powodu uznawany był w swoim środowisku za pracoholika. Kręcił po pięć, sześć filmów rocznie m.in. produkcje kostiumowe takie jak "Hamlet" z 1996 r. czy "Człowiek w żelaznej masce" z 1998 r., adaptacje komisku "Asterix i Obelix" ("Asterix i Obelix kontra Cezar" 1999r., "Asterix i Obelix: Misja Kleopatra" 2002 r., "Asterix na Olimpiadzie" 2008 r., "Asterix i Obelix: W służbie Jej Królewskiej Mości" 2012 r.), wystąpił nawet w filmie Andrzeja Wajdy "Danton" w 1982 r.

Zajmował się również reżyserią. Do jego dorobku należy m.in. "Świętoszek" ("Le Tartuffe") z 1984 r. oraz "Zakochany Paryż" ("Paris, je t'aime" z 2006 r., segment "Quartier Latin"). Pracował także jako producent m.in. "Gałęzie drzewa" 1990 r., "Kochaj ojca" 2002 r. i "Moje popołudnia z Marguerite" 2010 r.

Zagrał w około 130 produkcjach francuskich, brytyjskich, włoskich, niemieckich, amerykańskich, rosyjskich, polskich oraz norweskich.

Prywatnie był związany z Elisabeth Depardieu, z którą miał dwójkę dzieci: córkę Julie (ur. 1973 r.) oraz syna Guillaume (ur. 1971 r.), który zmarł tragicznie w 2008 r. Ma również córkę Roxanne (ur. 1992 r.) z związku z modelką Karine Silla. Był związany z francuską aktorką Carole Bouquet od 1997 do 2003 roku.

Obecnie o Depardieu głośno jest głównie z powodu jego konfliktu z francuskim rządem, który wprowadził w kraju 75 % podatku dla najbogatszych. Aktor w ramach protestu przeciwko "polityce karzącej ludzi najzdolniejszych" wyjechał do Belgii a w styczniu 2013 r. osobiście odebrał z rąk prezydenta Rosji Wladimira Putina rosyjski paszport oraz przyjął rosyjskie obywatelstwo.

Wybrana filmografia:

1970: Tango

1972: Dożywocie

1973: Sprawa Dominicich

1973: Na spotkanie radosnej śmierci

1974: Szczury Paryża

1976: Wiek XX

1978: Przygotujcie chusteczki

1980: Ostatnie metro

1982: Danton

1984: Świętoszek

1987: Pod słońcem szatana

1990: Zielona karta

1992: 1492: Wyprawa do raju

1994: Tata i małolata

1995: Anioł Stróż

1996: Bogus, mój przyjaciel na niby

1998: Człowiek w żelaznej masce

1999: Asterix i Obelix kontra Cezar

2000: 102 Dalmatyńczyki

2001: Plotka

2002: Księga Diny

2003: Przyjaciel gangstera

2005: Za ile mnie pokochasz?

2006: Zakochany Paryż

2007: Niczego nie żałuję - Edith Piaf

2008: Babylon A.D.

2008: Asterix na olimpiadzie

2009: Coco

2009: Vivaldi

2010: Kalach

Filmografia

Wiadomości

Zdjęcia

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.